Het zijn vreemde tijden, waarbij je tegenwoordig net een keertje extra moet kijken wat er nu eigenlijk aan de hand is. Zo zat ik rustig te kijken naar de partijen in de Meltwater Champions Chess Tour Finals, zie ik Magnus Carlsen en Anish Giri tegenover elkaar zitten met twee grote computerschermen ertussen?!? Huh, waarom dan niet gewoon tegenover elkaar met een normaal schaakbord? Na nog een keer nadenken, viel het kwartje: niet iedereen is natuurlijk op de speellocatie aanwezig, een deel speelt vanuit huis! Het hybride ‘werken’ heeft ook toegeslagen in de schaakwereld…
Wat in ieder geval niet hybride gaat is het WK voetbal. Het speelschema sluit goed aan op de speelavonden bij Erasmus. Komende maandag is de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Senegal. Die wedstrijd begint om 17.00 uur, precies voldoende tijd voor een snelle hap zodat de echte partijen volgende week maandag gewoon om 20.00 uur kunnen beginnen!
Het echte werk: De interne
Maar terug naar het echte werk! De interne competitie bij Erasmus. Aan de topborden waren weer veel remises te zien. Durven de toppers elkaar geen pijn te doen? Of zijn de verschillen in de top gewoon heel erg klein. In de toernooien met de supergrootmeesters zie je ook altijd veel remises. Het zal wel het laatste zijn. 😉
Henk Ochtman deed goede zaken met een overwinning tegen Henk van der Velde en ook Aernout Markus met een overwinning tegen Martin Rensen! Wim Posthumus voegde zich ook bij de directe achtervolgers met een overwinning op Anton van Berkel. Ook Jesus Canedo begint wat meer richting de plek te kruipen waar je hem zou verwachten na zijn overwinning op Remco Claessens.
In de ranglijst zijn voor cijferfetisjisten zoals ik ook andere leuke weetjes te halen. Zo viel mij de ‘zevenklapper’ van Hans van Calmthout op. Tot op heden is hij met zeven remises op rij nog ongeslagen in deze voorronde! Hij wees mij echter op een speler die nu zelfs acht remises op rij heeft behaald! Karel de Neef. Hij verloor in de eerste ronde, won in de tweede en speelde sindsdien acht maal op rij remise! Wij wensen hen beiden net wat extra succes toe voor de volgende ronde! Dat ze het zoet van de overwinning weer mogen proeven!
Bijdragen van onze leden
Hier volgen weer de bijdragen van de spelers, met dank aan Hans van Calmthout, Henk Ochtman, Ruurd Ouwehand & Armantos Tzanis,
Henk van der Velde – Henk Ochtman
Henk (O.) reageerde kort op mijn verzoekje. “Onregelmatige partij”. En inderdaad! Een partij die alle kanten op ging. Erg leuk om na te spelen, dat kan dan ook hieronder.
Wim Westerveld – Armantos Tzanis
Armando wrote: It was an interesting position from the Sicilian Taimanov opening. At some point I tried to open the position by sacrificing a pawn in order to open the file for my rooks and my bishops, but eventually we both agreed in a draw. Not much happened I would say. We both played pretty well. Below the game.
Ruurd Ouwehand - Ruud Neumeijer
Ruurd schreef: Het frustrerende van een analyseprogramma als Stockfish is dat je gevoel dat je een sterke, foutloze partij gespeeld hebt, snel verdwenen is. Hij leverde zijn partij in met uitgebreid commentaar!
Hans van Calmthout - Jeroen Landsheer
Hans deed uitgebreid verslag: Het moet zo rond het Druivenschaaktoernooi geweest zijn, dat ik me afvroeg, wat ik nog echt leuk vond aan het schaken. Rapidtoernooien kwamen op 1, daarna een sterke interne competitie, het toernooischaak op 3 en tenslotte de externe competitie. Na een goed gesprek met Dirk Brijs (SV Maassluis) koos ik uiteindelijk voor Erasmus, daar de reistijden van Hellevoetsluis naar Maassluis of 110-Morgen, gelijk bleken. Na Charlois Europoort, Shah Mata, DSC en Krimpen nu dus terug bij Erasmus, waar ik in 1967 bij Schiebroek in de Goede Herderkerk begon.
