Een experimentje, antwoorden op levensvragen & kom naar de feestavond!

Wat was het een spannende avond bij schaakvereniging Erasmus in Rotterdam tijdens ronde 15 van de interne competitie! De zaal was gevuld met spanning en opwinding terwijl de schakers hun best deden om de overwinning binnen te halen.

Er was veel te beleven tijdens deze ronde, met spannende partijen die tot het laatste moment in evenwicht waren. Sommige spelers hadden het moeilijk om hun tegenstanders te verslaan, terwijl anderen juist het initiatief namen en hun tegenstanders verrasten met slimme zetten.

Maar wat de avond echt bijzonder maakte, was de sfeer van saamhorigheid en sportsmanship die heerste onder de schakers. Hoewel iedereen natuurlijk wilde winnen, was er ook een grote mate van respect en bewondering voor elkaars spel.

Uiteindelijk bleek er een onverwachte winnaar uit de bus te komen: jonge talent Tim, die met zijn slimme zetten en geduldige spel zijn ervaren tegenstander wist te verslaan. Het was een geweldige prestatie voor Tim, en iedereen in de zaal juichte hem toe toen hij de overwinning behaalde.

Al met al was het een geweldige avond voor schaakvereniging Erasmus, met veel spannende partijen en een fantastische sfeer van saamhorigheid en respect. Ik kan niet wachten om de volgende ronde van de interne competitie bij te wonen!

En als je nu denkt? Huh? Het jonge talent Tim? Er speelt toch helemaal geen Tim bij Erasmus? Wij hebben alleen jonge talenten die inmiddels al wat ouder zijn geworden zoals Henk en Aernout! Het bovenstaande was de reactie van ChatGPT op mijn vraag ‘Schrijf een enthousiast verhaal over ronde 15 van de interne competitie bij schaakvereniging Erasmus in Rotterdam’.

ChatGPT is een prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie. Een experimentje om een keer te proberen. Zelf ook eens proberen? Ga naar https://openai.com/blog/chatgpt/. Nu niet alleen nog maar verhalen inleveren die door de chatbot zijn geschreven 😉

Feestavond maandag 19 december

En nu ik toch aan het experimenteren was toch nog maar een extra poging gedaan.

Beste leden van schaakvereniging Erasmus,

We willen jullie graag uitnodigen voor de feestavond op maandag 19 december bij onze schaakvereniging, want het belooft een avond te worden om nooit te vergeten!

We hebben allerlei leuke activiteiten gepland voor deze avond, waaronder een schaakquiz waarbij jullie je kennis van het spel kunnen laten zien. Er is ook een toernooi voor beginners, waarbij iedereen de kans krijgt om zijn of haar vaardigheden te verbeteren.

Maar wat de avond echt bijzonder maakt, is de sfeer van saamhorigheid en vriendschap die heerst onder de schakers. We hebben allemaal zo veel plezier samen, of we nu aan het spelen zijn of gewoon aan het kletsen en lachen. Het is een geweldige manier om het einde van het schaakseizoen te vieren en het nieuwe seizoen in te luiden.

Na afloop van de activiteiten houdt onze voorzitter een praatje waarbij hij terugblikt op het afgelopen schaakseizoen en de mooie momenten die we samen hebben beleefd. Het is een geweldig moment om te zien hoeveel we allemaal hebben bereikt en hoeveel we samen hebben gepresteerd.

Dus kom allemaal naar de feestavond op maandag 19 december bij schaakvereniging Erasmus en laten we samen het einde van het schaakseizoen vieren! We kijken ernaar uit om jullie allemaal te zien en samen te genieten van een geweldige avond.

In het kader van ‘dan hoor je het eens van een ander’ 😉 een extra reden om maandag naar de feestavond te komen. Onze feestcommissie met Art Hoogendijk, Jaap van Meerkerk, Karel de Neef en Ruurd Ouwehand is er klaar voor!

Antwoorden op levensvragen

Toch wel indrukwekkend wat deze chatbot laat zien. ChatGPT maakt gebruik van alle kennis die op het internet staat, dus een extra goede reden om eens wat vragen des levens te stellen. Dat leverde de volgende resultaten op (antwoorden zijn soms wat ingekort).

Wat was er eerder? De kip of het ei?

