Ronde 4 telde 28 partijen. Beleeft u het al lezende weer even mee?

Voor de spektakelprijs leverde Gaya Hogenelst haar partij in tegen Fred de Wild. De teller van ingeleverde partijen staat nu op vier. Kijk hier voor alle inzendingen voor de spektakelprijs!

Opmerkelijk

Peter Ruimschoot deed in ronde 1 al van zich spreken door zijn zege op de normaal gesproken te sterke Arend Bongers. In deze vierde ronde versloeg hij Harry Nefkens, ook een tegenstander met een – pak hem beet – meestal 100 punten hogere rating.

Daan Gijsbertse won van Marcel van der Linden, een fraai resultaat, al moet gezegd worden dat Marcel een stuk blunderde.

Jelle Engelberts, één van onze nog ratingloze deelnemers (die daarom bij aanmelding een toernooirating van 1000 hebben gekregen) met een vlot speeltempo, had in ronde 3 al van Emil Verhoef gewonnen. In ronde 4 was hij nu ook Harry Stroosma de baas. Dat belooft wat, Jelle. Ik zou zeggen, blijf jezelf verbazen, joh!

Frank van Zutphen is evenals Gert Timmerman nog gezegend met een 100% score! Vier uit vier! Geweldig. Gert won van Leo Verhoeven, vanuit een schijnbaar remise-achtige stelling, waarin Gert een piepklein plusje zal hebben gezien. Frank won mooi na een fraai tijdelijk paardoffer, zie verderop in dit verslag.

Ooit startte ik in Wijk aan Zee tijdens een tienkamp ook met zo’n vier-uit-vierscore. Ik voelde me vanaf dat moment te sterk voor die stumpers van groep 5, kreeg grootheidswaanzin en vond er geen geschikte medicatie tegen. Sterker, ik weigerde die te zoeken. Wat ik nodig had was geestelijke hulp van bijvoorbeeld mijn schaakvrienden, die als mental coach indruk hadden kunnen maken. Nee, ik ontving niet wat vage blikken. Zo van “Wacht maar, jouw tijd (van een nul scoren) komt nog wel.” In ronde 5 weigerde ik in een potremise stelling remise, verloor van mijn eigen arrogantie en tot overmaat van ramp incasseerde ik de twee daarop volgende ronden weer een nul. Die nullenreeks bleek een prima medicijn, ik herstelde en na de rustdag scoorde ik gelukkig nog 1½ uit 3 in de laatste 3 ronden. Die 5½ punt bleek zelfs nog net genoeg voor de gedeeld tweede plaats. Frank van Zutphen en Gert Timmermans treffen elkaar in ronde 5. Hoe gaan zij om met de luxe of de druk van 4 uit 4? We gaan het zien aan bord 1!

Gaya Hogenelst is ook één van onze opmerkelijke deelnemers. Hoewel ze in de eerste drie ronden tegen sterke tegenstanders het onderspit moest delven, won ze nu van Fred de Wild. Ik was benieuwd hoe zij het vond, als deelneemster aan ons Watertorentoernooi, en hoe haar winstpartij tot stand was gekomen. En zij schreef een ontwapenend en heel leuk verslag! Lees dat nu direct even. Het bleek haar eerste toernooi, haar eerste overwinning en dus ook haar eerste verslag te zijn!

Een ‘hoe was het ook al weer’ ervaring bij Cor de Wit tegen Dick Straathof. Mat zetten met paard en loper. Het duurde lang, maar Cor wist het wel tot een succesvol einde te brengen. Kijk hier nog eens terug naar de aflevering bij het zomerschaak waar dit werd behandeld.

Eens is u dat ook overkomen. Uw eerste overwinning op een clubschaker. En, u weet vast nog wel waar u was op dat moment, hoe oud u toen was, en wat het met u deed. Gaya vertelt er spontaan over. Geweldig toch?!!

Bijdragen van onze deelnemers

Met dank aan: Frank van Zutphen, Gaya Hogenelst, Pim Kleinjan, Ruud Bosch, Paul Wilhelm, Dennis Barendrecht, Ismaël Woudt en Daan Gijsbertse.

Homayoun Mohtaat – Frank van Zutphen

Aan bord 1 zag ik Frank een stuk offeren en na een aandachtige beoordeling zag ik het plotseling ook. Verrijkt door dit aha-erlebnis zag ik diagonale, verticale en horizontale lijnen open gaan. De kansen voor zwart stapelden zich op. Een knappe vondst van zwart vond ik. Je moet er maar opkomen! Frank was er zelf uiteraard ook tevreden over nadat het allemaal goed bleek uit te pakken en ik laat hem graag zelf aan het woord:

Ik kwam wat gedrukt uit de opening, maar iets te optimistisch spel van wit maakte een prachtig stukoffer mogelijk. Als jurylid kan ik natuurlijk niet meedoen aan de spektakelprijs, anders had ik hem zeker ingestuurd 😉 Hieronder is de partij na te spelen met commentaar.

Marvin Dekker - Ismaël Woudt

Ismaël schreef: In mijn partij tegen Marvin Dekker ging het in de opening gelijk op en er waren aan mijn kant wel wat kansen om een klein voordeeltje te behalen van -0,5, maar die heb ik niet gepakt. Op een gegeven moment speelde Marvin g4, het leek op het eerste gezicht wel dreigend. Maar na even kijken leek het niets te doen, behalve de eigen positie te verzwakken. Even later begon ik me onterecht toch zorgen te maken over een eventuele g5 waardoor ik sloeg op e5. Dit gaf wit aanvalskansen. Ik verdedigde niet nauwkeurig en kwam in een verloren stelling. De engine geeft aan ruim +3 voor wit. Zelf voelde Marvin ook terecht aan dat hij een gewonnen stelling had (gaf hij aan tijdens de analyse). De klok speelde een grote rol in deze partij.

