Zeven deelnemers van Erasmus bij jeugd Grand Prix-toernooi

Een mooie zondagmiddag in de herfst van 2022. Op het schoolplein van de Wereldschool in Schiedam zijn kinderen aan het voetballen. Binnen is het een drukte van jewelste.

Vijf lokalen zijn ingeruimd om onderdak te bieden aan 16 groepen waarin 105 jeugdige schakers de degens met elkaar kruisen.

Al jaren kent Erasmus inmiddels een jeugdafdeling. Er is weer een nieuwe lichting aangetreden dit jaar. We hebben ook vier trainers, waardoor onze jeugdleider Peter Ruimschoot op de maandagavonden de coördinatie op zich kan nemen. De vier trainers verzorgen in vier groepen van verschillende niveaus de lessen volgens de stappenmethode van Van Wijgerden en Brunia.

Bij het Grand Prix-toernooi kwamen we oude bekenden tegen, maar ook namen maar liefst zeven kinderen van onze vereniging deel. Wie langs kwam trof een lekker rommelig geheel aan. Veel ouders keken nieuwsgierig naar de verrichtingen van hun kinderen. Trainers waren er om te kijken hoe de lessen van de stappenmethode werden toegepast.

Het herdersmat werd toegepast, mat achter de paaltjes kwam langs. Eén van de deelnemers speelde steeds op pat. Geregeld met succes. Er werd een partij verloren door tijdsoverschrijding. Voor veel jeugd was het hun eerste toernooi of ervaring met de klok. Waar wij altijd op hameren ‘Zelfde hand zetten als de klok indrukken’ werd niet altijd toegepast.

De Erasmianen speelden met wisselende succes. Maar voor Maksym, Dean, Roemy, Simon, Kai, Tobias en Damian was het ongetwijfeld een ervaring om nooit te vergeten. De trainers kregen nieuwe aanknopingspunten om in hun lessen te verwerken.

Wie benieuwd is naar de uitslagen en foto’s kan terecht op de site van de Rotterdamse Schaakbond (RSB).

Wim Posthumus