Een verstopt paard en een rating van 1000?!?
In ronde 3 stonden 30 partijen op het programma. In de eerste twee ronden was ingedeeld op rating, maar vanaf de derde ronde wordt ingedeeld op weerstandspunten.
Aan het topbord nam trots Alik Tchavelachvili plaats, die in de twee ronden daarvoor heel knap Marcel Tillemans en Martin Rensen had verslagen. In de derde ronde kon hij echter niet opnieuw stunten.
Ook in ronde 3 waren er weer de nodige verrassingen te zien.
Wat te denken van de knappe overwinning van Akshaj Katpatal tegen Martin Rensen. Alhoewel, dat Akshaj kan schaken is wel duidelijk, hij behaalde recent nog een knappe vierde plaats op het NK tot en met 12 jaar.
En ook niet iedere verrassing is een echte verrassing. De echte cijferfetisjisten onder ons zal het al opgevallen zijn. Er zijn wel erg veel spelers die toevallig een rating van 1000 hebben. En inderdaad, dat is geen toeval. Spelers die nog geen officiële rating hebben wij een geschatte rating gegeven van 1000. En het afgelopen jaar zijn er veel nieuwe schakers lid geworden bij Erasmus die nog geen officiële rating hebben.
Maar laat je hierdoor niet in verwarring brengen. Dat je bij het begin van de partij denkt “Oh, die kan ik makkelijk hebben.” Want die 1000 is een grote onderschatting voor veel van de nieuwkomers. Zo won Art Hoogendijk van Fred de Wild (rating 1444), won Jelle Engelberts van Emil Verhoef (1646) en won David Renger van Jaap Brokaar (rating 1554). En dat is alleen nog maar de oogst uit de derde ronde! Overigens niet getreurd, verliezen van een speler zonder officiële rating leidt niet tot verlies van de zuur verdiende eigen ratingspuntjes
Na de derde ronde zijn er nog maar vier spelers die een 100% score hebben. Gert Timmerman, Joey Brokaar, Homayoun Mohtaat en ondergetekende voeren de ranglijst aan met 3 uit 3. Een half puntje daarachter volgt een groep van zes spelers met 2½ punt.
Tweede Pinksterdag geen schaken
Vanwege tweede Pinksterdag is er op maandag 6 juni geen schaken. De vierde ronde is op maandag 13 juni. De voorlopige indeling voor de vierde ronde wordt vrijdag 10 juni op de website geplaatst.
Ratinggroepen
Er zijn drie ratingprijzen. Dus drie ongeveer even grote groepen met kandidaten daarvoor.
De eerste groep bestaat uit de spelers met een rating van meer dan 1650 en minder dan 1800. Bij de tweede ratinggroep gaat het om spelers met rating van meer dan 1500 en 1650 of minder. De derde ratinggroep bestaat uit spelers met een rating van minder dan 1500. Bij de ratings gaat het om de stand bij de aanvang van het toernooi.
Spelers met een rating 1800 of meer worden geacht te strijden om de hoofdprijzen.
Spektakelprijs
Marvin Dekker stuurde zijn partij tegen Arend Bongers in voor de spektakelprijs. Marvin schreef: Hierbij mijn partij tegen Arend als inzending voor de spektakelprijs. Het was een scherpe Najdorf waar ik het eindelijk leek af te leggen tegen een sterk spelende Arend. Ik rokeerde in een onmogelijke stelling in de hoop mijn toren tijdig in de aanval mee te brengen. Helaas zou ik hierdoor mat gezet gaan worden was het niet dat Arend vanuit het niets zelf mat ging nadat hij vergat dat zijn gepende toren de c-pion niet meer verdedigde.
Arend Bongers – Marvin Dekker
Ook een spectaculaire partij gespeeld? Stuur je partij (in pgn) dan in naar webmaster@sv-erasmus.nl. Kijk hier voor meer informatie over meedoen aan de spektakelprijs of kijk hier alle inzendingen tot op heden. De deskundige jury bestaande uit Arno van Houten, Jaap van Meerkerk en Frank van Zutphen zal voor de laatste ronde van het Watertorentoernooi de winnaar van de spektakelprijs bepalen.
Inzendingen deelnemers
Deze week gelukkig ook weer veel verslagen en partijen om de schaakloze Tweede Pinksterdag door te kunnen komen! Veel dank aan Daan, David, Homayoun, Jelle, Murdoch en Robbert voor hun leuke en instructieve bijdrage.
Homayoun Mohtaat - Cor de Wit
Homayoun played a very good game against Cor, one of the rating favourites of the tournament. He sent in his game with very instructive comments!
Ismaël Woudt - Murdoch Mac Lean
Murdoch mailde na de partij: Ik speelde met zwart tegen Ismaël Woudt de Tarrasch variant van het Frans. Na 11 zetten theorie week wit af met Lf4 i.p.v. het theoretische Lf3. Nadat wit alle lichte stukken geruild had resulteerde een eindspel met allebei een toren met 5 om 4 voor wit. Deze meerpion werd echter geblokkeerd door de witte koning die actiever stond dan die van zwart. Na zet 41 kon zwart pionnen ruilen met als gevolg 3 om 2.De remisekansen stegen. Hier had wit het waarschijnlijk beter kunnen doen-Twee zetten later was het stellingsoordeel precies 0,0. Remise was het resultaat. Een beetje saaie pot.
Dat blijkt in de praktijk toch wel mee te vallen! Ismaël stuurde de partij in met zijn commentaar. De partij is hieronder na te spelen.
