De 68 deelnemers van onze interne competitie brachten in de tweede ronde 23 partijen op tafel. En zaten daar onverwachte juweeltjes tussen? Ontegenzeglijk, maar aan welk bord zich die voltrokken, daar ging ik voorafgaande aan het sturen van de uitnodigingen voor een partijverslag naar op zoek.

En natuurlijk, dan kom je eerst terecht bij de verrassingen, de onverwachte uitslagen. Ook in ronde 2 wordt nog op rating ingedeeld, al zijn de verschillen wat minder in het oog springend.

Verrassende uitslagen waren er volop

Martin Rensen (1822) remiseerde tegen onze CM Wim Westerveld (2063) en dat mag verdienstelijk worden genoemd, net als de prestatie van Jan de Korte (1809), die remise maakte tegen ons nieuwe lid Henk van der Velde (2012). Henk zat ooit op mijn schaakclubje op de basisschool. En schaakt 300  ratingpunten beter dan zijn oud onderwijzer van de jaren 70.

Ook netjes van Paul Wilhelm (nu een voor hem magere 1737) die de sterke Ton Dulk (1979) op remise hield. Maar zo bijzonder is dat niet als je weet hoe sterk Paul eigenlijk kan spelen. Normaal pronkt Paul met minstens 100 punten meer op de ratingranglijst. Lees zijn commentaar.

Ruurd Ouwehand (nu te laag op de ratinglist met 1684) was terecht trots op zijn winst tegen Marcel Tillemans (inmiddels tot grote hoogten gestegen met 1860). Hij had zijn verslag al ingeleverd voordat ik de uitnodigingen daarvoor de deur uit had gedaan. De winst van Jelle Engelberts (1574) tegen Arno van Houten (nu een te lage rating van 1794) is eigenlijk geen verrassing meer. Jelle heeft al eerder spraakmakende successen geboekt. Zijn rating gaat een vlucht nemen, maar niet vanaf Schiphol.

Fred de Wild (1419) deed het prima met zijn remise tegen Jan Hoek van Dijke (1682). Ook prima was de remise van onze nieuwe aanwinst Jonas Verdonschot (1350) tegen Jan Smit (1679) en niet te vergeten de keurige remise van Harry Nefkens (1387) tegen Lucian Mihailescu (1670). Ons nieuwe lid Niels van Leeuwen speelde pas zijn tweede echte partij. En daarmee bedoel ik een partij met ons voor hem erg trage speeltempo. Ook hij leverde een keurige remise af tegen Karoly Kiss. Lees zijn verslag!

Een bijzonder moment

Het stilteteken. Ken je het? Schrijver Arthur Japin vindt het jammer dat een dergelijk teken uitsluitend is voorbehouden aan de muziek. Hij zou het als schrijver goed kunnen gebruiken, zegt hij in de rubriek ‘Schrijver spreekt’ van magazine Mezza (20 aug 2022), waar hij aan het woord is over zijn onlangs verschenen historische roman Wat stilte wil.

Zo’n stilteteken lijkt me een aardig idee voor mijn wekelijkse partijnotatie. Voor het moment in mijn partij, onverwacht aangeraakt door de bekoring van de stelling. Nee juist niet voor het moment dat het evenwicht ver uit balans is en de genadeslag nabij. Daar kun je later een diagram voor gebruiken. Welke schaakfanaat wordt niet af en toe getroffen door een stelling die hem als het ware opheft en meeneemt naar een andere wereld? Overdrijf ik? Zal wel, maar toch zie ik geregeld een mobiele telefoon van een fotograaf – meestal Frank – boven de borden balanceren om hét moment vast te leggen! Wellicht een moment voor een stilteteken.

Een voorbeeld uit de partij Henk van der Velde – Jan de Korte. Ik vroeg Jan of hij zich een bijzondere stelling kon herinneren die hem bekoorde en zou willen inlijsten. In plaats van een “Wat bedoel je nou?” reageerde Jan direct. Hij begreep kennelijk precies wat ik bedoelde. “In de bijlage is het vervangend diagram opgenomen met de ‘denktank’-stelling. Nadat de winnende
varianten een voor een voor je geestesoog verschijnen tijdens het denkproces blijkt het een stelling om in te lijsten.”

Denktankstelling na 13. Dc4

Ik ga de wedstrijdleider vragen of ik een stilteteken mag gebruiken. Want, u weet net als ik, dat je geen aantekeningen mag maken tijdens de partij. En zeker geen geheimtaal. Voor je het weet ziet je tegenstander jouw geheimschrift en word je op een reglementaire nul getrakteerd.

