Voor meest spectaculaire partij tijdens het Watertorentoernooi!

Het is al een paar jaar een goed gebruik bij het Watertorentoernooi. Een prijs van € 50 voor de meest spectaculaire partij gespeeld tijdens het Watertorentoernooi.

Dit jaar had de jury bestaande uit Arno van Houten, Jaap van Meerkerk en Frank van Zutphen het niet gemakkelijk om een keuze te maken uit de acht inzendingen voor de spektakelprijs dit jaar.

Na de Meer Lezen is het juryrapport te lezen!

Ronde 6: Hans Hollander – Pieter Sturm

Een (noodgedwongen) torenoffer van Pieter is het begin van een lange aanval. Op het laatst zijn er wel wat foutjes van beide spelers (mede door tijdnood). Pieter weet met twee pionnen en een loper een fraai en (voor Hans) onverwachts matnet te creëren, waardoor hij de partij winnend afsluit.

Ronde 5: Arjen Zuurmond – Pim Kleinjan

Weer zo’n fraaie spectaculaire Siciliaanse partij waarbij vol op de aanval wordt gespeeld! Pim offert een kwaliteit voor de aanval en daarna worden er nog twee stukken in de aanval gestoken. Arjen verdedigt secuur en weet knap alle aanvalsgolven af te slaan!

Ronde 5: Theo Huijzer – Ruud Neumeijer

De kracht van de lopers en torens! Theo laat het prachtig zien in zijn partij tegen Ruud. Ruud heeft wat zwaktes in zijn stelling en die worden haarscherp blootgelegd. Met de torens wordt de open lijn bezet en de lopers geven het laatste duwtje. Ruud lijkt met 24. .. c5 nog een verdediging te hebben, maar na 25. bxc6 e.p. stort de stelling in elkaar. Mooi om te zien hoe goed de stukken van Theo samenwerken!

Ronde 5: Pawel Lubelski – Gaya Hogenelst

Pawel komt met een fraaie opstoot door het centrum waardoor hij een stuk wint. Daarna laat Pawel ook niet meer los, hij maakt goed gebruik van de zwakheden in de stelling van Gaya. Een overtuigende overwinning met heel consequent spel!

Ronde 4: Gaya Hogenelst – Fred de Wild

Je eerste overwinning in een ‘officiële’ partij en dan zo’n mooie aanvalspartij afleveren! Gaya speelt de koningsaanval heel mooi en goed. Ondanks dat niet altijd voor de beste verdediging wordt gekozen gaan de stukken van Gaya als een warm mes door de boter heen. Zeer mooi gespeeld van Gaya!

Ronde 3: Arend Bongers – Marvin Dekker

Een theoretisch zeer interessante partij met gedurfd aanvalsspel van beide kanten. Het begint met een stukoffer van Arend, later ‘offert’ Marvin een stuk om de verdediging op orde te houden en daarna offert Marvin ook nog eens een toren om eigen aanvalskansen te krijgen. Volop spanning, waarbij zwart langs de rand van de afgrond gaat. Een onverwachts mat zorgt voor een abrupt einde aan de partij.

Arend en Marvin brengen elkaar tot grote hoogten en dwingen elkaar om mooie oplossingen op het schaakbord te vinden; ‘it takes two to tango’. Voor de jury de meest spectaculaire partij van deze editie van het Watertorentoernooi en daarom zijn Arend en Marvin beiden uitgeroepen tot winnaar van de spektakelprijs van het Watertorentoernooi 2022.

Ronde 2: Wim Posthumus – Mark Jolly

De lont gaat in het kruitvat met een torenoffer van Mark en zijn daarop volgende aanval. Wim verdedigt heel inventief met een zogenaamde röntgendekking (dubbele woordwaarde bij Scrabble). De zet 22. Le5! is prachtig gevonden en saves the day voor wit. Daarna duurt het lang voordat het witte voordeel tot uitdrukking wordt gebracht in de vorm van een vol punt.

Ronde 1: Martin Rensen – Cor van As

Martin komt met een prachtig paardoffer in de categorie ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’. Het is niet eenvoudig om in deze stelling zo’n zet te vinden, maar het blijkt allemaal prachtig uit te pakken. Als Cor het paardoffer weigert doet Martin hetzelfde paard direct daarna nog een keer in de aanbieding. Een prachtige koningsaanval is het resultaat. Zeer goed gespeeld van Martin!

Kijk hier nog eens om alle inzendingen voor de spektakelprijs van het Watertorentoernooi te bekijken en na te spelen.

Arno van Houten, Jaap van Meerkerk & Frank van Zutphen