Zoals als een schoolplein zonder kinderen geeft mij de afwezigheid van jeugdspelertjes in onze speelzaal een ongemakkelijk gevoel. Het klaarzetten van borden, klokken en stukken verliep veel te gladjes.

 

Prijzen

Er stonden 27 partijen gepland. Net voor het startschot mocht onze voorzitter Frank van Zutphen de wisselbekers uitreiken aan hen die tijdens de ALV verhinderd waren:

Eric Hoogenes (clubkampioen)
Henk Ochtman (B-kampioen)
Wim Posthumus (snel schaakcompetitie)

Verrassingen

Aan bord 10 was Menno van der Eerden deze ronde te sterk voor de op papier veel sterkere Lucian Mihailescu. Wat de echte speelsterkte van Menno is gaan we nog ontdekken, maar dit resultaat mag er wezen. Lees zijn verslag!

Karel de Neef zet een prima resultaat neer door Joop van ’t Hoenderdaal op remise te houden, die toch meer dan 250 ratingpunten meer heeft.

Zodra Hans van Calmthout zijn eerste volle punt haalt zet ik zijn naam zeker in deze rubriek. Nu rijgt hij – enigszins tot zijn ongenoegen – de halfjes aan elkaar dat het een lieve lust is. Voor zijn tegenstanders in ieder geval, want Hans was een 1800-speler.

Merkwaardige straf

Stel dat de KNSB het niet oké vindt dat schaakclubs bakken met geld uitgeven aan trainers en voorbereiding voor de externe competitie. En dit allemaal om hun spelers beter te laten presteren. En ze stellen een maximum in en Erasmus gaat daar overheen daarmee de nieuwe reglementen aan zijn laars lappend. Dan zou een straf terecht zijn. Maar welke?

Iets dergelijks overkwam Red Bull. Het Formule 1 team van Max Verstappen heeft het door de FIA toegestane budget in 2021 overschreden. En daar staat een straf op. Maar welke? Daarover was kennelijk nog niets afgesproken. Formule 1 fanaten zaten de afgelopen periode in spanning welke straf het raceteam zou worden opgelegd. Het werd een wel heel merkwaardige. Het team kreeg minder tijd om de (nieuwe?) auto te ontwikkelen in de windtunnel. De schaaksport en autosport zijn natuurlijk niet te vergelijken, maar ik begrijp werkelijk helemaal niets van die FIA-straf. Alsof je een schaakvereniging straft met minder lestijd aan de jeugd. Of zo.

Drijfveren

Wat zijn mijn onhebbelijkheden als schakende tobber? Wat mijn hebbelijkheden? Wat zijn mijn drijfveren om te schaken? Waartoe doe ik wekelijks mijn zetten? De weg naar onsterfelijke roem had ik nooit, en als ik die al had dan repte ik er niet over en had ik die droom verstopt in de duisternis van mijn onbewuste. Gelukkig ben ik niet de enige dwaas die zich over zijn drijfveren om te schaken soms filosofisch bevraagd.

Mijn aandacht werd deze week getrokken op een recensie in de courant (Trouw, 23 april 2005) van het – zoals Jaap de Berg het noemt – een elegant essay waarin de wereld van Caïssa van luchtig filosofisch getint commentaar wordt voorzien. Helaas is er geen vertaling van dit boekwerkje getiteld ‘Petite philosophie du joueur d’échecs’ (door: René Alladaye, hoogleraar Amerikaanse literatuur). Mijn Frans is ontoereikend. Wil iemand dat boekje voor mij vertalen?

Ook een ander boekwerkje van deze schrijver lijkt me zeer het lezen waard: ‘Les échecs comme l’amour et la musique ont la faculté de rendre les gens heureux’ (Zoals liefde en muziek heeft schaken het vermogen mensen gelukkig te maken) van deze schakende hoogleraar lijkt me een hoopvolle link naar de schaakwereld. Een geweldige titel! Dus bent u het Frans machtig, zet dit boek op je verlanglijstje. En ik weet zeker dat in dat laatstgenoemde boek het antwoord wordt gegeven op mijn eerder gestelde nogal droefgeestig getinte vragen.

En, nu ik zojuist ‘Van begin tot eind’ – het artikel van Wim Westerveld – tot me door liet dringen besefte ik al lezende een heel mooi en passend antwoord te hebben gekregen. Ik hoop jij ook.

