Het was weer volle bak op maandag 17 oktober bij Erasmus! Naast de 42 deelnemers aan de voorronde van de interne competitie werd ook de eerste ronde gespeeld in de KNSB-bekercompetitie tegen het ijzersterke Oegstgeest ’80 met onder meer twee IM’s in de opstelling.

Het bekerteam, bestaande uit Olivier Vrolijk, Eric Hoogenes, Wim Westerveld en Marvin Dekker, zorgden echter voor een daverende stunt door Oegstgeest ’80 dankzij een 2½-1½ overwinning uit te schakelen in de KNSB-bekercompetitie.

Zelf had ik deze avond een bye opgenomen en dat bood de goede mogelijkheid om de verrichtingen van mijn clubgenoten eens wat uitgebreider te bekijken. Jeugdlid Makzym Zubov debuteerde bij Erasmus. Hij speelt al een tijdje mee bij de jeugd en speelde nu voor het eerst mee in de interne competitie bij Erasmus. In ronde 7 nam hij het op tegen Art Hoogendijk en na een spannende strijd eindigde hun partij in remise. Van harte welkom Makzym!

Eén partij sprong er duidelijk uit. Jan de Korte en Henk Ochtman (twee echte schaakliefhebbers) maakten er een prachtige spektakel van. Zo’n partij waarbij je continu het gevoel hebt niet alles te kunnen doorgronden! Uiteraard is een verslag van hun partij ook opgenomen in dit rondeverslag. Pak er rustig een bak koffie bij en neem eens rustig de tijd om te volgen wat er allemaal op hun bord gebeurde. Je zal niet worden teleurgesteld!

Bijdragen van de leden

En ook deze week weer erg leuke partijen na te spelen. Met dank aan Ben, Jaap, Jan en Ruud!

Jan de Korte – Henk Ochtman

Jan schreef: Henk had in de ruilvariant van de Caro-Kann met Dd6 en e5 proactief tegenspel gezocht en gekregen, maar na 10. Lb5+ verraste hij mij en wellicht ook zichzelf met 10. .. Kf8. Een ongelukkige keuze (+1,5), die wit voordeel bracht in tegenstelling tot Pc6 of Ped7. Terwijl ook de isoliani op d5 in het oog springt als potentiëel doelwit.

Om tegenspel te creëren had zwart zojuist een paard geofferd op g4 voor twee pionnen. Wat speelt wit hier?

Stockfish gaf drie kansrijke voortzettingen, waarvan ik de eerste en beste (+4,0) nauwelijks heb bekeken: 19. Lc4 is simpel en effectief, wint de d5-pion en smoort het zwarte tegenspel. Ook het degelijke 19. Tg1 resulteert in beslissend voordeel, maar dat geldt eveneens voor 19. Le4! Een betoverend tweesnijdend zetje om in te lijsten, valt de pion aan op d5 en ‘überdeckt’ het paard op f3. Na de tekstzet 19. Le4 was de pion op d5 gepend op straffe van dameverlies (Txd6).

Waarop zwart besloot zich daar niets van aan te trekken en met 19. .. dxe4 de witte loper van het bord nam om op de volgende zet na 20. Txd6 met 20. .. Lxf3 het paard te confisqueren en de dame (op e2) en toren (op h1) aan te vallen. Aan spektakel geen gebrek, en zwart kwam een eind, maar wit was nog steeds in het voordeel. 21. Dd2 (+3,9) is het veiligst, maar Txh6 kon ook, en daar ging het bijna fout. Want hier ‘opende’ zich na 21. Tdxh6 hxg6 22. Txh6 een door beiden gemist ‘achterdeurtje’ Tg8 (-6,7) Marvin Dekker had het overigens wel gesignaleerd.

Leo Verhoeven - Ben Koppenens

Ben stuurde een verslag en zijn partij in! De rating maakt wel indruk, zo voor een partij, als die boven de 1600 zit geef ik mezelf meestal weinig kans. Voordeel is: geen druk, en het kan alleen maar meevallen! Ik kwam redelijk goed uit de opening, waarna een felle strijd om het centrum losbarstte.

