Viertal verliest met 3-1

Afgelopen maandag ontvingen wij het eerste viertal van Charlois Europoort voor de derde ronde in de viertallencompetitie.

Teamleider Ruurd Ouwehand had voor deze avond het stokje overgedragen aan Leo Verhoeven, en Leo wachtte de schone taak om de valse start tegen Nieuwerkerk aan den IJssel te doen vergeten. Ondanks het ratingverschil van ruim 100 punten in ons nadeel, werd het toch een spannende avond.

Emil Verhoef speelde op bord 4 met wit tegen Pearl Uyttenhove. Emil trok voortvarend ten aanval, maar de zwartspeler ving alles geduldig op. Wat resteerde was een eindspel met twee pionnen minder, en toen deze dreigden te gaan promoveren, moest Emil opgeven.

Op bord 3 speelde Anton van Berkel met zwart tegen Albert Kamman. Er kwam een gesloten Siciliaan op het bord waarin Anton snel het thematische d7-d5 kon spelen. Dat liep echter niet helemaal volgens plan, want de witspeler kon een tweetal pionnen ophalen en bovendien bleef de zwarte koning gevaarlijk in het midden van het bord staan. Anton probeerde nog wel te compliceren, maar de witspeler wikkelde bekwaam af naar een gewonnen eindspel.

Martin Rensen speelde op bord 2 tegen clubgenoot Jesus Canedo. Er kwam een scherpe BenOni structuur op het bord waarin wit ruimte pakte op de koningsvleugel, en zwart zocht zijn tegenspel op de damevleugel. Na het thematische e4-e5 kreeg wit goede kansen en na de tactische verwikkelingen bleef er een eindspel over met een kwaliteit meer voor wit. Het was nog een lastige klus, maar geholpen door de tijdnood van de zwartspeler kon hier een punt voor Erasmus genoteerd worden.

Een tussenstand van 2-1 in ons nadeel, en aan het eerste bord speelde Leo Verhoeven met de zwarte stukken tegen Melvin Holwijn. Na een rustige opening wist Leo een gezonde pion te winnen. Het materiaal was echter dusdanig uitgedund dat het de vraag was of het genoeg zou zijn voor een punt. Eerder op de avond was al een remisevoorstel geweigerd, en Leo leek langzaam maar zeker de score gelijk te gaan trekken. Het liep echter anders want Melvin vond een matnet.

Zo verloor het eerste viertal dus ook haar tweede wedstrijd, ditmaal met 3-1. Op 13 maart is de volgende wedstrijd tegen het sterke Krimpen aan den IJssel V1 en gaan we proberen van de nul af te komen.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 1A van de viertallencompetitie.

Martin Rensen