Over anishiaten, een kleurplaat en een pizza speciaal

Belevenissen tijdens Hét Toernooi

Anishiate the position. Een nieuwe schaakterm is geboren. Gecreëerd door de lieftallige (mag dat nog?) Jovanka Houska, co-commentator van Robert Hess tijdens de live uitzending van de 10e ronde van het Tata Steel Chess Tournament. De in 1980 in Londen geboren WGM (Woman Grandmaster) die negen keer de titel Brits schaakkampioene behaalde, is een verademing.

Zij durft tijdens haar commentaar er eerlijk voor uit te komen een variant niet te kennen of er vaak mee te hebben geblunderd. Je heerlijk kwetsbaar opstellen, een eigenschap die slechts weinig schakers gegeven is. Nee, ik lach niet als ik deze mens bezie.

Een variant naar je hand zetten zal ze hebben bedoeld. Anish Giri staat bekend om zijn grondige openingsvoorbereiding. Ook in deze partij wist Anish met zwart tegen Wesley So’s 1. Pf3 opening (Reti-systeem) tot interessant tegenspel te komen. Wesley maakte er met wit een Catalaan van. Anish wist het zorgenkindje, de loper op c8, in eigen stijl te activeren, een handigheid die tijdens dit toernooi kennelijk zo bij Anish is gaan horen dat Jovanka ter plekke het grappige anishiate ervoor verzon. Een spitsvondige combi van het Engelse appreciatie met Giri’s voornaam Anish.

Inmiddels hadden Rapport en Aronian na een half uurtje spelen in een Spanish Berlin al hun stukken geruild en het pionneneindspel remise gegeven. Na twee mooie zeges ging onze tweede Nederlandse vertegenwoordiger bij de masters door een te snelle remise niet op rapport. Er staat gelukkig niets over opgenomen in de reglementen. Er doen immers geen Russen mee en afgesproken remises zijn niet aan de orde in Wijk aan Zee (mag ik hopen). Ik heb genoten van het live commentaar in Wijk aan Zee, en soms valt me een aardige zegswijze op, zoals “A knight is a king’s best friend.” Denk daar maar eens over na als je een kwetsbare koningsveste moet keepen.

Zelf deed ik mee aan de weekendvierkamp (13 tot 15 januari), met slechts drie wedstrijden op het programma. Met Pim Kleinjan en Karel de Neef logeerden drie leden van de rapidclub in De Banjaert, het gezelligste maar wel zelfbedienende natuurvriendenhotel van de badplaats onder de rook van de hoogovens, die gelukkig dat weekend naar zee waaide.

Bij de andere Erasmiaanse deelnemers Frank van Zutphen, Eric Hoogenes, zijn zoon Menno, en Arno van Houten, sloot ons clubje die avond aan bij de Italiaan. Zo gezellig werd het dat Eric van de bediende een kleurplaat kreeg aangeboden, waar hij serieus mee aan de slag ging.

Na mijn pizza beleefde ik die nacht iets wat je volgens onze Guus Meeuwis juist niet alleen in fillems ziet, gooide de pizza er sneller uit dan ie erin was gegaan en moest me afmelden voor de derde wedstrijd. Iets wat me moeite kostte. Flink wat moeite.

Tegen het einde van het toernooi bezocht het rapiddrietal Wim Posthumus die eveneens in De Banjaert zijn intrek had genomen. Als toeschouwers en supporters. Het spelen van een vierkamp in Wijk aan Zee is een uitdaging, een tienkamp een ware beproeving. Vraag het na! Wie een tienkamp heeft gespeeld weet dat. Hoe zwaar moet het dan voor de Masters en Challengers zijn als zij in een dertien ronden round robbin aantreden! Die avond toch maar geen Italiaan, maar het chiquere Klein Zwitserland. Kijk hier naar de verrichtingen van alle Erasmianen.

Als u dit verslag leest is de laatste ronde van het Wimbledon van de schaaksport, het TSCT, aan de gang, en wie weet is onze Anish Giri eindelijk eens geen runner-up. Zou hij in staat zijn gebleken het toernooi te anishiaten?

