Een heus snelschaaktoernooi

Bij de jeugdafdeling van Erasmus zijn we bezig met de afsluiting van het seizoen. Het afgelopen seizoen na de coronaperiode is wat chaotisch en rommelig verlopen. Toch deden kinderen mee aan stappendiploma’s. Er is een feestelijk uitje en afgelopen maandag vond een snelschaaktoernooi plaats.

In de hal voor onze speelzaal was het een drukte van belang. Veertien jeugdigen aan het schaken. Uitgeweken naar deze ruimte om de voorbereidingen voor de zesde ronde van het Watertorentoernooi ongestoord door te kunnen laten gaan.

De indeling gestart met 1 groepje van zes. Toen 2 laatkomers ingepast; dat werden twee groepjes van vier. Vervolgens de laatste vier laatkomers in het derde groepje van vier geplaatst. En ook twee kinderen die als laatste aanschoven omdat ze examens hadden gedaan. Al met al 14 deelnemers. Daarna nog een finaleronde. Voor de organisator een leuke uitdaging.

Voor een aantal was het hun eerste schaaktoernooi. Voor anderen een kennismaking met spelen met een echte schaakklok. Vijf minuten per speler per partij is eigenlijk nog wel veel tijd. En weer bleek dat ‘met dezelfde hand zetten als de klok indrukken’ best een aanslag doet op je coördinatievermogen. Zeker als het spannend wordt. Maar aan het eind van het toernooi had iedereen ook dat onder de knie.

Er werd felle strijd geleverd. Alle partijen eindigden met een beslissing. Alleen de finalepartij tussen Son en Simon eindigde in remise door pat.

Na de diploma-uitreiking door onze docent Jonathan van Es was er de onverwachte prijsuitreiking. Onze 20-jarige gastspeler Kieborn had alleen van Oscar verloren en zag af van een prijs. Oscar, Dean, de twee Melles en Jan gingen strijken met de prijzen: een boek of een waardebon. Peppe die al zijn partijen had verloren was toch erg blij toen hij een mooi boek als poedelprijs in ontvangst mocht nemen.

Het is een geanimeerd en ook door de jeugdleden zeer gewaardeerd onderdeel van de seizoensafsluiting geworden.

Wim Posthumus