Met 26 partijen traden in de vijfde ronde iets meer dan 50 spelers rond 20.00 uur aan in de schaakarena. Volle bak zoals dat dan zo mooi heet. Het doet in ieder geval weer aan de pre-coronatijden denken.

Waarmee het oude normaal gelukkig ook weer het nieuwe normaal is 😉 Nu maar hopen dat we deze herfst/winter niet een nieuw abnormaal gaan meemaken…

Het was leuk om weer twee nieuwkomers te mogen verwelkomen. Iris van Galen en Dirk Terlouw speelden voor het eerst mee bij Erasmus. Welkom beiden! Zij namen het in ronde 5 tegen elkaar op en Dirk bleek aan het einde van de avond de sterkste te zijn!

Nieuwkomer Henk van der Velde voert na de vijfde ronde met 4½ uit 5 alleen de ranglijst aan dankzij een goede overwinning op Pim Kleinjan, die een stuk offerde maar dat niet tot een winnende aanval kon omzetten. Verder spaarden (?!?!) de spelers aan de topborden elkaar met veel remises. Alhoewel, spaarden. Er werd stevig voor de punten gestreden en de remises kwamen niet zonder slag of stoot tot stand. Knap waren de remises van Armantos Tzanis (tegen ondergetekende) en Ruurd Ouwehand (tegen Leo de Jager). Na de vijfde ronde is er een grote groep van 12 spelers met 3½ uit 5. Tussen deze groep en Henk van der Velde staat Arnout Markus nog wel met een score van 4 uit 5.

Daarnaast ook leuk om eens te kijken wie in ronde 5 voor het eerst de zoete smaak van de overwinning mocht proeven. Fred de Wild was te sterk voor Ronald van Schaick, Daan Gijsbertse voor Harry Nefkens en Jan Smit haalde zijn eerste volle punt binnen tegen Niels van Leeuwen. Ook Joop van ’t Hoenderdaal had (door drie byes en een eerdere remise) nog niet gewonnen, maar daar kwam in ronde 5 een einde aan door winst tegen Jonathan van Es. Feitje van de week: De hoogst genoteerde speler, die nog op zijn eerste overwinning aan het wachten is, is Hans van Calmthout die met 2 byes en 3 remises op plaats 32 met een 50% score staat.

Ook scheidsrechtersvragen?

Sinds afgelopen woensdag is ondergetekende gestart met de online cursus scheidsrechter 2 van de KNSB (vijf avonden + examen). Het is daarnaast ook de bedoeling dat verschillende jeugdleiders dit seizoen de cursus schaaktrainer 1 of 2 gaan volgen. Hiermee wordt invulling gegeven aan de doelstellingen voor de verdere professionalisering van onze vereniging.

Afgelopen woensdag was de eerste avond van de cursus scheidsrechter 2 (Een aanrader! Het was erg leuk!) en voor de tweede avond zijn de deelnemers gevraagd om concrete cases aan te dragen voor bespreking tijdens de cursus. Heb je nog concrete vragen of issues uit het verleden ten aanzien van de arbitrage? Zet deze dan uiterlijk maandag op de mail (voorzitter@sv-erasmus.nl), dan kan ik deze inbrengen voor de volgende cursusdag.

Wil je zelf ook een training volgen? Dat is mogelijk! Kijk hier voor de cursusagenda van de KNSB. Informeer dan wel even bij het bestuur, dan kijken we welke mogelijkheden er zijn voor de vergoeding van de deelnemersbijdrage.

Bijdragen spelers

Deze week ook weer veel leuke partijen en verslagen van de spelers! Met veel dank aan Anton, Art, Ben, Jonas, Yari en Wim!

Wim Posthumus – Remco Claessens

Wim mailde: Dezelfde opening als tijdens onze partij in het laatste Watertorentoernooi. Toen koos ik voor de rustige opbouw met 6. d3 tegen de Steinitz-verdediging van het Spaans. Nu ging ik voor de agressievere opmars met 6. d4. In de overgang naar het middenspel won zwart tijdelijk de pion op e4. Wit verkreeg daarvoor in ruil een open a-lijn en het initiatief. Zwart verdedigde het paard op e4 met 12. .. f5, waar 12. .. Pc5 beter was geweest. Dan staat pion a6 immers gedekt.

Nu onderschatte Remco de kleine combinatie met 13. Txa6. Door het foutieve 13. .. Tb8 belandde zwart al in een verloren stelling. Door de ongebruikelijke positie van de witte toren op de zesde rij werd het paardoffer 14. Pxe5 mogelijk. Nu was op de 16e zet terugnemen met de h-pion onmogelijk wegens mat door 17. De6. Toen moest ik veel tijd investeren om een mat te vinden. De computer vond een mat in 8 na 20. .. Tb6. Ik koos voor de veilige weg, ontwikkelde als laatste mijn toren en loper. Vervolgens betekende de afwikkeling naar een gewonnen pionneneindspel met vier pionnen meer het einde van de partij.