Robbert Ritsma - Ton Dulk
Robbert mailde: Tegen Ton moeten spelen is altijd een uitdaging. Ik heb tot nu toe in drie partijen drie keer verloren en besloot het daarom rustig aan te doen. Stabiele zetten, niets opofferen in de opening en rustig blijven.
Als we dan echter kijken na zwart zijn 15e zet, dan was dit niet helemaal gelukt. Zwart had een halfopen lijn recht op mijn koning af. Ik had hetzelfde op de e-lijn, maar toch voelde dit gevaarlijker voor wit dan voor zwart. In de praktijk bleek dat hoewel ik moest opletten, er niet een enorm gevaar was. Sterker nog, na het afruilen van het resterende loper en paard stond wit iets beter.
Hier bleek een licht gebrek aan kennis bij eindspelen aan mijn kant. Ik was hier maar al te blij om op remise aan te sturen en de torens te gaan ruilen. Wit bleek hier echter iets beter te staan vanwege de mogelijkheid om de koningszijde open te breken. Achteraf is het makkelijk praten. En hoewel er hier en daar nog een mogelijk trucje in zat, en Ton na afloop zei nog een pionoffer in het eindspel te hebben overwogen, was dit een erg rustige partij die eindigde in remise. Een partij waardoor ik tegen Ton van de nul af ben, waar ik zeer blij mee ben.
Jelle Engelberts - Emil Verhoef
Jelle speelde een sterke partij en won van Emil. De hele partij is met commentaar van Jelle hieronder na te spelen.
Daan Gijsbertse - Gaya Hogenelst
Toen er vorig jaar eindelijk weer live geschaakt kon worden, was ik in de eerste partijen bijzonder beducht op visuele blunders door de terugkeer van het beeldscherm naar het bord. Schuin van boven zie je in 3D immers sneller iets over het hoofd dan in 2D en haaks van boven.
Nou heb ik sindsdien aardig wat blunders gemaakt. Maar deze categorie wist ik te ontlopen. Tot afgelopen maandag; toen ik mij voorover boog om het idee van een tactisch schijnoffer door te rekenen. Zo diep voorover, dat daarmee zwarts paard op e8 achter de dame op e7 uit mijn gezichtsveld verdween. Dus dacht ik met 16. Pxg6, mooi een pionnetje te winnen en mijn positie te verbeteren (na .. Lxf4 17. Pxf4 of .. hxg6, 17. Lxd6). Totdat hxg6 gespeeld werd, ik iets overeind kwam, wat opzij leunde om met mijn loper op d6 te slaan en opeens het paard op e8 achter de dame vandaan zag opdoemen! De loper op d6 stond niet alleen door de dame, maar ook door dat verscholen paard gedekt! Onbedoeld had ik daardoor in feite mijn paard voor een pion geofferd.
Het lukte me om mijn gezicht in de plooi te houden, maar van binnen moest ik me wel even herpakken. Gelukkig bleken mijn aanvalskansen na een herevaluatie van de stelling ook na dit materiaalverlies nog behouden. Gezien het verdere verloop van de partij zou je zelfs kunnen beweren dat het ruimen van zwarts g-pion bijdroeg aan de doorslaggevend aanval over de h-lijn. “Het was gewoon een strategisch lange-termijnoffer”, grapte Frank van Zutphen (die tijdens de evaluatie meekeek) nog na de toelichting van mijn blunder. Jaja, dat zou wat zijn: dat je denkt een leuke tactische zet te doen, plots ontdekt dat je daarmee eigenlijk een stuk verliest, maar dat het achteraf per ongeluk toch een grootmeesterszet blijkt te hebben gedaan.
Maar zo mooi was het niet. Het was gewoon een blunder. Alleen niet groot genoeg om het reeds verkregen voordeel volledig te verspelen. En na een onnauwkeurige zet van zwart (na Le5 had zwart lopers moeten ruilen), kon dat voordeel toch nog relatief snel worden omgezet in winst.
David Renger - Jaap Brokaar
De opening die ik altijd speel met wit is het Damegambiet. Toevallig had ik een Youtube-filmpje gekeken over de vierpionnenaanval tegen de Koning-Indische verdediging. Toen Jaap deze verdediging op het bord had gezet, besloot ik mij eraan te wagen. Na 4. f4 was het hele filmpje echter uit mijn geheugen gewist. Ik speelde 5. e5 en ik stond -0,7 volgens Stockfish, wat Jaap wist om te zetten in een goede voorsprong.
Tot Jaap zijn voorsprong weggaf met 17. .. Txd1. Zowel Jaap als ik hadden niet gezien dat na Pxd1, het paard b2 verdedigd, het zwaktepunt in mijn stelling.
Het meest instructieve deel van de partij was het eindspel. Ik volg de eindspel-serie van Daniel Naroditsky op Youtube, waar gelukkig wel wat van was blijven hangen. Na 30. .. Pd5 overwoog ik Kd6 en Txd5. Kd6 was kennelijk de beste zet, omdat daarna Txd5 een nog grotere dreiging is (want alleen het paard verdedigt de toren). Dit had ik niet gezien. Omdat mijn aanval zo dominant leek, durfde ik Txd5 aan. Na de toren te hebben verjaagd, kon ik doorlopen met mijn pionnen. Na Ka6 gaf mijn tegenstander op.
Dat was het weer voor deze week. De volgende ronde is maandag 13 juni. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de Watertorentoernooi 2022.
Frank van Zutphen