Heerlijke overwinning!

Mannen van ons derde team, gefeliciteerd!!!! Wat een geweldig resultaat. Allemaal een resultaat: vier remises en vier zeges. Super. Een ware teamprestatie: 6-2.

Onze wil in een succesvolle zoektocht naar elke keer maar weer de beste zet te vinden, is geslaagd. Onze speciale opstelling werkte uitstekend.

Het leek wel of we als team er meer uithaalden dan als acht individuen. Hoe heet dat ook alweer? Het totaal is meer dan de som der delen. Nou ja, het teambelang was heilig in ieder geval. En dat merkte ik.

Complimenten dus aan ons allemaal.

Diverse teamleden vroegen of ze een remiseaanbod mochten accepteren, zonder zelf op remise te spelen.

Ik geef nu mijn indrukken.

Emil Verhoef aan bord 1 gaf overduidelijk en goed voorbereid met zwart spelend zijn visitekaart af en liet zien dat hij aan bord 1 uitstekend kan presteren. Hij wees opponent Ruud Bosch op tekortkomingen in een agressieve Leeuw. Emil kreeg een dame-toreneindspel met een loper meer, maar moest zeer alert blijven vanwege een kwetsbare koning. Toen hij die veilig had en zijn dame en toren ook goed samenwerkten was het pleit beslecht. Knap hoor, Emil!

Ruurd Ouwehand aan bord 2 kwam in een dame-toreneindspel terecht met iets gunstiger pionnenformatie. Een keurige remise.

Zelf werd ik (Jaap van Meerkerk) aan bord 3 op een “Van Geetje” getrakteerd. Die ken ik maar al te goed omdat Gerard Kastelein hem geregeld tegen me speelde.

Dus speelde ik a tempo 1. .. c5 en dan kom je meestal vanzelf in een gesloten Siciliaan terecht met gelijkspel. Ik denk dat ik in het middenspel iets te optimistisch van leer trok en moest plotseling goed rekenen om niet in het nadeel te geraken.

Deze stelling kostte me naar schatting wel 10 tot 15 minuten bedenktijd. Ik had sneller kunnen en moeten bepalen op welke vleugel te willen spelen. Dat is de damevleugel.

Dan zijn de kandidaatzetten: b4, Tfc8 en volgens mijn engine Db6, al zet ik mijn dame niet graag zo neer in de penning. Ook a6 (keek ik ook naar) is een optie. Ik koos voor 15. .. f5 en had er wel wat twijfels bij vanwege de verzwakking op e6.

Maar ja, vrijwel elke pionzet verzwakt wel een veld. Mijn motivatie voor deze zet was om wit niet het initiatief op de andere vleugel of in het centrum te gunnen met de bijbehorende pionnenopmars. Met een rapidpotje had ik direct voor het doorzetten van mijn actie op de damevleugel gekozen met bijvoorbeeld 15. .. a5 of direct 15. .. b4. Een actie die ik al op de 13e zet had moeten beginnen.

Nu werd mijn stelling duidelijk positioneel minder. Ik accepteerde het remisevoorstel daarom zonder overleg. Gezien de prima stand op diverse andere borden kon ik met een gerust hart rondwandelen.

Remco Claessens aan bord 4 mocht het zelf bepalen. Hij kon zonder risico verder spelen in een positioneel gunstige stand. Het werd uiteindelijk remise.

Hans Brobbel aan bord 5 stond gelijk, dacht ik. Maar toen hij eenmaal aan zijn uitstekende toreneindspeltechniek kon beginnen zag ik de winst al opdoemen. Hans bleef uiterst koel de beste zetten spelen, die er op het eerste gezicht riskant uitzagen. Maar niet op Hans’ gezicht. Zijn inzicht gaf ook deze keer weer de doorslag! Prima, Hans.

Jan Hoek van Dijke aan bord 6 zat met wit in een voor hem bekende Londen, maar ik zag niet of hij zijn fameuze h-lijn aanval kon uitvoeren. Dat lees ik nog graag, Jan! Hij vroeg of remise eventueel mocht, en ik zei hem dat we er goed voorstonden en dat hij het zelf kon bepalen. Jan rook voordeel, zocht dat op en trok knap in een lastig dame-eindspel aan het langste eind door zijn pluspionnen op te laten rukken en de vijandelijke dame ongevaarlijk te houden.

Karel de Neef een bord 7 speelde een Philidor, waar hij veel van weet. Hij noemde een voor mij onbekend systeem (klonk best goed, de naam van die variant, Karel). Het werd remise, maar hoorde ik iemand beweren dat Karel wellicht een vol punt verdiende?

Ik zag Lucian Mihailescu aan bord 8 een kwaliteit meer hebben met ook nog eens een extra pionnetje. Dat zag er goed uit. Lucian maakte het koeltjes af! Knappe overwinning.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van het derde in klasse 2B van de RSB-competitie.

Jaap van Meerkerk