Zoals liefde en muziek heeft schaken het vermogen mensen gelukkig te maken. Om te ontdekken of dit ook op jou van toepassing mag zijn, heb je een schaakleven lang de tijd.

De Online Rapidcompetitie

In deze competitie spelen twee groepen van acht met in elke groep zeven spelers. Via de groepsapp worden geplande wedstrijden aangekondigd, die voor publiek live toegankelijk zijn. Het volgen van live wedstrijden is echt een aanrader. De groepsapp wordt ook gebruikt voor de wedstrijdverslagen. Ik kan lang niet alles volgen maar toch heb ik al diverse juweeltjes van partijen gezien! De beide groepen hebben drie speelronden achter de rug. Deze week is bedoeld om even op pauze te komen en eventuele niet gespeelde wedstrijden in te halen. De uitslagen worden op onze website gezet.

Inzendingen leden

Bijdragen van onze leden, met deze week dank aan Ben Koppenens, Daan Gijsbertse, Henk Ochtman, Frank van Zutphen, Ruud Neumeijer, Jan de Korte en Menno van der Eerden.

Ben Koppenens – Carel Keller

Ben doet verslag: Ik had nog nooit tegenover Carel gezeten, maar we kenden elkaar van de Corona-tijd waar we in het rapidtoernooi tegen elkaar speelde. Maandag 24 oktober mocht ik met wit tegen Carel aantreden. Omdat mijn zoon veel oefent met de Alapin tegenover de Siciliaan ging ik die aanpak ook maar eens proberen met e4, c3, d4 (voor wit).

Dat pakte wel goed uit met dominantie in het centrum en weinig manoeuvreerruimte voor zwart. Na zet 14 schoven de pionnen in elkaar en moest ik op zoek naar een ander aanvalsdoel. Zwart startte een flinke afruilslag met 19. .. f5 waarna er veel van het bord verdween. In zet 25/26 vergiste de zwarte toren zich, een ogenschijnlijk gratis pion was toch niet zo gratis: Het paard op d5 kon niet gedekt blijven. Na een kwaliteitswinst voor wit en een pion extra gaf Carel op in zet 29.

Daan Gijsbertse - Rinus van der Linde

Jaap nodigde mij (Daan dus) uit een verslag te schrijven van mijn partij tegen ‘taaie Rinus’. Herkenbaar, die kwalificatie. Toen ik de indeling maandag zag, mompelde ik onbewust tegen mijzelf: “Zozo, tegen IJzeren Rinus” - naar de geharde oud-verdediger van Feyenoord, Rinus Israël – “Dat wordt een zware.”

Want kijk de uitslagen van de voorronde van vorig seizoen maar eens na. Daar verloor Rinus slechts tweemaal en alleen van onze sterkste spelers. En betere schakers dan ik moesten vaak genoegen nemen met remise. Dat jaar troffen we elkaar ook, en kreeg ik onverwachts een remise cadeau in een beduidend slechtere stelling. Daarvan weet ik nog dat er met wit niet door te komen viel; alsof alles van te voren al doorzien en doorgerekend was.

En zwaar werd het. Na zes zetten stonden we tegengesteld gerokeerd en was het duidelijk dat de partij beslist zou worden door de snelheid van ieders aanval aan weerszijde van het bord. Daarbij genoot zwart een aanvalsvoorsprong met een vroeg uitgerukte b-pion, maar had wit meer ruimte in het centrum, beter ontwikkelde stukken en een iets kwetsbaardere pionnenstructuur rondom de zwarte koning om tegen te spelen. Maar voordat wit van die voordelen kon profiteren, wist zwart een aantal complicaties in het centrum te creëren die zich alleen met nauwkeurig manoeuvreerwerk lieten oplossen.

In de onderstaande stelling heeft zwart net e6 gespeeld. Dat is in twee opzichten een cadeautje voor wit. Het verzwakt de zwarte pionnenstructuur met een gat op f6 en kost een tempo dat zwart ook in zijn aanval op koninginnenzijde had kunnen investeren.

Henk Ochtman - Gerrit Boer

Henk vertelt: Tegen Gerrit Boer had ik nog niet eerder gespeeld. Mijn reputatie als beruchte of beroemde schaker was al bekend bij Gerrit. Hij verwachtte dat ik er een leuke partij van wilde maken en was zelf van plan een saaie partij te gaan spelen... Het werd uiteraard een spektakel toen ik met een torenoffer de koningsstelling van Gerrit omver blies.

