Eerste team start met mooie overwinning op Charlois Europoort

Afgelopen donderdag stond de eerste RSB-wedstrijd voor ons eerste team op het programma. We kregen Charlois Europoort 1 op bezoek. Dat is altijd lastig, want het is vaak maar afwachten wie ze allemaal meenemen. Marvin kon helaas niet meespelen, maar verder geen afmeldingen.

Tegelijkertijd speelde Erasmus 3 een thuiswedstrijd tegen het tweede team van Shah Mata. Terwijl daar de uitslagen langzaam maar zeker op het wedstrijdformulier kwamen, bleef het bij ons lang spannend. De eerste uitslag viel dan ook pas rond elf uur te noteren, en daarna volgde de rest in rap tempo.

Op het eerste bord hield onze voorzitter, spelend met zwart, de sterke Lendert van den Ouden netjes op remise. Lendert probeerde het nog wel even in een goed paard tegen mindere loper-eindspel, maar Frank hield het keurig binnen de remisemarge.

Onze eerste overwinning werd op bord 3 binnengehaald door Pieter Sturm, die voor de wedstrijd nog gevraagd had of hij op een ander bord mocht, want hij moest tegen een De Wit, en daar had hij de vorige keer van verloren. Het was echter niet Michel, maar broer Cor die plaatsnam aan de overkant van het bord. Pieter kwam wat gedrukt uit de opening, kon in het middenspel actief worden met twee centrumpionnen die steeds verder oprukten, en met kleine zetjes sleepte hij uiteindelijk het punt binnen.

Nieuw bij Erasmus dit seizoen is Henk van der Velden. Hij gaf meteen zijn visitekaartje af door in een overtuigende partij Tjerk Tinga te verslaan. Op het tweede bord wist hij met de witte stukken een mooie aanval op te bouwen en maakte het gedecideerd af.

Op bord vier speelde Leo de Jager met wit tegen Jesus Canedo, die sinds dit seizoen bij ons intern speelt. Leo stond erg goed, maar wist helaas de weg naar winst niet te vinden, en hier werd remise overeengekomen.

Nog vier borden aan het spelen en een mooie 3-1 tussenstand in ons voordeel. Een blik op de onderste vier borden leerde echter dat het binnenhalen van de matchpunten nog geen zekerheidje was. Zo ook mijn (Martin Rensen) eigen partij. Op het laatste bord met wit spelend kwam er een Nimzo op het bord. Het werd snel erg tactisch, ik rokeerde niet en speelde op aanval, en dat leek te gaan verzanden. Zwart werd actief en kwam binnenvallen, maar liet een tactisch grapje toe waardoor ik een stuk won en ook de partij.

Marcel Tillemans had op bord zes aanvankelijk ook een lastige avond. De zwartspeler werd erg gevaarlijk en had een gedekte vrijpion op de damevleugel die niet te stoppen leek. In de afwikkeling ging het echter verkeerd. De zwartspeler verloor een pion, en Marcel kon beslissend binnenvallen.

Cander Flanders speelde met zwart op bord zeven tegen Angelique Osinga en kwam niet goed uit de opening. Hij moest lang verdedigen en Angelique verbruikte erg veel tijd. Dat werd haar uiteindelijk fataal, want in tijdnood miste ze een tegenaanval van Cander, hetgeen ook direct beslissend bleek.

Leo Verhoeven speelde op bord vijf met zwart tegen Gijsbert Kamerman. Het oogde de hele partij iets minder prettig voor Leo, en waar het precies misging heb ik niet gezien, maar uiteindelijk moest Leo zich gewonnen geven.

En zo stond er na het optrekken van de stofwolken een mooie 6-2 overwinning op het scorebord. Een uitstekend resultaat om dit seizoen mee te beginnen en zeer welkome matchpunten die we waarschijnlijk nog hard nodig gaan hebben aan het eind van de rit. De volgende wedstrijd is de uitwedstrijd tegen RSR Ivoren Toren 1 op vrijdag 11 november.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de RSB Hoofdklasse.

Martin Rensen