Remiseschuivers?!?, Senior Games en online rapid gaat weer beginnen

In de derde ronde traden 48 spelers aan in de Erasmus Arena voor de derde ronde van de interne competitie.

En of het lag aan het grootmeesterlijke niveau, de vredelievendheid van de Erasmiaan of aan de sterkte van Erasmus in de breedte?

In deze ronde eindigden 10 van de 24 partijen in remise! En na drie ronden is er geen speler meer met een 100% score! Wel is er een kopgroep van maar liefst 9 spelers met 2½ uit 3. Vermoedelijk ligt het dan toch aan de sterkte van de interne competitie bij Erasmus in de breedte!

Het was ook erg leuk om Hans van Calmthout te mogen verwelkomen. Hij debuteerde in de interne competitie tegen Jaap van Meerkerk en hij startte met een – je raadt het al – remise. 😉

Woensdag 28 september Senior Games

Woensdag 28 september van 11.00 tot 16.00 uur vinden de Senior Games plaats in sportcentrum De Wilgenring (Melanchtonweg 70) in Schiebroek.

Tijdens deze dag kunnen deelnemers op allerlei niveaus mee bewegen en kennismaken met het beweegaanbod in hun eigen wijk.

Ook Erasmus is aanwezig en Ruud Neumeijer gaat verschillende schaakclinics verzorgen om deelnemers kennis te laten maken met de schaaksport en onze schaakvereniging.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Dus kom vooral even een kijkje nemen als je in de buurt bent! Kijk voor meer informatie over de informatie over de Senior Games.

Online rapidcompetitie gaat weer starten

Tijdens corona organiseerde Erasmus een online rapidcompetitie en dat is zo goed bevallen, dat begin oktober weer een nieuwe cyclus gaat starten.

Deelnemers spelen iedere week twee rapidpartijen tegen een tegenstander op Lichess. Tijd en datum wordt in onderling overleg bepaald.

Op dit moment kunnen in ieder geval twee groepen worden gemaakt, maar het is nog mogelijk om mee te doen, stuur dan even een mailtje naar jaapvanmeerkerk@sv-erasmus.nl.

Tijdens de competitie wordt op gezette tijden verslag gedaan van de voortgang en ontwikkelingen in de online rapidcompetitie. Kijk hier voor meer informatie over de online rapidcompetitie.

Bijdragen deelnemers

En ook deze week weer veel interessante bijdragen! Met veel dank aan Ben, Gerrit, Pim, Wim en Yari voor hun verslagen, partijen en (uitgebreide) analyses.

Eric Hoogenes – Pim Kleinjan

Pim schreef: Ik heb een positieve historie tegen Eric en wilde dat graag zo houden. Hieronder is de partij met uitgebreid commentaar na te spelen.

Jesus Canedo - Wim Posthumus

Wim vertelde: Na een onnauwkeurigheid in de opening kwam ik heel slecht te staan. Maar net op tijd kon ik met zwart alle zwakke plekken verdedigen. Misschien had wit eerder lijnen moeten openen op de koningsvleugel.

Jesus koos ervoor mijn toren op de damevleugel in het nauw te brengen. Daarbij overzag hij dat door zijn centralisatie van de paarden veld g4 verloren ging. En kon ik een vernietigende penning op g4 in de stelling brengen met de witte dame op f3 en een toren op d1.

De kansen waren gekeerd. Met nog een half uur op de klok investeerde ik 20 minuten bedenktijd om de beste voortzetting te vinden. Echter mijn aanval op de koningsvleugel leverde wel een pion op, maar de stelling bleef uiterst ingewikkeld. De aanval sloeg niet door. Met nog een paar minuten op de klok leverde zetherhaling remise op. Gezien het begin een terechte uitslag.

Gerrit Boer - Ruud Neumeijer

Gerrit blikte terug: De opening en het middenspel waren rustig. Zowel wit als zwart volgden hun eigen plannen zonder grote dreigingen. Er werd ook behoorlijk wat afgeruild. Na zet 36 hadden zowel wit als zwart nog een dame en zeven pionnen. Wit had daarbij nog een loper, zwart een paard.

Wit stond mogelijk iets sterker met een pion op a6 die de zwarte koning een veilige plek achter zijn pionnen benam. Ook gunstig voor wit was zijn sterkere loper. Vervolgens werd een dubbele aanval van wit op het zwarte paard niet gepareerd. Een goed alternatief was er misschien niet. Na de ruil van de dames bleek de extra loper van wit voldoende voor winst.

