Over slingers ophangen, catenaccio voor oudjes en geklopt door een geredde loper

De dag van de Sint. Pakjesavond. En de vier toppers voor de beker in Krimpen (twee keer gelijk spelen en dan – om het vroegere loten te omzeilen – toch reglementair eruit). Toch altijd nog 20 partijen op deze avond. Dat mag je zeker als een surprise beschouwen!

De stand op de ranglijst

Henk Ochtman is nu echt los van zijn achtervolgers en heeft met 10½ punt de leiding genomen. Hij won aan bord 1 van Cander Flanders. En dat terwijl Henk de eerste vijf ronden vanwege afwezigheid slechts  halfjes heeft gescoord. Slechts in ronde 7 stond Henk tegen Jan de Korte een halfje toe.

Op de tweede plaats staat nu, ook los van de lager  geklasseerden, Aernout Markus met 9½ punt. Evenals Henk heeft Aernout geen enkele partij verloren. Op een gedeeld derde plek staan Henk van der Velde en Pieter Sturm. Henk moest al drie keer achter elkaar door afwezigheid met een bye genoegen nemen en Pieter won gedecideerd van Leo Verhoeven. Leo had naar eigen zeggen in deze partij geen kans.

Aan bord 2 een harde strijd, gezien het gelaat van Joop van ’t Hoenderdaal. Dat stond wel heel ver af van dat van mijn kleinzoon in een botsauto. Elke zet in het middenspel was een botsing, aan het relaas van tegenstander Paul te horen, aan wiens lichaamstaal nooit iets af te leiden valt. Het werd remise.

Aan het vierde bord won Armantos Tzanis van Martin Rensen. Zie zijn partij verderop in dit rondeverslag.

Opmerkelijk

Van de 20 partijen werden er slechts 3 remise! Dat bewijst dat het er op deze pakjesavond flink om de cadeautjes gevochten is. De schermutselingen van mijn kleinkinderen tijdens sinterklaasavond zijn er niets bij.

Jan Hoek van Dijke won van Aad Jan Roos. Jan heeft zijn vorm waarschijnlijk weer te pakken. Net op tijd voor de wedstrijd van ons derde team tegen Waddinxveen 1.

Cor van As won van Karoly Kiss. Hoe dat in zijn werk ging weet ik niet. Je vraagt je af waarom Cor hiervan geen verslag doet. Nou, om dezelfde reden als Lucian Mihailescu. Daar mag u iets van vinden, maar hun staat het rij hier geen voldoening in te vinden. Zij doen liever mondeling verslag als je belangstellend naar hun verrichtingen vraagt. En Lucian deed goede zaken met zijn overwinning op teamgenoot Ruurd Ouwehand.

Maandag 19 december feestavond

Eén keertje niet bloedfanatiek achter de borden voor het serieuze schaakwerk. Deze avond mag u uit uw dak. Of het een groot feest wordt? Als het aan de feestcommissie ligt: Jazeker! Die heeft de versieringen gereed, de spreekwoordelijke slingers liggen klaar. Maar u hangt ze die avond wel zelf op. Deze bijzondere avond biedt dé gelegenheid  elkaar en in het bijzonder onze nieuwe leden beter te leren kennen, terwijl u kunt genieten van een verrassende setting. Uiteraard wordt er nog genoeg geschaakt, maar op deze avond is niets wat het lijkt. We kijken ernaar uit! U komt toch ook?

En dan nu de bijdragen

Van enkele van onze leden. Met dank aan Emil Verhoef, Armantos Tzanis, Art Hoogendijk en de verslaggever van deze ronde.

Emil Verhoef – Jonas Verdonschot

Emil maakt van zijn partijverslag – deels in Latijn – een leuke surprise met ook een knipoog naar het WK voetbal. Om met de bondscoach van Gaal te spreken: Worden ze nu steeds jonger of word  ik steeds ouder, maar het leeftijdsverschil met mijn tegenstanders wordt steeds groter. Laatst bood ik mijn tegenstander na afloop een biertje aan, maar hij was nog geen 18 zei hij ,dus dat kon niet  (In mijn jeugd kon dat nog prima!).