Jonas Verdonschot - Cor van As

Reflecties van een beginnend clubschaker

Jonas schreef: Als beginnend clubschaker kan het best intimiderend zijn om een doorgewinterde schaakveteraan voor je te zien zitten. Niet getreurd, ik speelde met wit... bij de eerste zet kan er niks verkeerd gaan. 1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. Pc3 d6 4. d4 cxd4 5. Pxd4 a6 werd gespeeld. Tot zover de enige ‘voorbereidende’ kennis, die ik mij kon herinneren van een Siciliaanse opening. Een opening die zelfs bij mij bekend staat als een vrij diep theoretische opening, die dus bij voorbaat angst aanjaagt bij mij als speler. Maar met voldoende tijd op de klok en een warm theetje in de hand... gewoon blijven nadenken en niet te snel spelen. 6. Lc4 g6 7. Le3 Lg7 8. Dd2 Pf6 9. f4 Pxd4.

De f-pion was denk ik niet mijn beste optie, maar mijn idee was om wat ruimte te veroveren. Na 10. Lxd4 b5 kreeg ik toch het idee dat ik langzaam terrein begon te verliezen. 11. Ld3 Lb7. Lang dacht ik na over 12. Pd5. Misschien schakelt het de loper uit die zich richt op de mijn toren... nog geen direct gevaar, maar wie weet. Het paard kan hem niet pakken want dan komt de loper vrij. Na wat gepuzzel heb ik het toch maar gespeeld gevolgd door 12. .. 0-0 13. Pxf6+ exf6 14. 0-0-0 a5. De pion naar a5 zette mij aan het denken... Ja als ik hem pak staat mijn e-pion ongedekt, maar ik vond de opmars van die pionnen aan de kant van mijn koning te riskant, dus ik besloot hem te pakken. 15. Lxb5 Lxe4.

De computer zag liever een aanval aan de linkerkant van het bord, maar voor mij was koningsveiligheid de prioriteit... Voor jonge spelers toch lastig om wat agressiever te spelen denk ik dan… het tij kan soms snel keren en zoals ik straks ga zien is ook het wegzetten van winkansen niet gemakkelijk. 16. The1 f5 17. Lxg7 Kxg7 18. g3 d5 19. c3 a4. Kijkend naar de positie dacht ik dat ik één van de twee pionnen (op de a- of d-lijn) zou kunnen pakken na de toren te hebben aangevallen en de koning schaak te zetten... Dit had ook meteen gekund (20. Dd4+) 20. Lc6 Ta5 21. Dd4+ Df6. De a-pion stond in, omdat als de dames geruild zouden worden de toren haar plaats in nam om de loper te beschermen.

22. Lxa4 Dxd4 23. Txd4 h5 24. Lb3 Kf6 25. Kd2 Tc8 26. Ke3 Ke6 27. Tc1 f6. Na deze voortzetting, die volgens de computer een aantal fouten op een rij waren geweest, omdat ik mij te veel focuste op de linkerkant van het bord (de computer smeekte een aantal keer om h4 te spelen), had ik het idee dat ik aan de winnende hand ben. Zo’n twintig minuten keek ik naar een doorbraak rond c4 of de pion op d5, maar steeds stuitte ik op complicaties... Ik was zoekende... en speelde de toch wel vreemde 28. Kd2 Tac5 29. Ke3 g5 30. h4... Ik had gelijk spijt... dit had ik te overhaast gespeeld. Ik dacht dat gxh4 er direct voor zou zorgen dat de toren van de vijand mijn kamp binnen zou dringen.

Enigszins gelukkig werd 30. .. gxf4+ gespeeld, maar in veiligheid was ik nog niet. 31. Kxf4 Tg8. De volgende zet was cruciaal en had Ld1 moeten doen om de toren buiten te houden… Ik speelde echter 32. Tg1 gevolgd door 32. .. Tg4+ 33. Ke3 f4+ 34. Kf2. Ik had het moeilijk en zag de kans op winst in rook opgaan, maar na 34. .. f3 35. Ld1 Lb1 en met name de tussenzet 36. Te1+ zodat zijn toren mij niet schaak kon zetten met als gevolg een pionwinst, nam mijn vertrouwen weer toe. Gevolgd door een lange reeks aan zetten en ruilen 36. .. Kf5 37. Lxf3 Txd4 38. cxd4 Tc2+ 39. Te2 Txe2+ 40. Kxe2 Lxa2 41. Lxh5 Ke4 42. Kd2 Kxd4 43. Le2 Ke5 44. h5 d4 45. g4 Kf4 46. b4 Kg5.

Kijkend naar de klok was er al aardig wat tijd verstrekken, maar stond ik nog voor op mijn tegenstander. Vooral kalm blijven en het netjes wegzetten wat gebeurde na 47. b5 Ld5 48. b6 Lb7 49. Kd3 f5 50. Kxd4 fxg4 Met nog een kleine opoffering 51. Lxg4 Kxg4 52. h6 1-0 werden de handen geschut. Zeker liep ik trots weg van het bord, wetende dat ik het vandaag goed had gedaan, maar ook dat het volgende week opnieuw lastig gaat worden.

