Finalerondes weer begonnen!

Maandag 16 januari stond al weer de eerste ronde van de finales op het programma. Aangezien onze intern wedstrijdleider Arno en ondergetekende meespeelden aan het weekendtoernooi van het Tata Steel Chess Tournament was het nog niet mogelijk om de indeling van de A- en de B-groep al in orde te maken (later deze week volgt nog een sfeerimpressie!). Van Tata dus, niet van het maken van de indeling van de A- en B-groep đŸ˜‰

Inmiddels staan ook de indeling van de A-groep en indeling van de B-groep online. De spelers in de A-groep en de B-groep gaan starten vanaf maandag 23 januari.

Erasmus rapidtoernooi op zaterdag 18 februari

Deze week zijn ook de uitnodigingen verstuurd voor al weer het elfde Erasmus rapidtoernooi! Wees er snel bij, want er is plek voor 80 deelnemers en op het moment van schrijven staan er al 47 schakers op de deelnemerslijst! Kijk hier voor alle informatie over het Erasmus rapidtoernooi 2023 of ga hier direct naar het inschrijfformulier om je in te schrijven!

Finalegroep C

In de eerste ronde van de C-groep stonden er meteen enkele krakers op het programma. Een onwillige laptop wilde niet meewerken aan een indeling op rating, zoals gebruikelijk in de eerste twee ronden van een Zwitserse competitie. Je zou dan wat meer remises verwachten in de eerste ronde, maar uiteindelijk stonden er maar drie remises op het uitslagenbord.

Deze ronde ook weer verschillende leuke inzendingen van de deelnemers, met dank aan Ben, Daan, Jeroen en Martin.

Marcel Tillemans – Martin Rensen

Martin mailde: Maandag mocht ik in de eerste ronde van finalegroep-C aantreden tegen Marcel Tillemans. Nogal onverwacht, want Swissmaster bleek niet mee te willen werken aan een indeling op rating. Ik had in het weekend wat frivole gambietjes bekeken, maar dat plan kon dus snel in de prullenbak. Ik speelde met zwart en er kwam iets op het bord wat het midden hield tussen een Catalaan en een Botwinnik.

Ik sloeg in de opening op c4 en ging deze pion met man en macht verdedigen. Het ging lang gelijk op, ik moest ergens mijn pluspion weer inleveren en kreeg in ruil daarvoor een mooie vrijpion op de damevleugel. We komen erin na de 28e zet van zwart, Dc2. In lichte tijdnood dacht Marcel torens te kunnen ruilen, maar overzag een kleinigheidje. Na 29. Tb8 Txb8 30. Lxb8 Db1+ gaf Marcel op.

Aad Jan Roos - Jeroen Landsheer

Jeroen schreef: Een schwindel in ronde 1! Ik stond hier totaal verloren. Ik zag echter toch nog een schwindel mogelijkheid met Dg4...

Daan Gijsbertse - Cor van As

Daan vertelde: Afgelopen maandag mocht ik het met wit opnemen tegen Cor van As. Een fijne tegenstander. Hij is sympathiek, maakt geen oppervlakkige fouten en laat zich ook niet snel van de wijs brengen. Om te kunnen winnen, moet je geduldig doch dwingend strategische voordeeltjes stapelen en zelf geen steken laten vallen. Dit keer lukte dat, met hier en daar fraaie combinaties die de partij uiteindelijk beslisten.

Ben Koppenens - Rens Hesselmans

Ben blikte terug: Zo na een Tata Steel weekend gelijk weer aan de bak op maandagavond! Het is toch lastiger om haastend na je werk 10 minuten te laat een partij binnen te vallen, dan op een zondagmiddag waar je rustig een half uur van te voren jezelf concentreert op een partij. Ik dacht met wit, ik ga eens lang rokeren en zo een aanval doen op de koning, ik had daar echter zoveel zetten voor nodig dat ik aan de damevleugel helemaal in de knoei kwam. De evaluatiebar die ik nu zie in de analyse klopte geheel niet met mijn gevoel in de partij. Nadat mijn toren was geslagen stond ik nota bene op +1. Met enkele pionnen minder probeerde ik er maar een zo complex mogelijke partij van te maken. Tegen het einde zag ik een leuke tactiek (zelfs briljant aldus Chess.com's analyse), waarna mijn tegenstander opgaf. Met 66% wel een erg lage score goede zetten.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep C. Volgende week weer volle bak met partijen als ook de A-groep en de B-groep gaan starten.

Frank van Zutphen