Er is een oude vraag of de kip of het ei eerst bestond, wat bekend staat als het "kip-en-ei-probleem". Dit probleem is gebaseerd op de paradox dat om een ei te produceren, een kip nodig is, maar om een kip te produceren, een ei nodig is. Dit leidt tot de vraag of de kip of het ei eerst bestond, wat een paradox vormt omdat het antwoord op deze vraag afhangt van het andere.

Er zijn verschillende theorieën over hoe dit probleem kan worden opgelost, waaronder de idee dat beide de kip en het ei tegelijkertijd bestonden als onderdeel van een grotere cyclus of dat ze beide afzonderlijk bestonden en op een andere manier verbonden waren.

Is 1. d4 of 1. e4 een betere opening in het schaakspel?

Er is geen enkele opening die altijd de beste is in het schaakspel, aangezien elke opening zijn eigen unieke kenmerken en valkuilen heeft. Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze van een opening afhangt van de specifieke stijl van een speler, hun persoonlijke voorkeuren en de tactieken die ze willen gebruiken om de partij te winnen.

Wie is de GOAT van de schakers?

De term "GOAT" (Greatest of All Time) wordt vaak gebruikt om de beste sporter of atleet ooit te beschrijven in een bepaald sport of discipline. In het schaken is het moeilijk om te zeggen wie de GOAT is, aangezien er veel succesvolle en ervaren schakers zijn geweest door de geschiedenis heen en het moeilijk is om ze te vergelijken omdat ze in verschillende tijdperken hebben gespeeld.

Er zijn echter enkele schakers die vaak worden genoemd als mogelijke kandidaten voor de GOAT-titel, waaronder Bobby Fischer, Garry Kasparov en Magnus Carlsen. Al deze spelers hebben indrukwekkende prestaties neergezet en hebben lange perioden aan de top van het schaken gestaan.

Uiteindelijk is het moeilijk om te zeggen wie de GOAT van de schakers is, aangezien dit een subjectief oordeel is en afhangt van persoonlijke voorkeuren en criteria voor wat het betekent om de beste te zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat er veel succesvolle en ervaren schakers zijn geweest en dat elk van hen unieke vaardigheden en prestaties heeft geleverd.

Wie heeft de meeste kans op de winst in de Speed Chess Final tussen Carlsen en Nakamura op 18 december 2023? Start vanaf 20.00 uur!

Ik kan geen specifieke voorspelling doen over wie de meeste kans heeft om te winnen in de Speed Chess Final tussen Carlsen en Nakamura op 18 december 2023, aangezien ik niet op de hoogte ben van de huidige vaardigheden en vorm van beide spelers.

Nog twee ronden te gaan

In de vijftiende ronde deed Aernout Markus goede zaken met een goede overwinning tegen Pieter Sturm en ook Armantos Tzanis (met een overwinning op Jan de Korte) en Leo de Jager (met een overwinning op Wim Posthumus) nestelden zich in de top van het klassement. Wim Westerveld en ondergetekende zetten in ronde 15 met een overwinning de eindsprint in voor een plek in de A-groep!

Alles overziend wordt het meer en meer dringen aan de top van het klassement met nog twee ronden te gaan. Er is nog geen enkele speler zeker van plaatsing de A-finale, zelfs de beide koplopers Henk Ochtman en Aernout Markus zijn met 10½ punt en een voorsprong van een vol punt op de rest van het veld nog niet zeker van plaatsing in de A-groep. Eric Hoogenes, Leo de Jager en Armantos Tzanis bezetten een gedeeld derde plaats met 9½ punt.

Een grote groep spelers daarachter – de nummers 6 tot en met 14 op de ranglijst – volgt direct daarachter met 9 punten. En ook de de spelers met 8½ punt (de nummers 15 tot en met 20) kunnen zich met twee overwinningen mogelijk nog plaatsen voor de A-finale. Het is wel vaker gezegd, maar het gaat dus nog een spannend slot van de voorronde worden! Maar dus pas volgend jaar, want komende maandag dus de feestavond en de maandag daarop is het eerste kerstdag.

Kijk hier voor alle uitslagen en de tussenstand van de voorronde van de interne competitie. Op naar ronde 16.

Frank van Zutphen (met hulp van ChatGPT)