Afgelopen maandag was de voorbereiding voornamelijk op zwart gebaseerd. Maar de kleurverdeling was even, dus ook het witte repertoire kort nagekeken. Daarnaast de opgaven van www.stappenmethode.nl als opwarmertje gedaan (De prima website van Cor van Wijgerden met gratis opgaven stap 1 tot en met 8). Tenslotte twee opgaven bij www.chesstempo.com en ik was klaar voor de wedstrijd.
De wedstrijdleiding had me met wit gekoppeld aan Jeroen Landsheer. We gingen rustig van start, Jeroen op de damevleugel wit op de koningsvleugel. Na 16 zetten stond het zo (zie diagram). Wit wilde hier graag f5 doorzetten, maar zag hier uiteindelijk vanaf, vanwege 17. f5 fxe5 18. fxe6 exd4 19. exd7 d3 en hier hield ik op met rekenen. Daarom koos ik voor 17. exf6. Mijn engine ff2 maakte echter gehakt van de witte berekening en kwam op +2 (17. f5 fxe5 18. fxe6 Pf6 19. dxe5 Pg4 20. Pg5 Lxg5 21. Lxg4).
We maken nu een stap naar de 24e zet (zie diagram). Wit had vorderingen gemaakt op de koningsvleugel, zwart had b4 doorgedrukt. Toen deze stelling op het bord kwam, zag ik het zonnig in. Na 24. Txa8 Lxa8 25. Txf8 Kxf8 26. Dxh7 had wit een pion buit gemaakt en verdedigde ook het mat op b1. 24. Txa8. Zwart speelde hier het zwakkere 24. .. Txa8, waarna hij na 25. Df2 een probleem over de f-lijn had (engine +4). Na zijn blooper op de vorige zet, begon mijn sympathieke tegenstander zich nu echter prima te verdedigen, terwijl wit de nodige nauwkeurigheid miste.
25. Df2 Pf5 26. Lxf5 exf5 27. Pxf5 De6. Nu was wits idee ruwweg: Pxh6, loper naar f6 en winnen. Maar Jeroen bleek een uitstekende keeper. 28. Pxh6 gxh6 29. h3 Lc6 30. Lh4 Dg6. Met beiden nog 16 minuten op de klok en +8 was wit op de goede weg (Met de manoeuvre Df4-Tf3-Tg3 was de winst dichtbij). Ditmaal schoot wit een bok met het slappe 31. Df6 (van +8 naar +2). Zwart greep het initiatief, ruilde de dames en activeerde zijn toren via a1 en e1.
Na de 49e zet van wit stond het zo: Wit had zijn loper op f8 vakkundig buiten spel geplaatst maar met drie extra pionnen stond hij nog steeds op +4. Het tijdnoodduiveltje diende zich echter aan. Met R3 voor de 70-plusser en R4 voor de 30-plusser ging het nog even als volgt: 49. .. Te1+ 50. Kf2 Tc1 51. Te3+ Kd7 (tot hier ging de notatie) 52. g4 Tc2+ 53. Kf3 Tc1. Nu bleek zwart een sterke tijdnoodtijger en was wit onder tijdnooddruk de coördinatie kwijt. Ik probeerde nog met de koning voor de g4 pion te komen maar zwart verhinderde dat. Ergens rond de 70e zet gaf ik mijn winstplannen op. Uitstekend gekeept Jeroen! Voor mij een deceptie, maar precies hiervoor, meer tegenstand, ben ik naar Erasmus gekomen. Met wat geduld komt het juiste gevoel weer terug.
Dat was het weer voor deze week. Kijk hier voor alle uitslagen en de tussenstand van de voorronde van de interne competitie.
Frank van Zutphen