Eerste sluit af met nipte nederlaag

Op zaterdag 21 mei was het zover: de uitgestelde wedstrijd in de KNSB-competitie tegen Sliedrecht 1.

Het viel niet mee om acht spelers op de been te krijgen, maar gelukkig kon ik rekenen op Remco Claessens, Jan Hoek van Dijke en Wim Westerveld.

Sliedrecht is op het gebied van schaken bekend in de wereld. De schrijvers van het boek ‘De Leeuw, het zwarte wapen’, Jerry van Rekom en Leo Jansen, hebben meerdere edities in verschillende talen op hun naam staan. Ik kocht het boek jaren geleden in Den Haag bij Van Stockum.

Sliedrecht had een uiterst kleine kans op het kampioenschap en promotie; logisch dat Sliedrecht er vol voor ging. Wij hadden het bijgestelde doel bereikt: handhaving in de derde klasse.

De winst ging naar Sliedrecht maar dat was niet voldoende voor het kampioenschap. Recent kwam echter het bericht door dat Sliedrecht toch gepromoveerd is naar de tweede klasse in de KNSB-competitie. Felicitaties namens Erasmus!

Wij kwamen al snel in de wedstrijd op achterstand: Remco en Jan verloren. Olivier Vrolijk en Frank van Zutphen trokken de stand gelijk; Martin Rensen en Arno van Houten speelden remise.

Rond half zes was de tussenstand in de wedstrijd 3-3 met nog twee partijen bezig.

Wim Westerveld en Pieter Sturm moesten het gaan doen, aan hen de taak om er 5-3 of 4½-3½ voor ons van te maken.

Wim en Pieter hadden allebei een toreneindspel op het bord. Bij Pieter lag remise voor de hand, Wim probeerde de winst voor Erasmus binnen te halen. In tijdnood verloor Wim echter de controle over de partij: 4½-3½ voor Sliedrecht.

Het kleinst mogelijke verlies dus. Maar tegen het sterke Sliedrecht. Ik kijk terug op een spannende laatste wedstrijd van dit seizoen. Volgend seizoen staan we er natuurlijk weer in de derde klasse!

Tijdens de gezellige nazit in Café van Eijk kwam er nog een mooi idee tot stand. Meer daarover in de publicatie binnenkort van Wim Westerveld.

Kijk hier voor het verslag op de website van Sliedrecht ‘Sliedrecht 1 wint knap, maar ziet concurrent ook winnen.’ Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 3F van de KNSB-competitie.

Arno van Houten