Uit de beker na twee maal gelijkspel

“Is na het snelschaak de stand weer gelijk, dan wordt de uitslag bepaald aan de eerste drie borden van de gewone partijen.” Dit regeltje (artikel 13 van het bekerreglement) was er voor nodig om de dappere strijders van het Erasmus bekerteam uit het KNSB-bekertoernooi te knikkeren.

Daaraan voorafgaand was het een zeer spannende avond geweest waarbij de teams van Krimpen en Erasmus elkaar bij de reguliere partijen en bij het snelschaken in evenwicht hielden.

Na de stunt in de eerste ronde tegen Oegstgeest ’80 stond in de tweede ronde op Sinterklaasavond de uitwedstrijd tegen het bekerteam van Krimpen aan de IJssel op het programma. Krimpen, een sterk team van twee Fide-meesters aangevuld met jeugdtalenten. Maar ook Erasmus was op sterkte! Zo rond een uur of tien stond er een bijzondere stand op alle vier de borden. Alle zwartspelers hadden bijna al hun pionnen op een wit veld staan (zou een fotomomentje zijn geweest als ik mijn mobiel had kunnen gebruiken). Hieronder een verslag in volgorde van de resultaten.

Wim Westerveld (wit, bord 2) kreeg spel op de koningsvleugel, terwijl zijn tegenstander spel had op de damevleugel. Op een cruciaal moment in de partij trok Wim een paard terug, waardoor zijn koningsaanval – door goed spel van zijn tegenstander – tot stand kon worden gebracht. Achteraf bleek dat er een zeer fraaie, maar niet eenvoudig achter het bord te vinden, winstvariant was geweest. Na de terugtrekking met het paard was het pleit echter snel beslecht. 1-0 achter.

Eric Hoogenes (wit, bord 4) kreeg een Catalaan op het bord waarbij zwart aan zijn pionnetje bleef hangen. Met prachtig spel over vooral de zwarte velden kreeg Eric een hele sterke aanval op de zwarte koning, waarbij mat alleen te voorkomen was door dameverlies. En zo stonden we kort daarna weer gelijk: 1-1.

Zelf speelde ik (Frank van Zutphen) met zwart aan bord 3 tegen FM Harold van Dijk. Ik behandelde de opening niet helemaal goed en kwam daardoor al snel onder grote druk te staan. Dat kon ik lang weerstaan maar helaas kon ik de nederlaag toch niet voorkomen. 1-2 achter.

Aan bord 1 speelde op dat moment Olivier Vrolijk nog tegen FM Stefan Tabak. Olivier had wat pionnetjes opgesnoept op de damevleugel en het was de vraag of hij zijn stelling netjes bij elkaar kon houden zonder stukverlies. Een complexe partij om te spelen, maar Olivier speelde het erg sterk. Pas diep in tijdnood gaf Stefan op in een dame-eindspel waar promotie niet meer te voorkomen was. En zo was de eindstand 2-2 na de reguliere partijen. Snelschaken (met verwisselde kleuren) zou een beslissing moeten gaan brengen.

Van het snelschaken heb ik vanzelfsprekend weinig meegekregen. Olivier en Wim wonnen en Eric en ik verloren. En zo stond het weer 2-2. En dan dus dat regeltje dat het laatste bord bij de reguliere partijen afvalt (in dit geval dus de overwinning van Eric). En zo ging Krimpen aan den IJssel door naar de volgende ronde.

Ondanks de snelle uitschakeling mogen wij met tevredenheid terugkijken op het bekerseizoen. waarbij het bekerteam zich sterk heeft geweerd tegen heel sterke tegenstanders. Kijk hier voor alle uitslagen en de voortgang in de KNSB-bekercompetitie.

Frank van Zutphen