70 deelnemers bij 24e editie

Na twee jaar te hebben overgeslagen kon maandag 16 mei het Watertorentoernooi eindelijk weer beginnen! Met in totaal 70 deelnemers was het weer volle bak bij Erasmus. Altijd erg leuk om weer te zien.

Na mijn introductiepraatje, waarbij ik natuurlijk weer de helft was vergeten– zet je dus maar schrap voor mijn introductiepraatje voor ronde 2 – trad de stilte in de speelzaal in en was er alleen nog het verplaatsen van de stukken of het indrukken van de klokken te horen.

In de eerste twee ronden wordt altijd op rating ingedeeld en dat zorgt er altijd voor dat er soms tot wel 300 of 400 ratingpunten verschil is tussen de spelers in de eerste ronde. En het kan zijn dat rating niet zo heel veel meer zegt tegenwoordig of dat het ‘respect’ voor de lagere ratinghouders voor de hogere ratinghouders niet meer is wat het is geweest Er waren in de eerste ronde in ieder geval heel veel verrassende uitslagen te noteren!

Op andere borden moest tot het einde van de avond hard gezwoegd worden om het punt binnen te halen. Zo moest één van de favorieten voor de titel Joey Brokaar in de eerste ronde tot het uiterste gaan om het punt van de sterk spelende Theo Huijzer af te snoepen en duurde het ook tot het einde van de avond voordat Wim Posthumus Fred de Wild over de knie kreeg.

De verrassingen!

De blik langs de uitslagenlijst liet vele verrassingen zien. Zo won Mark Jolly van de hogere gerate Joop van ’t Hoenderdaal. Een andere grote verrassing was de overwinning van Alik Tchavelachvili op Marcel Tillemans, die recent nog op de tweede plaats van de B-groep eindigde in de finale van de interne competitie bij Erasmus. Heel knap van Alik! Ook de overwinning van onze jeugdleider Peter Ruimschoot tegen Arend Bongers was erg knap, al is de werkelijke speelsterkte van Peter hoger dan zijn rating doet vermoeden. De laatste grote verrassing was de overwinning van Remco Claessens op Paul Wilhelm. Het is pas het eerste jaar dat Remco bij een vereniging speelt, maar dat is aan zijn spelniveau niet af te zien. Alle verrassingen zijn hieronder na te spelen!

Ook de remise van Gerrit Boer tegen Dick Straathof, de remise van Rinus van der Linde tegen nummer 2 van de A-finale van de interne Leo Verhoeven en de remise van jeugdspeler Jelle Engelberts tegen Pim Kleinjan (fijn Pim, dat je er weer was!) waren buitengewoon mooie prestaties!

Afmelden en voorlopige indeling

Het is de bedoeling om met ingang van de derde ronde op donderdagavond / vrijdagochtend de voorlopige indeling voor de volgende ronde op onze website te plaatsen. De definitieve indeling wordt overigens pas op de speelavond om 19.30 uur gemaakt; de voorlopige indeling kan dus nog wijzigen.

Het is vanwege het bovenstaande wel van belang dat alle deelnemers het zo snel mogelijk doorgeven als zij een keer niet mee kunnen spelen en een bye op willen nemen. Afmelden is mogelijk via (bij voorkeur) e-mail competitieleider@sv-erasmus.nl of watertorentoernooi@sv-erasmus.nl, telefoon van Arno van Houten (06-14237430) of via de afmeldlijst die op maandagavond op de wedstrijdtafel ligt.

Spektakelprijs

Ook dit jaar is er weer een spektakelprijs voor de meest spectaculaire partij gespeeld tijdens de eerste zes ronden van het Watertorentoernooi. Inmiddels is de eerste inzending binnen! Martin Rensen stuurde zij heerlijke aanvalspartij tegen Cor van As in voor de spektakelprijs.

Martin Rensen – Cor van As

Ook meedoen aan de spektakelprijs? Kijk hier voor meer informatie over meedoen aan de spektakelprijs. De deskundige jury bestaande uit Arno van Houten, Jaap van Meerkerk en Frank van Zutphen zal voor de laatste ronde van het Watertorentoernooi de winnaar van de spektakelprijs bepalen.

Inzendingen deelnemers

Het is altijd leuk om weer veel inzendingen van de deelnemers te mogen ontvangen over hun partij! Deze week met dank aan Alik, Mark, Peter en Remco! Weer veel te genieten dus!

