Kampioen: Wim Westerveld

Maandag 18 juli stond het tweede en laatste deel van de rapidcompetitie op de agenda.

Zomervakanties drukten de opkomst ten opzichte van de eerste avond. Maar toch 30 spelers die in mijn beleving een geslaagde schaakavond hadden.

Met Wim Westerveld als de verwachte kampioen. Maar dat was geen gelopen koers. Integendeel.

In de vijfde ronde speelde Wim tegen Jelle Engelberts. De top twee op dat moment. Wim had op de eerste avond alles gewonnen: 4 uit 4. Jelle stond toen een remise af.

Deze topwedstrijd eindigde in een overwinning van Jelle. Ik heb niet meegekregen hoe dat is gegaan. Dus ik kan hier alleen maar noteren dat Jelle een prachtige prestatie heeft geleverd. Zeker niet voor het eerst dit seizoen!

Jelle kon echter niet lang genieten van de eerste plaats. Hij verloor in de zesde ronde van Henk Ochtman. Wim won van Jan Smit en heroverde zo de eerste plaats. Die hij toen met Henk moest delen.

De zevende ronde bracht de voorbode van de einduitslag. Wim won van Jan Smit en Henk verloor van Marcel Tillemans.

Wim won ook zijn laatste partij en stelde het kampioenschap daarmee veilig.

Hij sloot het toernooi dus af met een score van 7 uit 8. Jelle en Henk werden gedeeld tweede en derde met 6 uit 8. Op weerstandspunten staat Jelle als tweede op de ranglijst.

Evenwicht op het podium

Met Wim, Jelle en Henk hebben we een evenwichtig podium. Per saldo gaf men elkaar namelijk niets toe: Wim won van Henk (op de eerste avond), Jelle won van Wim en Henk won van Jelle.

Andere goede prestaties

Topscoorders op deze avond waren Ruurd Ouwehand en Jan de Korte: allebei 3½ uit 4.  Marcel Tillemans, Martin Rensen, Dick Straathof en Rinus van der Linde haalden 3 uit 4. Goed gedaan.

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand van de rapidcompetitie 2021/2022.

Leo Verhoeven