Kampioen: Wim Posthumus

Op 25 juli was het tijd voor het slotstuk van ons seizoen 2021/2022. Het kampioenschap snelschaken.

Daarvoor traden 21 spelers aan. We begonnen met een voorronde, in drie evenwichtig samengestelde groepen. Na afloop daarvan werden drie finalegroepen  ingedeeld op basis van de resultaten in de voorronde.

Aan ons kampioenschap nam buiten mededinging een “externe” mee, Charles Kuijpers. Maar ook weer niet helemaal extern, want Charles speelde bij ons mee met de teambattles op Lichess.

Dat Charles kwam was voor mij een verrassing. Netjes geregeld via Wim Westerveld en Frank van Zutphen. Maar dat was anders ook wel in orde gekomen.

Ik ken Charles van echt héél lang geleden van mijn eerste vereniging. Dat was LSG, een illuster genootschap. Zeer op stand in die jaren maar de jeugd liet zich  steeds meer gelden. Later, ook al weer heel lang geleden, was Charles een collega van me op de toenmalige Directie Directe Belastingen van het Ministerie van  Financiën. De lunchpauzes werden dus deels aan het schaakbord genoten.

Naar de A-finale

Topscorer in de voorronde werd Marcel Tillemans. Met maar liefst 6 uit 6.

Op basis van de resultaten in de voorronde gingen naar de A-finale ook Charles Kuijpers (5½ uit 6), Martin Rensen (5½ uit 6), de ondergetekende (5 uit 6), Wim Posthumus (4½ uit 6) en Henk Ochtman (4 uit 6).

Toen was er nog één plaats om toe te delen. Dat deed het lot. Jan de Korte en Jan Smit haalden in de voorronde allebei 3½ uit 6; Jan Smit trok het figuurlijke strookje voor de A-finale.

Uit de finalegroepen

De A-finale werd gewonnen door Charles Kuijpers met 5 uit 6. Buiten mededinging dus.

Ongedeeld tweede en daarmee clubkampioen werd Wim Posthumus (4½ uit 6). Die daarmee Martin Rensen en Henk Ochtman een half punt voor bleef. Een knappe prestatie! Die niet uit de lucht kwam vallen. Wim had zich terdege voorbereid door het spelen van veel kortdurende partijen op Lichess.

De B-finale was voor Jelle Engelberts (5 uit 6) met Paul Wilhelm als tweede (4½ uit 6). De C-finale werd gewonnen door Ruurd Ouwehand met 6 uit 6. Anton van Berkel werd tweede met 4½ uit 6.

Kijk hier voor de uitslagen en de eindstanden van de finalegroepen snelschaken 2021/2022.

Leo Verhoeven