Mark Taimanov: multi-talent

Maandag mocht ik mijn publiek amuseren met top-pianist en topschaker Mark Taimanov en zijn botsing met een genie: Bobby Fischer. Het werd een heerlijke avond bij schaakvereniging Erasmus!

De avond bestond uit drie delen. Het veelbewogen leven van Mark Taimanov. Zijn botsing op het schaakbord met Fischer. En tenslotte een prachtige documentaire over Fischer.

Een volle zaal met een mooie opkomst! Het was in het bijzonder ook leuk om Foppe-Jan Montsma te verwelkomen die in 1998 nog een recital met Mark Taimanov heeft meegemaakt, zie Senior.

Wat mij vandaag bezig hield is de verklaring van de IJslandse neuroloog voor het gedrag van Fischer. “Voor creativiteit moet je buiten de bestaande kaders treden, maar als je daar in het gewone leven niet in kunt terugkeren wordt het een ziekte, een psychose.” En zo is genialiteit soms verbonden aan geestesziekte. De schaakwereld kent daar meerdere voorbeelden van.

Het veelbewogen leven van Mark Taimanov

De avond startte met een introductie in het veelbewogen leven en het multi-talent van Taimanov. Kijk hier naar de presentatie ‘Mark Taimanov multi-talent‘.

Partijfragmenten

Wim Westerveld