Feest, rapid en hoog bezoek

Een speelzaal al volledig in kerstsferen. En naast de interne competitie met 25 partijen was er ook nog de bekerwedstrijd tussen Erasmus en Sliedrecht. Wat de sfeer nog verder vergrootte! De toeschouwers verdrongen zich aan het einde van de avond dan ook om een glimp van die strijd op te vangen. Leuk, zo hoort een speelavond te zijn!

Los van de interne competitie is er de komende periode ook weer veel te schaken bij Erasmus. Hieronder meer met ook de aankondiging van enkele nieuwe activiteiten!

Feestavond op maandag 19 december

Onze feestcommissie bestaande uit Art Hoogendijk, Jaap van Meerkerk, Karel de Neef en Ruurd Ouwehand draait op dit moment overuren. Zo af en toe komen er flarden door over wat ze willen gaan organiseren en het belooft een prachtige avond te gaan worden! Onderstreep maandag 19 december dus maar een keer extra in de agenda en zorg dat je er ook bij bent!

Erasmus rapidtoernooi op zaterdag 18 februari

Hij is weer terug op onze agenda! Het bestuur heeft besloten om het elfde Erasmus rapidtoernooi op zaterdag 18 februari te gaan organiseren. Zet deze datum alvast in de agenda! Meer informatie volgt later op onze website, inschrijven wordt vanaf begin 2023 mogelijk.

KGSRL komt op bezoek in weekend 25-26 maart

Wij kregen een leuk bericht uit Gent! De Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez komt eind maart een weekend naar Rotterdam toe. Als onderdeel van dat weekend willen zij ook gaan schaken en Erasmus doet daar graag aan mee. Er wordt nog nagedacht over het programma, maar het is in ieder geval de bedoeling dat om op zondag 26 maart een leuk schaakevenement te organiseren (een toernooi, een schaakmatch, wat anders). Wie weet is dat ook wel de start van een traditie waarbij wij met Erasmus een keer Gent gaan bezoeken! Meer informatie volgt te zijner tijd op onze website.

Bijdragen van de spelers

Maar naast alle mooie toekomstplannen werd er afgelopen maandag natuurlijk ook veel geschaakt. In deze terugblik deze week ook weer veel leuke verslagen en partijen om na te spelen. Met deze week dank aan Ben, Cander Daan, Gerrit, Paul en Yari.

Cander Flanders – Frank van Zutphen

Cander schreef: Afgelopen maandag moest ik het met wit opnemen tegen Frank van Zutphen. Onze partijen zijn altijd spannende partijen en deze was ook deze keer geen uitzondering. Het begon met een Nimzo Indian Defense: Classical Berlin Variation. In het begin ging het min of meer gelijk met een heel klein voordeel voor wit dat eigenlijk niks betekende want er kon nog van alles gebeuren. Op een gegeven moment kregen we allebei een sterk stuk in het centrum. Ik met mijn loper op d5 en hij met zijn paard op d4. Toen hij Pd4 speelde viel hij mijn dame op c2 aan. Ik had toen twee opties: naar a2 of naar d3 gaan. Ik koos uiteindelijk voor a2 maar nu gezien leek d3 misschien toch beter want mijn dame kwam toen in een vervelende penning met zijn toren op a8 terecht. Op dit moment voelde ik me al een beetje onder druk dus ik besloot een kleine combinatie te doen met Lxf4. Als Frank eerst de tussenzet Pxf3+ had gespeeld, zou ik geen pion winnen.

Maar Frank bleef trouw aan zijn aanvallende stijl en pakte gewoon terug op f4 zodat ik zijn nu ongedekte paard op d4 terug kon pakken met mijn toren. Maar dat gaf hem de kans om a5xb4 te spelen en zo kwam mijn dame in die vervelende penning terecht waar ik het eerder over had. Een zet daarna speelde hij Dc5 en toen was mijn toren ook gepend. Daarna dreigde hij op de 28ste en de 29ste zet mat. But the best defense is a great offense. Dus ik counterde met mijn eigen mat aanval waardoor hij geforceerd was om dames te ruilen. We gingen toen in het eindspel in met een pion meer voor wit. Ik kon toen mijn pion tot de zevende lijn brengen en een paar zetten daarna gaf Frank op. Kortom een boeiende partij waarbij ik in de cruciale momenten de juiste zetten moest vinden om te verdedigen. Die had ik deze keer gelukkig wel gevonden en zo kon ik deze keer winnen.