Bijdragen deelnemers

En ook deze week weer veel bijdragen van onze deelnemers, met dank aan Paul Wilhelm, Niels van Leeuwen, Martin Rensen, Ruurd Ouwehand, Jan de Korte, Harry Nefkens en Ben Koppenens.

Ton Dulk – Paul Wilhelm

Paul doet verslag: Nu de partij tegen Ton: Wit met een pionoffer in het Slavisch; Je krijgt dan wat druk, maar de pion zie je voorlopig niet terug. We speelden allebei vaak de beste zet van Stockfish, Ton verdedigde zich met koning op f8 en toren naar h6. Toen alles min of meer vaststond had ik misschien mijn witte loper moeten ontwikkelen – die stond nog op f1 -, maar ik koos voor een totale afwikkeling die een gelijk eindspel opleverde, met wel een pion minder. Zowel Ton als ik vonden het wel remiseachtig genoeg om er mee te stoppen.

Henk van der Velde – Jan de Korte

Jan de Korte leverde de meest uitgebreide bijdrage, met naast een partijverslag ook uitgebreide analyses!

Niels van Leeuwen - Karoly Kiss

Niels vertelde: Ik was erg tevreden met de remise tegen Karoly. Ik ben in mijn ogen nog een beginnend schaker en mijn analyses zijn dan ook nog niet erg scherp, maar het lijkt me wel leuk om een kort woordje te doen over de partij.

Het was een gecompliceerde partij waarbij Karoly het mij met zwart keer op keer lastig maakte door mijn aanvallen af te slaan en door tactieken te gebruiken die mij dwongen om mijn strategie te wijzigen. Ik opende, met één van mijn favoriete openingen, de Engelse Opening. De eerste zetten van zwart waren vrij passief, waardoor de partij langzaam op gang kwam. Enkel een paard en twee pionnen werden gedurende de partij geruild, waardoor de positie vast bleef staan. Na 32 zetten zagen wij beiden geen kansen meer voor een verbetering van onze positie, waardoor ik het remiseaanbod van Karoly accepteerde. Ik ben zeer tevreden met dit resultaat, gezien ik dit mijn tweede partij ooit is met het speeltempo 90+15. Karoly gaf aan dat het voor hem ook wennen was, omdat hij al een lange tijd niet meer met dit speeltempo had gespeeld. De partij.

Wim Westerveld - Martin Rensen

Martin vertelt: Maandag mocht ik in de tweede ronde van de interne aantreden tegen de enige titelhouder van onze club: Wim Westerveld. Wim speelde met wit en er kwam een Najdorf op het bord waarin Wim voor de 6. Lc4-variant koos. Nog voordat de partij begonnen was beging ik al een onnauwkeurigheid, wat ertoe leidde dat ik een wat ongelukkig paard op de damevleugel kreeg. Met het nodige kunst- en vliegwerk kon ik blijven vechten om de controle van veld d5, altijd belangrijk in deze variant. Wim miste een kansrijke penning, en koos in plaats daarvan voor een variant waarin de dames van het bord gingen, en de zwarte problemen eigenlijk zo goed als opgelost waren. Toen beide setjes torens van het bord geruild werden, bood Wim remise aan, en ik hoefde niet lang over het antwoord na te denken en accepteerde dat graag. Een interessante partij met een minstens zo interessante analyse achteraf.

Marcel Tillemans - Ruurd Ouwehand

Ruurd mailde: Het werd een scherpe partij waarbij Marcel in totaal twee pionnen offerde voor actief spel. Door het creëren van een ver opgerukte vrijpion kreeg ik tegenkansen, waardoor Marcel moest afwikkelen naar een eindspel dat voor mij gewonnen was.

Harry Nefkens - Lucian Mihailescu

Vrije interpretatie van het verlag van Harry: Tegen mijn gewoonte in speelde ik de Spaanse ruilvariant, ruilde dus Lb5 tegen het paard op c6. In het vroege middenspel werden ook vrij snel de dames, torens en een paard geruild en daarna bleef een eindspel over van ongelijke lopers. Lucian accepteerde mijn remiseaanbod en dus waren we al vroeg op de avond klaar.

Ben Koppenens - Cor van As

Ben stuurde zijn partij (inclusief commentaar) tegen Cor van As in. De partij is hieronder na te spelen.

Ziezo dat was het weer voor ronde 2. Op naar ronde 3 en allen veel succes! Kijk hier voor alle uitslagen en de tussenstand van de voorronde van de interne competitie.

Jaap van Meerkerk