Volle bak bij eerste ronde interne

Maandag 5 september kon het nieuwe seizoen dan eindelijk weer beginnen! De eerste ronde van de voorronde van de interne competitie.

En zo’n eerste avond is altijd wat extra hectische bedoening. Weet iedereen de eerste avond de weg naar de speelzaal wel te vinden? 😉

Op deze eerste avond van het nieuwe seizoen mochten we vooral veel nieuwe gezichten verwelkomen!

En terwijl Arno van Houten en Jan Hoek van Dijke de laatste hand legden aan de indeling voor de eerste ronde, was dat een mooie gelegenheid om onze barman Wil in het zonnetje te zetten. Iedere maandag staat Wil achter de bar en zorgt hij ervoor dat iedereen van een hapje en drankje kan genieten tijdens het schaken. Onder een groot applaus van alle aanwezigen mocht ik Wil namens onze vereniging een kleine aardigheid aanbieden.

Iets voor 20.30 uur konden de 26 witspelers de klok indrukken en was het seizoen dan echt weer begonnen! En het belooft een spannend seizoen te worden met een brede top van kanshebbers voor de prijzen.

Welkom aan vele nieuwe gezichten

Ik had deze keer gewoon een spiekbriefje nodig om de namen van alle gezichten te onthouden. De sterke Henk van der Velde en Aernout Markus speelden voor het eerst mee en gaan ook meespelen in de externe competities. Henk won met een zeer fraaie combinatie van Lucian Mihailescu en Aernout was te sterk voor Remco Claessens, die zoals we hem kennen wel heel taai verzet bood! Jesus Canedo komt ook de interne competitie meespelen bij Erasmus, zijn opponent Armantos Tzanis (van de zomer al lid geworden) stuurde ook een impressie in van hun partij (zie hieronder).

Oud-Erasmiaan René de Wild (de zoon van) kwam ook weer eens meespelen. Wim Posthumus was in een goede partij wel te sterk voor hem. Jonas Verdonschot was ook voor het eerste aanwezig en wist het Paul Wilhelm nog best lastig te maken. Jary Baars debuteerde tegen Arend Bongers en Niels van Leeuwen tegen Harry Stroosma. Zij begonnen beiden met een nederlaag tegen zeer ervaren clubschakers, dus absoluut geen schande in zo’n eerste ronde. En bovendien, dan is er ruimte voor verbetering 😉

Erg leuk om zo veel nieuwkomers te mogen ontvangen. Een warm welkom voor allen!

Wil je zelf ook mee komen spelen bij Erasmus? Dat is uiteraard mogelijk, iedereen kan vrijblijvend een paar keer meespelen. Stuur dan wel eerst even een mailje naar onze secretaris Leo Verhoeven (secretaris@sv-erasmus.nl) of onze competitieleider Arno van Houten (competitieleider@sv-erasmus.nl)

Inzendingen van de leden

En zoals gebruikelijk iedere week weer verschillende leuke inzendingen van onze leden! Met deze week dank aan Armantos, Gerwin, Jan, Jelle en Jonathan.

Jesus Canedo – Armantos Tzanis

Armantos wrote: We discussed this game with Jesus at the end. I really enjoyed playing with Jesus who I consider a strong player but also a nice person as well. Winning with black pieces is always difficult but also more satisfiable. Regarding the game we agreed with Jesus that Nf3 in the main line of Pirc defence in the opening was not so aggressive.

As a result I think I did not faced danger during opening. In the middle game my opponent continued to have the tempo and I was in defence for some moves but I think I gained equality and a small advantage after the exchange of queens. I believe that because my rooks were connected.

In the endgame I slightly increased my advantage by gaining a pawn and in particular creating a pass pawn. I also improved the position of my king and my rook was on seventh rank. As a result my position was easier to play and my opponent had to defend a difficult position in low amount of time. In conclusion, I would say that was an intense, difficult and complicated game, especially the endgame. In the middlegame I felt that this could be a draw but in the endgame I told myself that I had to win the game. Overall I enjoyed playing with Jesus at the Erasmus and I am looking forward to the next games. I am really excited for my second internal competition round at Erasmus.

Joop van ’t Hoenderdaal – Jelle Engelberts

Jelle Engelberts zette zijn goede vorm van het einde van het vorige seizoen (tweede in het rapidkampioenschap!) in het nieuwe seizoen door met een fraaie remise tegen de sterke Joop van ’t Hoenderdaal.

Er had wellicht zelfs nog meer ingezeten aldus Jelle: “Helaas had ik een foute berekening gemaakt op zet 37 waardoor de positie van winnend voor mij naar remise ging.” De partij is hieronder na te spelen.