Bram de Knegt - Yari Baars

Yari speelde een hele knappe remise tegen Bram de Knegt! De hele partij is hieronder na te spelen.

Art Hoogendijk - Dominique Taapken

Art vertelde: Maandagavond speelde ik voor het eerst tegen Dominique. Ik mocht met wit openen en kwam voor het eerst tegenover de Franse verdediging te staan. Online al regelmatig tegen gekomen, maar nog niet in het klassiek schaak. Ik had al wel het één en ander doorgenomen en wist behoorlijk de opening door te komen. Na gedwongen mijn loper terug te hebben gebracht naar c2 begon mijn aanval richting zijn koning gestalte te krijgen, waarvan ik nog verwachtte dat hij ook die kant op zou rokeren. Na zijn g6 was dat wel duidelijk en begon ik zo ook mijn b1-paard die kant op te manoeuvreren.

Na wat druk op mijn damevleugel na het vooruit schuiven van de a- en b-pionnen die ik voorlopig nog niet gevaarlijk achtte, liep ik toch een beetje vast. Ik probeerde het een en ander te berekenen om een aanval op te starten - hierbij overwegend een paard- of loperoffer - maar ik kwam er niet uit. Door mijn te trage h3 en P3h2 raakte ik het voordeel een beetje kwijt. Na pionwinst op de damevleugel had Dominique zijn torens verdubbeld op de koningsvleugel en kwam ik toch onder druk te staan. Ik twijfelde tussen bepaalde zetten en maakte volgens de computer hierin soms net de verkeerde zetten waarna de druk op mijn f-pion verder toenam.

Ik probeerde nog wat druk van het centrum af te halen door mijn loper in te ruilen tegen zijn paard, eigenlijk tegen beter weten in. Toch wist ik met veel moeite de druk te overleven. Dominique dacht mijn dame en toren te vorken, maar vergat dat zijn paard (nadat ik met mijn paard zijn dame kon slaan), geslagen werd door mijn, ver in de hoek verstopte, toren. Dominique gaf direct op.

Een voor mij erg leerzame pot. Ik ga nog eens diep de analyse in hoe ik mijn voordeel na de opening had kunnen behouden en hoe ik op de juiste manier meer aanvallend druk had kunnen zetten.

Peter Ruimschoot - Ben Koppenens

Ben mailde: Door planningen thuis lijkt het erop dat ik iedere week te laat aan mijn partij begin, zeg maar rond 20:15 uur. De klok mag dan al gestart worden maar mijn tegenstander Peter was zo coulant om ons beiden wat tijdskorting te geven. We begonnen ieder met 70 minuten in plaats van 90 minuten. Aan het begin van de avond denk je dan: tijd genoeg, maar ik denk dat Peter achteraf misschien spijt had van zijn keuze.

In de opening ging het gelijk op, met uitzondering van de on-accurate zetten die bij ons schaakniveau passen. Rond zet 14/15 maakte ik wat foutjes maar Peter wist ze niet direct af te straffen, alhoewel mijn stelling niet fraai meer oogde. Weinig samenhang en Peter kreeg de sterkere positie. Rond zet 30 stond ik zwaar onder druk op het bord, maar Peter op de klok. In een poging mij mat te zetten verslikte Peter zich in de pionnenposities, waarbij mijn ene vrijpion hem het leven zuur maakte. Onder druk van de tijd, op dit moment echt onder de 5 minuten, wist ik alsnog de winst naar me toe te trekken door opgave van Peter.

Anton van Bokhoven - Ruud Neumeijer

Anton blikte terug: Ik koos - spelend met wit - als opening de Bird met het idee ‘ik weet er iets van maar Ruud misschien niets.’ De partij vol van spanning verliep na controle op de PC, tot de 16de zet aardig gelijk op. Jammer hier stopte mijn notatie… Ruud had de halve open c-lijn en ik was druk bezig met het voorkomen dat zijn stukken en pionnen op konden rukken. Zo rond de 20ste zet gebeurde het. Ruud zag voordeel in het prijs geven van zijn dame voor een aanval met paard en twee torens. Ik bood hier remise aan maar Ruud speelde liever door ,het was inmiddels 23.00 uur. Na nog enkele zetten kwam deze stelling op het bord.

In deze stelling speelde ik a-tempo Pf6+, waarna Kg7 en Dc3 volgde. Zwart speelde een willekeurige zet en wit Pd7+ met kwaliteitswinst. In deze stelling werd remise overeengekomen. Nadat tot remise was besloten vroeg Jelle als kijker waarom speelde je geen Pe8 met dubbelschaak en onontkoombaar mat? Ja zo simpel is het. Ruud en ik vonden het een fijne partij en beiden waren we gelukkig met de uitslag.

Tot zover ronde 5, tot maandag 10 oktober voor ronde 6. Kijk hier voor alle uitslagen en de tussenstand van de voorronde van de interne competitie.

Frank van Zutphen