Deze keer kreeg ik Jonas Verdonschot tegenover me. Het leuke van deze gasten is dat ze afwijken van de gebaande openingsstrategieën en verrassende  zetten spelen, soms tegen het koffiehuisschaak aan. Deze keer speelde zwart op de vierde zet f6, maar het verwachte g5 of e5 bleef daarna uit, zodat de stelling van Jonas wat openingen ging  bieden. Met toenemende druk op zijn centrum (volgens het principe: ‘gutta semper cadenda cavit lapidem’ ofwel de gestadig vallende druppel holt de steen uit) viel uiteindelijk het bastion e6  waarna mijn troepen binnen konden rukken.

Met het loperpaar en een pluspion tegen twee zwarte paarden werd het nog even knokken maar uiteindelijk viel promotie niet te voorkomen. Het  kostte zwart eerst de kwaliteit en even later een volle toren, waarna het een kwestie van uitspelen was. Een leuke partij tegen een jong talent. Ik ben bang dat over niet al te lang onze oudere  generatie gedachteloos terzijde geschoven gaat worden door deze jonge honden. Misschien moeten wij als oudere schakers ook maar catenaccio gaan spelen net als van Gaal.

Martin Rensen – Armantos Tzanis

Armantos vertelt: Het spel was strak en er was veel nauwkeurigheid vereist.

Fred de Wild - Art Hoogendijk

Art doet verslag: Na een goed begin van het nieuwe seizoen met twee winstpartijen en twee remises na vier wedstrijden werd het wat lastiger. Aantal goede tegenstanders gehad en toch wel een paar keer goed klop gehad. Vandaag moest het dan maar weer eens gebeuren. Ik trof Fred, voor de tweede keer. In mei had ik in het Watertorentoernooi ook tegen Fred gespeeld. Toen gewonnen nadat hij een torenruil verkeerd had berekend, maar verder was het behoorlijk gelijk opgaand. Vandaag een nieuwe partij, ik speelde wederom met zwart.

Na een standaard opening zonder veel gekke dingen belandden we in een gevecht om het centrum. De zwakke pion op c3 werd mijn target. Fred besloot mijn loper op f5 te laten leven die uiteindelijk een grote rol zou spelen.  Uiteindelijk lukte het met mijn paard het centrum open te breken met een aftrekaanval op de onverdedigde toren. Hierna kon ik dat voordeel snel omzetten tot een mooie overwinning. Een leuke partij, gaf ook Fred aan na afloop, met voor mij een mooi resultaat!

Bram de Knegt - Jaap van Meerkerk

Jaap bespreekt een partijstelling. We komen erin na 24. De7 van wit. Wit dreigt op de lange diagonaal a1-h8 en doet daarmee zijn paard na pionverlies in het centrum in de aanbieding. Natuurlijk kijk je eerst naar Lg7 of … Kan zwart op e2 het paard slaan? Ik kon de verleiding niet weerstaan en ik sloeg 24. .. Dxe2 en dacht na 25. Df6 gewonnen te staan na Le3+! Ja dat is ook zo, ware het niet dat Bram mij wakker schudde met ... het koele 25. Te1! en ik zat in de nesten. Ik had Te1 niet eens zien aankomen!

Hoe vaak heb ik mezelf niet voorgehouden na elke zet alle actieve stukken en zetten daarmee van de tegenstander even na te lopen? Na 24. .. Dxe2? 25. Te1! vond ik wederom niet de beste zet 25. .. Tfe8 omdat ik na 26. Dxf8 verloren zou staan. Maar na 26. .. Kxf8 27. Txe2 zou ik nog kunnen vechten, al leek het eindspel me toch vrij hopeloos met een toren versus loper + pion.

Het paard slaan op e2 was dus vrijwel verliezend voor zwart. De juiste zet was natuurlijk 24. .. Lg7 en het is eerder wit die dan moet oppassen.

De partij ging na 25. Te1 verder met 25. .. Dc4 waarna Bram een stuk of zes heel goede zetten bleef spelen en mij tot opgave dwong.

Tot zover ronde 14. Kijk hier voor alle uitslagen en de tussenstand van de voorronde van de interne competitie. Nog drie rondjes te gaan! Op naar de 15e ronde.

Jaap van Meerkerk