Nipte nederlaag voor het vierde

Donderdagavond de 13de oktober rond 19.30 uur verplaatsten 8 schakers van Erasmus zich met fiets tram, metro, taxi en één zelfs lopend op weg naar wijkgebouw de Gaffel in de Gaffelstraat. Dit alles om hoge parkeerkosten te vermijden en Onésimus de punten af te snoepen.

Na aankomst en een enthousiaste begroeting van oude bekenden, werden de partijen gestart en waren wij er al snel van overtuigd dat het geen makkie zou worden de stukken vlogen er af ook die van ons.

De borden 6 (Micha van Vlaardingen) en 7 (Harry Nefkens) van ons waren niet in staat de storm te weerstaan en moesten al snel hun tegenstander feliciteren. Tussenstand 2-0. Een lichtpuntje was ons derde bord (Gerrit Boer), hier werden de stukken goed bewaakt en de overwinning bereikt. Tussenstand 2-1.

Gerrit schreef: Het werd een rustig opgebouwde partij, van beide kanten. Er werd wat geruild en gemanoeuvreerd. In de loop van het middenspel wist ik Arne een geïsoleerde dubbelpion in het centrum te bezorgen en dat bleek het verdere verloop van de partij te bepalen. Doordat één van die dubbelpionnen onder druk kwam te staan waren zijn toren en dame onmachtig iets anders te doen dan verdedigen. Doordat ik complicaties zocht, kwam mijn tegenstander steeds meer onder druk, en zou hij uiteindelijk een gepende loper verliezen. Hij gaf toen op. Kijk hieronder voor de hele partij.

Op bord 1 verloor onze speler Alik Tchavelachvili in de eindfase de greep op het spel. Tussenstand 3-1. Op bord 4 (Jonathan van Es) werd het evenwicht bewaard. Tussenstand 3½-1½.

Bord 8 (Anton van Bokhoven) zorgde voor een spannende eindfase en maakte met nog twee partijen te gaan alsnog de overwinning mogelijk. Tussenstand 3½-2½. Ons vijfde bord (Art Hogendijk) werkte daaraan mee met een prachtig aanval van zijn twee samenwerkende torens. Tussenstand 3½-3½.

Met alleen bord 2 (Daan Gijsbertse) nog in de strijd was de spanning van beide teams te snijden, maar helaas werd door een misgreep de eindstand 4½-3½; het kleinst mogelijke verlies, maar wel verlies. Teleurgesteld zochten onze schakers hun fiets, tram, metro en taxi op om huiswaarts te keren.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 4A van de RSB-competitie.

Anton van Bokhoven