De druk op een ‘backwards pawn’ werd erg hoog maar met een dame-offer werd dat gevaar redelijk geneutraliseerd. Een beetje verbaasd en met wel al redelijk wat energie verbruikt te hebben gingen we rond zet 26 naar een eindspel. Daarvoor kreeg ik mijn stukken niet helemaal lekker meer (daarvoor is het natuurlijk te laat dan). De tweede torenruil had ik beter achterwege kunnen laten. De witte koning kon veel actiever worden dan de mijne, en zo werden de pionnen één voor één te grazen genomen en restte enkel nog opgave voor zwart. Leuke partij, veel geleerd!

Jaap van Meerkerk - Dominique Taapken

Jaap vertelde: Ik speelde met wit tegen Dominique Taapken. De vorige keer dat we tegen elkaar speelden kwamen we via 1. d4 in Londen terecht. Nu maar eens met de e-pion vooruit. Het werd een reis ver terug in de tijd. 1. e4 e5 2. Pf3 d6. De Philidor. Onze dierbare Arie de Jong speelde alles, maar dit was bij hem een favoriet. Hij heeft mij enige jaren voor zijn definitieve afscheid van het leven met terechte trots bij hem thuis diverse knappe partijen laten zien en heeft het tegen mij ook gespeeld. Arie speelde graag na 3. d4 Pbd7. Ik probeer in de voorronde graag eens wat uit en speelde nu niet het obligate 3. d4. Het beviel me niet.

Een heel interessante partij. Dominique stelde voor hem op de website te plaatsen, want hij had met veel plezier gespeeld en er waren van beide kanten geen echt grove fouten gemaakt. Zo dachten we. En daar was mijn computer het mee eens! Het zegt ook iets over de mens Dominique. Kunnen genieten van een schaakpartij, ongeacht de uitslag.

Jan Hoek van Dijke - Ruud Neumeijer

Ruud mailde: Wit had zojuist zijn paard van f3 naar h4 gespeeld. Het waren de ruïnes van een Londen-opening. Waarschijnlijk had Jan niet door dat je je momenteel beter niet kunt inlaten met iets uit Londen. Het is aan de overkant een rommeltje, net als hier bij ons op het bord. Tot de 22e zet was het nagenoeg gelijk opgegaan, plusje hier en een minnetje daar, maar continu binnen een aanvaardbare marge voor beide kleuren. Stockfish was het echter dit keer niet met Jan eens en beoordeelde deze paardzet als een ‘imperfectie’. Hierna ging het niet meer goedkomen voor Jan.

Oplossingen diagrammen

En dan nog de oplossingen van de diagrammen uit de partij van Wim Westerveld tegen Gert-Michiel de Niet in de KNSB-bekercompetitiewedstrijd Erasmus - Oegstgeest '80.

Stelling 1. Na 1. exd5 komt wit in het voordeel.

Zwart moet zijn fianchettoloper geven met 1. .. Lxd4 want 1. .. Pxd5 faalt op 2. Pe6! en 1. .. exd5 faalt op 2. Dxe7.

En wit heeft groot voordeel vanwege het ontbreken van zijn zwartveldige loper.

Stelling 2. Wit speelt 1. Dd5+ en na 1. .. Kh8 (iets beter is 1. .. Kf8 maar ook dat gaat snel fout met bijvoorbeeld 2. Te1 Te8 3. Dc5+ Kg8 4. Dxc4+ met winnend voordeel, de zwarte koning staat te slecht) 2. De6 kwam de toren op d7 binnen en moest zwart groot materiaal geven. 2. .. Tf8 3. Td7 en uit.

Dat was het weer voor deze week. Kijk hier voor alle uitslagen en de tussenstand van de voorronde van de interne competitie.

Frank van Zutphen