Onnodig verlies eerste viertal

Op dinsdag 18 oktober heeft ons eerste viertal een onnodige nederlaag geleden tegen Nieuwerkerk aan den IJssel V1.

Het onheil begon op bord 3, waar ik (Ruurd Ouwehand) met wit een Boedapest adequaat bestreed en een mooie aanvalsopstelling kreeg. Zwart probeerde tegenspel te krijgen met een loperoffer op h3, wat echter resulteerde in een nog betere stelling voor wit. Omdat duidelijk was dat zwart een mataanval niet meer kon pareren, probeerde hij met een schijnoffer eeuwig schaak te forceren.

Ik doorzag zijn bedoelingen echter, en meende het offer te kunnen accepteren omdat ik dacht eenvoudig weg te kunnen lopen met de koning. Zwart gaf precies die schaakjes die ik verwachte, maar tot mijn verbazing stond ik ineens mat (ik overzag dat mijn vluchtroute geblokkeerd was). Een afschuwelijke misser die een gewonnen partij plotseling deed verliezen.

Op bord 4 had Daan Gijbertse het niet gemakkelijk tegen Wilem van der Wel. De partij ging gelijk op en eindigde in remise, een uitslag waarmee Daan bij nadere analyse blij mee mocht zijn.

Martin Rensen (met zwart op bord 2) had zijn handen meer dan vol aan Rob Rijnbeek. Zwart offerde in de opening een pion. Er ontstond een bijzonder scherpe en ingewikkelde partij waarbij beide partijen aanvalskansen hadden. Martin raakte zijn voorsprong echter kwijt en leek de grip op de partij wat kwijt te raken. Door een manoeuvre (of fout van wit?) won Martin een dame (tegen toren, paard en pion) en profiteerde Martin van de slechte samenhang tussen wit’s stukken. Martin won wat pionnen en kon oprukken met zijn a-pion. Na promotie was het pleit beslecht: 1½-1½ .

Het laatste en winnende punt moest van onze kopman Leo de Jager komen. Leo weigerde terecht meerdere malen een remiseaanbod, omdat in de gesloten stelling zijn paarden veel sterker waren dan de opgesloten lopers van zwart. Zwart wist echter een vesting te bouwen en het lukte Leo maar niet om een gaatje te winnen, hij kwam precies 1 tempo tekort. Na vele vergeefse pogingen om een doorbraak te forceren, maakte Leo een fout en dreigde een pion te verliezen. Niet op zijn klok lettende ging Leo door zijn vlag, het drama voor Erasmus was compleet: 2½-1½ verlies.

In deze sterke poule zullen we dit seizoen alle zeilen moeten bijzetten om dit resultaat te compenseren.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in Divisie 1A van de RSB-viertallencompetitie.

Ruurd Ouwehand