Bekerteam door naar halve finale!

Maandag 25 april nam het Erasmus bekerteam het in ronde 3 op tegen het bekerteam van Onésimus.

Het werd een spannende strijd die pas na penalty’s (of snelschaken) werd beslist.

Het eerste resultaat werd bereikt door Olivier Vrolijk. Hij speelde aan bord 2 tegen oud-Erasmiaan Murdoch Mac Lean. Olivier kwam niet heel erg lekker uit de opening en Murdoch leek voordeel te krijgen op de damevleugel. Nadat de pionnen op de damevleugel echter waren verdwenen, was er nog onvoldoende reden om door te spelen. Remise dus.

Jaap van Meerkerk speelde aan bord 4 een prima partij. Met zwart kreeg hij een prettige stelling, maar na afruil van alle stukken resteerde een dame-eindspel. Ook hier was remise het logische resultaat.

Zelf speelde ik (Frank van Zutphen) met wit aan bord 3. Ik kreeg een prettige stelling met wat druk op een achtergebleven pion op d6 en een zwarte loper die stond opgesloten op c8. Toen mijn tegenstander dacht eindelijk zijn loper te bevrijden, was daarmee de verdediging van d6 ook verdwenen, waardoor ik die belangrijke pion won. Toen ik in de verdere afwikkeling ook nog een kleine kwaliteit won, was de rest niet moeilijk meer. Een 2-1 voorsprong.

Toen was Henk Ochtman op bord 1 nog bezig. Hij speelde weer een typische Henk partij, pionnetje offeren, kwaliteit offeren, alles voor de activiteit. Altijd heel lastig om de doorgronden wat Henk dan weer uit de hoge hoed tovert! Zijn tegenstander Anton Moolenaar vond echter consequent de goede verdediging en zo verloor Henk helaas.

Snelschaken met verwisselde kleuren dus! Ik won zelf al vrij snel door mat en direct daarna won Olivier een toren. Jaap kon het helaas niet bolwerken. Weer een 2-1 voorsprong, Bij Henk aan bord 1 werd tot de dying seconds gestreden om het punt maar een voorsprong in materiaal en tijd voor Henk was uiteindelijk beslissend.

Een 3-1 overwinning dus na snelschaken voor het bekerteam! In de halve finale wacht de winnaar van de strijd tussen Fianchetto en Barendrecht/IJsselmonde.

Kijk hier voor alle uitslagen en de voortgang in de RSB-bekercompetitie.

Frank van Zutphen