Goede overwinning voor tweede team

De uitwedstrijd tegen Onésimus op hun gezellige locatie werd door ons gewonnen met 3-5. Iets geflatteerd maar toch wel verdiend.

We lopen de partijen in volgorde van eindigen even na.

Als eerste kon Aernout Markus het punt in zijn zak steken. Tegenstander Mark Jolly zat nog niet in de wedstrijd of hij stond al mat met Dg3 na een Bird-opening.

Onésimus revancheerde zich snel hierna doordat good-old Murdoch Mac Lean in een Franse Tarrasch eerst een pion won en kort daarna een kwaliteit. Armantos Tzanis hield het toen maar voor gezien.

Het werd 1-2 toen Paul Wilhelm (schrijver dezes) in een Pirc met zwart de zaken zo compliceerde dat Shau-Ming Yuen de koning omlegde. Ik vond het een goede partij, maar de computer dacht er heel anders over. En die had wel gelijk, denk ik. Waarom de toren op a8 niet gedekt was en ook niet geslagen werd snap ik nog steeds niet, al zou ik er wel een stuk voor terugkrijgen.

Nu bleven de uitslagen een lange tijd weg.

Jelle Engelberts verloor door een foutje in een redelijke stelling (2-2).

Jan Hoek van Dijke had de mazzel dat zijn tegenstander een eenvoudige damewinst over het hoofd zag. Jan had wel een krachtige aanval met twee paarden en een dame vlak bij de witte koning, maar verwaarloosde zijn dekking. Remise werd overeengekomen (2½-2½).

Joop van ‘t Hoenderdaal kreeg een Indian Ben-Oni met vlot e5 tegen. De zaak werd goed dichtgemetseld en remise was een normaal resultaat (3-3).

Spannend werd het bij Jeroen Landsheer. Het leek mis te gaan in een eindspel met ongelijke lopers waar de opponent (veel) meer pionnen had. Nu bleek de mentale hardheid van Jeroen: hij creëerde twee vrijpionnen op de vleugels (met de Piet Keizer-schaarbeweging). Dat werd wit te veel en die ging door de vlag (3-4).

Als laatste had Arno van Houten druk op de stelling met een vrijpion op d6. Hij deed de beste zetten (niet de makkelijkste om te vinden), kwam steeds beter te staan en toen de andere kant wat foutjes maakte was het hier ook over (3-5).

Een mooi resultaat van ons tweede team: we mogen hopen in de eerste klasse te blijven als we zo doorgaan.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van Erasmus 2 in klasse 1A van de RSB-competitie.

Paul Wilhelm