Samenvattend: het positionele voordeel van wit -dat langzaam tot stand- kwam, bleek beslissend.

Anton van Bokhoven - Ben Koppenens

Ben mailde: Maandag 19 september mocht ik plaatsnemen tegenover Anton van Bokhoven. Ik heb, zeker in Coronatijd, vaak tegen Anton gespeeld op Lichess, met wisselend succes.

Nu was het weer eens tijd voor een lange 90 minuten partij! Anton opende met 1. f4 (Bird opening), wat me enigszins in verwarring bracht.

Wat volgde was een partij met kansen over en weer, waar ik uiteindelijk aan het langste eind trok. Kijk hieronder voor de partij.

Yari Baars - Dominque Taapken

Yari deed verslag van de partij: Afgelopen maandag speelde ik alweer mijn derde ronde bij Erasmus, dit keer met de witte stukken tegen Dominique. Na twee teleurstellende rondes, waren we er beide op gebrand ons eerste punt te bemachtigen. De partij begon met 1. e4 e5 2. Pc3 Pf6 3. f4 d6, het Weens gambiet.

Dit is een positie, die ik online vaak gespeeld heb. Ik begon dan ook met een goed gevoel aan de partij. Na 4. Pf3 Pc6 5. Lb5 exf4 6. 0-0 Ld7 7. d4 Le7 8. Lxf4 0-0 had ik een duidelijk voordeel ontwikkeld. Mijn stukken waren actief en de tijd was aangebroken om een aanval te ontwikkelen. 9. Dd2 a6 10. Ld3 Pb4 11. Le2 Pc6 12. a3 b5 13. Ld3 Te8 14. Pe2 Lg4. Na een kleine dans met mijn loper en paard, staarde een groot deel van mijn stukken richting de zwarte koningszijde. Hoewel ik nog geen concreet plan had, begon ik mijn aandacht meer en meer naar de pion op f7 te richten. De halfopen f-lijn, in combinatie met het witte diagonaal bood mogelijkheden. 15. c3 Lf8 16. Dc2 g6 17. Pg3 Ph5 18. Pxh5 Lxh5 19. Ld2 Dd7 20. Tf2 Lxf3 21. Txf3 Lg7 22. Taf1 Tf8.

De daaropvolgende zetten waren een natuurlijke voortzetting van mijn plan. Beide torens stonden nu op de f-lijn en beide lopers keken naar de zwarte koningszijde. Helaas wist Dominique de f7 pion nog altijd goed te verdedigen en hoewel zijn positie enigszins passief was, kon ik geen manier vinden om door te breken tot de koning.

Ik besloot 23. Db3 te spelen om de druk op f7 te verhogen en de f7 pion vast te pinnen. Dominique twijfelde niet en speelde 23. .. Pa5. Na deze laatste zet begon het initiatief naar Dominique te verschuiven. Met c4 aanstaande, voelde Dominique zich eindelijk comfortabel. Na 24. Dc2 c5 25. dxc5 dxc5 26. Le3 c4 27. Le2 Tac8 28.Kh1 Pb3 had Dominique plotseling een duidelijk voordeel. Ik wist nu dat ik me moest verdedigen, hopend op een gelijkspel. Er volgde 29. T3f2 Tcd8 30. Ld1 Dc6 31. Te1 Pc5 32. Lxc5 Dxc5 33. Lf3 De5 34. Td2 Lh6 35. Tdd1 Lg5 36. a4 Tfe8.

Dominique had nog altijd een klein, maar duidelijk voordeel. Gelukkig besloot hij in deze positie, met zo’n 20 minuten minder op de klok, remise aan te bieden. Zo eindigde de partij met voor beiden het eerste halve punt op het scorebord. De hele partij is hier na te spelen.

Gedachtes na de partij. Dominique, goed gespeeld en bedankt voor de vermakelijke partij, ik heb veel geleerd! Door mijn focus op de koningszijde in de opening, heb ik een kans gemist om de druk aan de andere kant van het bord te verhogen door bijvoorbeeld een goed getimede a4 te spelen. Tot nu toe ben ik in mijn partijen in dit soort situaties te terughoudend geweest. De komende rondes ga ik daarom proberen vaker de aanval op te zoeken, ook wanneer mijn stukken goed, maar nog niet optimaal, gecoördineerd zijn.

En tot zover alweer de derde ronde. Kijk hier voor alle uitslagen en de tussenstand van de voorronde van de interne competitie.

Frank van Zutphen