Door de druk van de klok gaf Marvin de partij uit handen, door tweemaal onnodig te offeren. Hij won zijn stuk niet terug en met 1 seconde op de klok gaf hij de partij op. Het eerste offer zag er best wel eng uit om eerlijk te zijn. Hij had op dat moment misschien nog 2 minuten op de klok tegenover grofweg 20 minuten voor mij. Tot dusver is dit mijn sterkste tegenstander geweest uit het toernooi. Met een betere timemanagement had Marvin deze partij 100% zeker van mij gewonnen. Tijdens de analyse achteraf benoemde hij gelijk de juiste aanpak die de +3 voordeel verzilvert. Verder benoemde hij tijdens de analyse ook heel veel interessante ideeën, waarvan de meeste ook nog goed blijken te zijn. Marvin heeft hier niet van mij verloren, maar eerder van zichzelf en vooral van de klok. Een waardige tegenstander!

Alik Tchavelachvili - Dennis Barendrecht

Dennis vond het leuk dat ik hem in een mailtje feliciteerde met zijn overwinning op Alik in ronde 4 en hem vroeg een verslag te schrijven. “Ik ga m’n best doen om een leuk verslag te schrijven aangezien dit mijn eerste wordt. Je zal hier geen theorie verhalen lezen van in het verleden verschenen stellingen. Toen ik de naam Alik Tchavelachvili zag verschijnen dacht ik, als ik hoger wil eindigen dan moet ik deze killer aanpakken. Met zijn eerdere behaalde resultaten moet je gewoon bij de les blijven. En dat is dus ook wat ik deed. Geen gekke dingen, ontwikkelen, rokeren en goed kijken wat de opties en consequenties zijn van een bepaalde zet, dus vanuit alle hoeken bekijken. Klinkt allemaal basis maar toch…

Ik heb ooit een wijs man horen zeggen, en ja hij doet mee met dit toernooi, open nooit met d4 als je rating lager is dan 2100. Waarom heb ik eigenlijk niet gehoord van hem, ik zal gauw navraag bij hem doen. Toen Alik met 1. d4 opende moest ik toch aan dit verhaal denken en vroeg me eerlijk af of Alik in het verleden boven de 2100 had behaald. Het verhaal ging op het bord verder met de zetten 1. .. d5 en 2. Lf4 - Pf6. De rest van de partij kun je naspelen. Ik zal hier nog het een en ander vertellen over de voortgang van de partij.

Pim Kleinjan - Gerrit Boer

Pim, die zichzelf spitsvondig Pimman noemt, schrijft: Hier een stukje uit de partij Pimman-Gerrit Boer. We komen erin na de elfde zet van zwart (11. h6).

Ruud Neumeijer - Ruud Bosch

Ruud B schreef: Ruud met wit tegen Ruud met zwart en Ruud won. Om te beginnen was de partij zelf niet hoogstaand, want Ruud gaf op zet 10 een paard weg, dus Ruud stond een stuk vóór en het vervolg van de partij was: ontwikkeling afmaken, rokeren en niks weggeven.

Vlak vóór de dreigende afruil van de dames (of mat) was het met nog steeds een stuk achter voor Ruud voldoende om te stoppen.

Marcel van der Linden - Daan Gijsbertse

Daan Gijsbertse, één van onze vaste verslaggevers kwam er deze keer niet aan toe. Ondertussen leverde hij eigenlijk toch een miniverslagje in, dat ik graag in het rondeverslag opneem: Het was een leuke partij, waarbij het uiteindelijk remise stond, maar Marcel het weggaf met een fout. Maar zonder verslaglegging gaat er niets spectaculairs verloren.

Jeroen Landsheer - Paul Wilhelm

Paul deed verslag: Een ouderwetse Pirc-partij: Jeroen speelde het met f4. Hierna verliep het rustig (ik was de variant met eerst c5 kwijt), een ruil op d4 en een lange rokade van wit. Zwart counterde met a6 en b5 en de dame naar a5. Dat zou een pion kosten, vanwege de bekende truc Pd5 en eventueel slaan op e7. Maar... na de dameruil moest het paard terug, dat ging niet goed wegens trucs op de achterste lijn van wit. Jeroen moest een kwaliteit geven.

Zwart slaagde erin de druk op te voeren en bijna nog een stuk te winnen. Jeroen trok zijn paard maar terug naar c3 en viel mijn toren aan. Nu had ik die kwaliteit terug moeten geven met een koning naar voren en dikke winst (promotie van de pion was dan niet te verhinderen). Ik sloeg echter zelf op c3 met verlies van mijn vrijpion en verloren stelling. Als ... wit het goed zou spelen😊.

Jeroen dacht dat de pion winnen zou verliezen en speelde wat anders. Hierna liep zwart met de koning naar f2 en won soepel. Er moest heel wat gerekend en geteld worden en dan kan je je wel eens vergissen. Het blijft een opening waar zwart altijd wat minder staat.

Gaya Hogenelst - Fred de Wild

Gaya vertelde: Dit is mijn eerste toernooi en mijn allereerste officiële gewonnen partij. Ondanks degelijk spel door zwart verliep mijn aanvalsidee uitermate soepel, dit was dan ook een onverwacht spectaculaire overwinning die ik niet snel zal vergeten! Graag dien ik mijn partij tevens in voor de spektakelprijs.

Zo, dat was het weer voor deze ronde. Op naar ronde 5! De voorlopige indeling voor deze ronde staat al op onze website! Veel succes!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de Watertorentoernooi 2022.

Jaap van Meerkerk