Mark Jolly - Joop van ‘t Hoenderdaal

Mark, spelend bij Onésimus, maar ook regelmatig deelnemer aan de online Arena’s op Lichess bij Erasmus begon knap met een overwinning op Joop van ’t Hoenderdaal. Er lijkt weinig aan de hand, maar de slotzet van Mark sloeg in als een bom, waarna de stukken meteen de door in konden!

Hieronder is de hele partij na te spelen.

Marcel Tillemans - Alik Tchavelachvili

Alik mailde: Mijn partij van Marcel Tillemans begin met een wederzijdse glimlach. In korte tijd moesten wij drie keer tegen elkaar spelen! Hieronder is het slot van de partij vanaf de 31 ste zet na te spelen!

Arend Bongers - Peter Ruimschoot

Peter schreef: Een tegenstander met een kleine 400 ratingpunten hoger. Ja, wat moet je daarmee? Ik speelde met zwart en had me voorgenomen om niet aan openingen en daarbij behorende speciale lijntjes te denken. Gewoon omdat mijn kennis daarvan op een veel lager niveau ligt dan van mijn tegenstander. Dus proberen geen fouten te maken; daar ging ik voor. Na 27 zetten heb ik zelf niet meer genoteerd, daar ik vanaf dat moment minder dan vijf minuten tijd had. Arend had meen ik nog 50 minuten. Vaker noteer ik nog wel enige tijd, maar nu wilde ik mijn volle aandacht bij de partij houden.

Bij zet 31. Lb4 van Arend en mijn directe en juiste reactie erop 31. .. a5, zag ik aan Arend dat hij dit niet had verwacht. Tot dusver was ik tevreden met mijn spel en was een doorbraak van Arend uitgebleven. Nu had ik ineens allerlei mogelijkheden met al mijn stukken, mijn paarden konden het kamp van Arend gaan betreden en mijn zwarte loper die ik bij zet 30 op f8 had teruggebracht deed weer mee.

Na afloop heb ik een foto gemaakt van het notatieblaadje van Arend. Helaas missen er vanaf die zet 31 naar mijn idee enkele zetten op het notatieblaadje en klopt het vervolg misschien ook niet helemaal. Zo zie je maar wat een invloed een juiste of juist mindere zet kan hebben. Het is me niet gelukt om de gehele partij na te spelen. Voor wat het waard is zie je bijgaand de partij tot en met zet 31.

Wat volgde was dat ik kans zag om mijn twee torens tegen zijn dame te ruilen en met mijn dame zijn pion, inmiddels op b5, te slaan. Mijn naar voren gespeelde paard en dame waren hierdoor zo gevaarlijk geworden dat Arend één van zijn torens dicht bij zijn koning moest houden. Zolang ik de juiste zetten bleef doen kon hij niet zijn twee torens gebruiken voor een tegenaanval. De spanning was bij mij inmiddels zo hoog geworden dat ik ineens zag dat ik niet - of niet juist - op de klok had gedrukt.

Hierdoor ging ik van een kleine 2 minuten naar 38 seconden. Toch zag ik dat de winst voor mij erin moest zitten. Alleen moest ik dat wel zien te klaren binnen de weinige tijd die ik had. Er volgden nogal wat zetten van mijn paard en dame rond zijn koning en toren. Gelukkig kon ik weer wat extra seconden op de klok krijgen door het enige keren via herhaling van zetten bijna remise te laten worden. Zodoende had ik wat tijd om even goed na te denken. Toen volgde de juiste combinatie waarna ik zijn toren zou winnen. Arend gaf op: 0-1.

Remco Claessens - Paul Wilhelm

Remco schreef: In mijn eerste Watertorentoernooi moest ik meteen tegen een sterke speler. In de opening speelde Paul al vrij snel f5, een zet die ik niet aan zag komen. Mijn stukken kwamen in het gedrang, maar gelukkig voor mij werd de koningstelling vastgezet en kon ik de damevleugel opengooien. Ik had daarmee echter vrij veel tijd verbruikt (een terugkerend thema bij mij). Nadat Paul niet de correcte zetten vond, kwam ik een pion voor met een actievere toren en paard. Met weinig tijd op de klok wist ik deze stelling om te zetten naar winst.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de Watertorentoernooi 2022.

Frank van Zutphen