Paul Wilhelm – Marcel Tillemans

Paul mailde: Het werd een Catalaan, gespeeld door niet de beste grootmeesters zo rond 1990 (Alhoewel Artur Yusupov het ook wel speelde en Albert ook). Ouderwets dus; met b6 voor zwart en Pe5 en Da4 voor wit. Marcel ging hier op eigen koers verder met Td8.Gelijke stand. Hierna ruilde wit op d5, ging het paard naar c3 en de loper naar f4 om via de toren op c7 te drukken. Maar zwart gooide er toen een grote verzwakking in door met g5 de loper te verjagen.

Ik speelde de loper terug naar e3, niet het beste omdat later er een grote operatie nodig was – hergroepering – om die zwakte aan te boren zonder materiaalverlies. Uiteindelijk deed ik een stukoffer in de aanbieding voor drie pionnen, maar zwart weigerde. De teller ging van +1 naar +3. Hierna was de stelling na een pionoffer ten behoeve van een blokkade op e4 niet meer te houden, de dame kwam binnen voor mataanval en na nog een kwaliteitsoffer van wit gaf zwart op.

Gerrit Boer – Alik Tchavelachvili

Gerrit schreef: In de opening speelde ik als een dweil, wat al op de twintigste zet leidde tot stukverlies of een dame-offer tegen toren en paard van Alik. Ik koos voor de laatste mogelijkheid omdat er dan nog minimale mogelijkheden waren om tot enig spel te komen.

De volgende dertig zetten hield ik inderdaad stand en kon nog een paar pionnen winnen. Alik zocht lang naar spel voor zijn dame dat er niet echt kwam. Hij had gemakkelijk remise door eeuwig schaak kunnen forceren, maar wilde kennelijk meer. Met zijn koning midden op het bord was hij toch niet bedacht op mat. De eindstelling ontstond na zijn 50e zet (Dg2-f1) en mijn 51e (h4 mat).

Een zeldzaam geval van het alsnog winnen van een partij die we beiden als verloren voor mij beschouwden!

Yari Baars – Aad Jan Roos

Yari vertelde: Afgelopen donderdag heb ik een leuke partij gespeeld tegen Aad Jan Roos. Dit keer weer eens een Weens gambiet. Het Weens gambiet vind ik een leuk wapen, omdat het de meeste tegenstanders verrast. Zo ook afgelopen maandag. Hieronder de partij met commentaar van Yari.

Jonas Verdonschot - Ben Koppenens

Ben vertelde: Een miscalculatie in tijdnood kostte me de partij. Vanaf het begin was duidelijk dat Jonas een schaker is zoals ikzelf: Niet al teveel opening theorie of ervaring maar wel veel rekenkracht (denk ik dan). Na zet 5 was er al geen enkele partij in de analysedatabase die de zetten volgde. Na heel wat geschuifel in het middenspel wist ik 1 pion voor te komen. Hoewel lastig dacht ik: als ik daarvan een vrijpion kan maken heb ik kans.

In het eindspel dat volgde offerde Jonas een paard in ruil voor twee pionnen, een goede keuze. Misschien niet volgens de engine maar ik, reeds in tijdnood komende, kon er geen goed antwoord op vinden. 55. .. b5 was het goede antwoord (zie ik nu), dan zou mijn loper nog genoeg tijd hebben om de pionnen te stoppen. Helaas was ik niet meer zo scherp en ging de g-pion op weg naar promotie, tijd om op te geven dus.

Daan Gijsbertse - Fred de Wild

Daan blikte terug: Soms vraag ik me af of de video's met openingstheorie die ik bekijk me echt wat opleveren. Na wat tijdwinst bij de eerste zetten, zorgt een onverwachte zet of mij nog onbekende voortzetting er vaak vrij snel voor dat ik weer volledig op mijzelf ben aangewezen. Maar afgelopen maandag speelde ik wat dit betreft onder een gunstig gesternte. Na acht zetten kwam er een stelling op het bord waarin een online geleerde truc mij (met wit) in ieder geval materieel voordeel opleverde - en een matdreiging waar zwart zich uiterst nauwkeurig tegen moest verdedigen.

Hoewel de praktijk ook hier weer iets weerbarstiger bleek dan de theorie, lukte het met enige hulp van mijn tegenstander en een kleine omweg toch om die matdreiging te verzilveren. Dat leverde het volgende miniatuurtje op.

Kijk hier voor alle uitslagen en de tussenstand van de voorronde van de interne competitie.

Frank van Zutphen