Na een vrij rustige opening opende ik de f-lijn terwijl Gerrit zijn toren en paard juist van deze lijn af haalde. Toen dacht ik aan het clublied van mijn andere schaakclub, ‘we hakken op f7’ en besloot dit toe te passen. Zo vaak kan een offer op f7 nou eenmaal niet. In de partij won ik al snel beslissend materiaal. Er waren een paar fraaie varianten mogelijk die uiteindelijk iedere verdediging zinloos maakten. Zie daarvoor de bijgevoegde partij.

Frank van Zutphen - Henk van der Velde

Frank vertelde: Ik speelde tegen Henk, na zeven ronden één van de ongeslagen koplopers. Ik had tijdens de partij het gevoel dat ik Henk continu kleine probleempjes kon bezorgen, al wist hij alle mijn opgeworpen klippen heel goed te omzeilen. Daardoor speelde ik lekker (in the drivers seat), maar bleef de evaluatiebar van Stockfish steeds tussen de -1 en +1 bewegen. Op de 29e zet ging Henk echter de fout in, waarna ik de partij naar mij toe kon trekken. Het vervolg is hieronder na te spelen.

Ruud Neumeijer - Jan de Korte

Een verliespartij van commentaar voorzien, daar is moed voor nodig. Ruud Neumeijer is naast schaakdocent ook nog eens een speler is die daar geen enkele moeite mee heeft. Ik vertelde hem van het middenspel en slot van zijn partij te hebben genoten, maar wel verrast was van de voor mij onverwachte uitslag. Lees zijn reactie op mijn mail en zijn verslag.

Ruud schreef: Lekker hoor zo'n avond (of middagje) ‘niks’ doen! Normaal gesproken heb ik altijd wel zin om een verslag(je) te schrijven hoor, vaak enigszins gebrek aan tijd. Dat ligt bij mij in elk geval niet aan de uitslag. Ik denk niet dat ik gewonnen heb gestaan, dat gevoel heb ik niet gehad in elk geval, en Stockfish denkt er net zo over 😉 Ik heb wel (iets) beter gestaan, +2 ongeveer, maar geforceerd en verloren inderdaad, Jan bood zelfs nog een keer remise aan, maar dat wilde ik niet. Het was wel een leuke pot, kijk maar naar de partij (met commentaar van beide spelers).

Jan vertelde over dezelfde partij: Ruud had de hele partij duidelijk beter gestaan, maar door een zetverwisseling (Pc4 i.p.v. eerst fxe5) was zijn voordeel verwaterd tot een bijna gelijke stelling. We komen in de wedstrijd na 13. Pc4 De6(!) als voorbereiding op de korte rokade na Lg7. Het plan leek na De6 te kunnen worden voltooid, mede omdat de witte dame ongedekt stond, maar wit besloot om de zwarte monarch met een stukoffer in het centrum te houden en kwam een eind, maar zwart wist zich een uitweg door het mijnenveld met boobytraps te vinden.

Lucian Mihailescu - Menno van der Eerden

Menno bespreekt een belangrijke stelling uit deze partij:

Wit's paarden stonden goed gecentreerd na de opening. Het wachten was op d5, wat gebeurde op de 20e zet. 20. d5 Pe5. Zwart kon de pion niet nemen want dan zou wit wel erg sterk staan. 21. Pd4 Lxe2 22. Pxe2 Lc5 met het idee om dat andere sterke paard uit te schakelen. 23. Dc3 Lxe3 24. Dxe3 Pc4. Het paard van zwart stond nu erg sterk en dat werd later cruciaal voor de partij. 25. Db3? exd5.

Nu kon zwart die pion wel slaan, want de dame viel het paard op e2 aan. 26. Pf4 Dg5 27. Df3, dit was wits enige kans om de pion terug te veroveren op d5. Het zwarte paard kan niet op b2 slaan in verband met Tb1 en extra druk op de b7 pion. Daarom zwarts zet: 27. .. Tfd8. 28. Pxd5 Pe2. Mijns inziens de beslissende zet van de partij. Wit ging materiaal verliezen. 29. Txd2 Dxd2 en wit verloor even later de partij (mede door tijdnood).

Kijk hier voor alle uitslagen en de tussenstand van de voorronde van de interne competitie. Op naar ronde 9 al weer! Veel plezier morgen!

Jaap van Meerkerk