Jan de Korte - Art Hogendijk

Jan mailde: We zijn weer begonnen aan de belangrijkste clubactiviteit van het seizoen: de interne competitie. Ik mocht met wit openen tegen Art Hogendijk. de partij kende een rustige opzet met ontwikkeling van alle lichte stukken en korte rokades. Voor Art was het de kennismaking met een ‘homecooked’ variant, waarmee ik op Lichess veel ervaring heb opgedaan. Het is in de eerste plaats een solide systeem (controle over het centrum), maar wanneer zwart de organisatie van de koningsvleugel onderschat kan het snel afgelopen zijn.

Art besloot om zijn witte loper binnen de keten (Lc8-d7) in plaats van buiten de keten (Lc8-g4) te plaatsen; op zich nog geen ramp. Maar kort daarna speelde hij met het tweesnijdende h7-h6 wit wel in de kaart. Het resulteerde in een voordelige ruil van loper tegen paard (Lg5xf6), en een verzwakking van de zwarte koningsstelling. Na Pf3-e5 ging ook de witte dame meedoen aan het offensief. Vanuit de diagramstelling kan het slot van de partij worden nagespeeld. Een prettige kickstart.

Pim Kleinjan - Jonathan van Es

Jonathan vertelde over de partij: Het was een pittige partij waarbij Pim op enig moment +5 stond volgens de analyse met Stockfish. Pim kwam op zet 18 een pion voor, wat uiteindelijk niet genoeg bleek te zijn. In de stelling hiernaast vervolgde Pim met 30. Kxf3 in plaats van 30. dxf3 wat de stelling verder uit evenwicht had gebracht. Hierna was het gelijk, wat voor mij het maximaal haalbare was tegen een sterke speler als Pim.

Ik kreeg mijn e-pion op de vijfde rij waardoor zijn koning er niet meer door kon komen. Hoopvol bood ik op zet 39 remise aan, wat Pim niet accepteerde. Hij wilde het nog verder proberen. Maar na een nietszeggende zet met het paard, die ik wel graag drie keer wilde herhalen accepteerde Pim toch de remise. Na bijna 3 uur te hebben gespeeld voldaan naar huis!

Anton van Berkel - Gerwin de Jong

Gerwin schreef: Ik heb het als een boeiende en vooral zenuwslopende partij ervaren. Hij had de witte stukken en de opening 1. d4 e6 transformeerde naar een versie van de Queen’s Gambit declined. We ontwikkelden onze stukken, ruilden een paard en loper, waarna hij expandeerde aan de damezijde. Mijn loper op de witte velden was nog niet ontwikkeld en dit bleek een zwakte. Hij zette zijn toren en dame op de c-rij van mijn nog niet ontwikkelende loper en ik had moeite om mijn torens te ontwikkelen. Om dit te bereiken moest ik mijn c-pion opgeven, die hij nam met zijn dame. Vervolgens zette hij mijn dame onder druk met zijn paard en speelde ik dame naar g5, dreigend met schaakmat op g2.

Toen gebeurde het. Hij zette zijn dame terug naar g3 en dit kostte hem zijn paard. We waren het er over eens dat dit geen handige zet was. Op zet 27 besloot hij ook zijn loper op te geven, waarna ik twee stukken voorstond. Daarna maakte ik zelf een fout door zijn toren onder druk te zetten met mijn loper, maar nadat ik schaak werd gezet, kon hij mijn paard slaan. Op zet 31 sloegen we elkaars toren en wat restte was een eindspel met aan zijn kant een toren en zes pionnen en aan mijn kant een toren, loper en drie pionnen (niet verbonden).

Uiteindelijk kon ik dit terugbrengen naar een 2 versus 3 pionnen achterstand, waarna een bloedstollend eindspel ontstond, waarbij ik ook weinig tijd meer overhad. Zijn drie vrije centrumpionnen konden ternauwernood gestopt worden, waarna ik een toren, loper en pion overhad, tegenover zijn enkele toren. Ik zette zijn koning vast op de h-rij, waarna mijn pion niet meer te stoppen was en op zet 58 gaf hij op.

Eén van de spannendste partijen, zo niet de spannendste partij die ik tot nu toe op de club gespeeld heb. Als hij zijn dame niet geruild had, was de uitkomst zeker anders geweest, maar zo is schaak.

Dat was het al weer voor de eerste ronde! Tot maandag 12 september voor de tweede ronde. Kijk hier voor alle uitslagen en de tussenstand van de voorronde van de interne competitie.

Frank van Zutphen