Veel spelers vochten in deze laatste ronde van de voorronde voor hun laatste strohalm om zich te plaatsen voor de A-finale of de B-finale!

Het zou een erg spannende avond gaan worden! 48 spelers startten rond een uur of acht voor deze ronde.

Finalisten bekend

Aan de top waren het de witspelers die aan de goede kant van de score zaten.

Henk Ochtman had zich de vorige week al geplaatst voor een plek in de A-finale; hij was vanavond te sterk voor Joop van ’t Hoenderdaal.

Aernout Markus legde met een spectaculaire overwinning op Cander Flanders beslag op een ongedeelde tweede plek met 11 punten.

Frank van Zutphen (winst op Paul Wilhelm) en Armantos Tzanis (winst tegen Pim Kleinjan) kwamen met een overwinning op 10½ punt en zo langszij bij Eric Hoogenes, Leo de Jager en Jesus Canedo (die een bye hadden) op een gedeeld derde plaats.

Henk van der Velde kwam op plek 8 uit met 10 punten en plaatste zich dankzij de hoogste score op weerstandspunten ook voor de A-finale.

Leo Verhoeven (met een overwinning op Jan Smit) en Dick Straathof (met winst op Arno van Houten) kwamen ook op 10 punten, waar ook Joop van ’t Hoenderdaal op eindigde. Zij hebben zich ruim geplaatst voor de B-groep. Ook Jan de Korte, Pim Kleinjan, Cander Flanders, Paul Wilhelm en Wim Posthumus hebben zich geplaatst voor de B-finale.

Onze wedstrijdleider Arno is op dit moment druk bezig met de indeling van de finalegroepen A en B, maandag verschijnt de volledige indeling van de finalegroepen op de website.

Alle andere schakers kunnen meespelen in de C-groep, die maandag ook van start gaat!

Tata Steel

Deze week staat het verslag al vroeg online! Dit omdat uw vaste verslaggevers beiden deelnemen aan het weekendtoernooi van het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee.

En wij bevinden ons in goed gezelschap. Maar liefst zeven Erasmianen spelen mee in de weekendvierkampen van 13 tot en met 15 januari. En later is Erasmus ook vertegenwoordigd tijdens de weekvierkampen en de tienkampen.

Voor mensen die er nog nooit geweest zijn, het is erg aan te raden om een keer te komen kijken om de sfeer in dit schaakwalhalla te proeven. Vergeet je dan overigens niet te registreren, dat is dit jaar voor het eerst verplicht. Kijk hier voor alle relevante informatie het Tata Steel Chess Tournament.

Bijdragen leden

Deze week wat minder verslagen dan normaal vanwege het Tata Steel Chess Tournament, maar toch nog enkele leuke verslagen van Henk, Kes, Jaap en ondergetekende.

Henk Ochtman – Joop van ‘t Hoenderdaal

Henk mailde: Mijn partij tegen Joop van ‘t Hoenderdaal begon met rustig spel van beide kanten. Ik had meer ruimte en besloot eerst uitgebreid mijn stukken te ontwikkelen om daarna aan te vallen op de koningsstelling. Tegen de open lijnen voor mijn torens en lopers was het lastig verdedigen. Joop gaf nog twee torens voor de dame maar dat was niet voldoende om de koningsaanval te stoppen.

Frank van Zutphen – Paul Wilhelm

Frank schreef: Vanuit de opening kreeg ik een prettige stelling tegen Paul, die zichzelf had opgezadeld met een wat open koningsstelling. In de stelling hierna speelde ik 25. Dh1 om de pion op h5 aan te vallen en de zwarte koningsstelling met mijn dame binnen te dringen. Het zwarte antwoord 25. .. Pxf2 kwam als een donderslag bij heldere hemel!! Totaal niet aan zien komen…

Na nog eens goed naar de stelling te hebben gekeken bleek het er allemaal erger uit te zien dan het in werkelijkheid was. Ik vervolgde met 26. Dxh5 en ondanks de luchtige witte koningsstelling had zwart eigenlijk geen verdere aanknopingspunten meer. Stockfish waardeerde de stelling na 26. Dxh5 dan ook met +12,7!

Hieronder is het slot na te spelen.

Jaap van Meerkerk - Pieter Sturm

Jaap deed uitgebreid verslag, vooral via aantekeningen bij het partijfragment.

We komen erin na zet 16. g4 (zie stelling hierna). De stelling toont een scherpe stand nadat we in een London direct op de vuist gingen. Meestal is het verkeerd om op b2 de pion te pikken, want wit countert met Pc3-b5.

Maar omdat wit al Pe5 had gespeeld, een zet die meestal wat later in de opening wordt gespeeld, pakte dit slaan voor zwart niet verkeerd uit, hoewel hij wel een kleine ontwikkelingsachterstand had en zorgen vanwege wat witte agressie op de koningsvleugel.

Kes Kromhout - Karoly Kiss

Kes schreef: Op een vrij drukke maandagavond, 9 januari, om 20:00 speelde ik (wit) tegen Karoly (zwart). De partij begon met e4 met daaropvolgend d6, hier hield mijn kennis over deze opening al op. Zelf speel ik niet vaak tegen de zogeheten Pirc verdediging en deze heb ik ook nog niet bestudeerd. Wit nam met drie pionnen controle over het centrum van het bord, waar zwart enigszins passief zijn stukken ontwikkelde. Na een zet of 10 had wit dan ook een sterkere positie in tegenstelling tot zwart die minder ruimte op het bord ter beschikking had.

Nadat zwart de positie probeerde open te breken met f6, besloot wit een paard te ruilen op d5 en vervolgens met c4 het andere paard weg te jagen. Hier maakte wit een fout die zo goed als de hele positionele voorsprong weggaf, nadat het paard van zwart was teruggetrokken naar b6 speelde wit c5 waardoor het paard weer terug kon gaan naar d5. Dit paard stond hier erg sterk en was moeilijk weg te krijgen. Hierna verschoof de aandacht naar de koningsvleugel waar de rest van de partij gespeeld werd. Na een aantal zetten probeerde wit de positie open te breken met h4, wat volgens de computer niet het goede idee was in deze positie en raadde dan ook na deze zet aan om de positie vervolgens dicht te houden met h5. Deze zet heb vond ik persoonlijk te passief en ik besloot dan ook om die niet te spelen.

Hierna stond wit toe dat de zwarte dame de positie van wit infiltreerde waarna snel, nadat een loper en toren werden geruild, de positie voor wit uit elkaar viel en zwart een winnende positie kreeg. Zwart sloeg echter na een aantal zetten de verkeerde pion op e5 in plaats van de pion op c5 (het slaan van de pion op c5 was namelijk de enige winnende zet voor zwart), waardoor de witte dame op de zevende rij kon komen en zo een gelijkspel kon forceren aangezien wit een gelijkspel door repetitie niet kon voorkomen zonder minstens een toren te verliezen. Zo eindigde dan ook een spannende partij, die beide kanten op had kunnen gaan, in een remise door overeenkomst.

En dat was het weer voor de voorronden. Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand van de voorronde van de interne competitie.

Vanaf volgende week gaan de finalerondes starten!

Frank van Zutphen