Bijdragen van onze leden

Met deze week dank aan: Carel Keller, Jan de Korte en Armantos Tzanis. Deze keer geen bijdragen uit de B-finale. Alle partijen eindigden in remise. Die kunnen natuurlijk ook mooi zijn! Volgende keer houden die groep ook zeker onder de loep.

Henk van der Velde – Jan de Korte (finale A)

Hulde aan allen die ongevraagd verslag doen van hun verliespartij. Geweldig toch? Jan de Korte, hoewel met pensioen nog opvallend jeugdigheid en leergierigheid van een jeugdschakertje te hebben op zoek naar leerzame momentjes in zijn partijen. En dat is het positieve van onze sport, je wordt van elke verliespartij sterker … als je wilt. Je krijgt van je tegenstander als het ware een cadeautje dat je zelf moet uitpakken.

Hiernaast de stelling na 15. Tfa1 Dc7. Zonder een foutje van zwart op de 10e zet (10. .. Lg4 i.p.v. eerst 10. .. Dc7) was er niks aan de hand geweest, maar in de partij had wit daar optimaal van geprofiteerd en een overwegende stelling bereikt. Het oordeel van Stockfish was +2,4. Gelukkig is het voor een menselijke tegenstander nog niet zo makkelijk om de beste voortzetting te vinden om het voordeel te verzilveren. Henk trok er veel tijd voor uit, ik schat twintig minuten tot een halfuur en kwam niet tot de computer zet Pb1, maar tot 16. Pa4 een meer menselijke zet. Hoewel Stockfish er niet van onder de indruk blijkt te zijn, moet ik beamen dat ik er achter het bord ook uitgebreid naar had gekeken. In eerste instantie was ik van plan te antwoorden met Pc4 waarna Ta5 en prise staat en wit een kwaliteit geeft voor actief spel. 16. Pa4 Pc4 17. Lxc4 (17. Ta6 Pxe3 18. Dxe3 Pb8 19. Pc5 Pxa6 20. Txa6) 17. .. Dxa5 waarna niet wit, maar zwart de betere kansen lijkt te hebben.

Ik was enigszins verrast dat Henk toch Pa4 speelde, dus toen ging ik verder kijken en dacht met Pb6-d5 ook in het voordeel te kunnen komen, maar dat werd een koude kermis: 16. Pa4 Pd5 17. Txa7 Txa7 18. Lxa7 en wit stond een gezonde pion voor en Henk maakte het efficiënt en koelbloedig af. Na 16. Pa4 Pc4 zou hetzelfde 17. Txa7 echter falen op Txa7 18. Lxa7 Pd2 19. De3 Pxb3 20. cxb3 Ta8 en de zwarte loper kon geen kant meer op. Een leerzame ervaring, volgende keer iets verder kijken, alvorens te besluiten.

Eric Hoogenes - Armantos Tzanis (finale A)

Armantos leverde deze bijdrage. Al lezend kunt u uw Engels weer eens opfrissen 😊, maar na alle dagjournaals tijdens het Tata Steel Chess Tournament, ook allemaal in het Engels, zal dit geen probleem zijn.

It was a tough and hard game to win. I had a difficult time in the opening (Dutch defense) and had to defend well. In the middlegame on move 18 I miscalculated d5. I could have won a piece and had a better position. In the endgame I had a slight advantage because I had a very active king. Below the moves.

Henk Ochtman - Carel Keller (finale C)

Carel wist tegen Henk een gelijke stand in een toreneindspel te bereiken, maar ging daarna in de fout. Nieuwgierig geworden vroeg ik hem zijn partijnotatie in te leveren.

Ik had Carel ooit eens verteld dat het tegenspelen van de Engelse opening geen enkel probleem is voor zwart. Je kunt pakweg de eerste 13 zetjes nadoen en met een gelijke stand het middenspel ingaan. Eens kijken hoe deze strategie uitpakte in deze partij.

Zo, dat was het voor deze ronde, op naar de derde finaleronde! Levert u ook spontaan uw partij bij ons in? Geweldig. Kijk hier voor alle uitslagen en de standen in finalegroep A, finalegroep B en finalegroep C.

Jaap van Meerkerk