Een valse start ?!?, een eerste bedrijf met vlekje & door het oog van de naald

De laatste week van januari is altijd een beetje een gekke week. Dan heb ik het over de week na drie weken Tata, waarbij je ’s middags niet meer de prettige afleiding hebt om even te kijken hoe de  partijen in Wijk aan Zee verlopen . Heel knap was de winst van Anish Giri, die met een beetje hulp van Jorden van Foreest in de laatste ronde, Nodirbek Abdusattorov een half punt voorbleef.

Eindelijk werd er daarop op de tv en in de media ook weer op een positieve manier aandacht besteed aan de schaaksport zonder allerlei vage fantasieën over valsspelen. Qua positieve aandacht heeft Erasmus overigens niet te klagen. Vorige week gingen we over de 100 leden heen met de volwassenen en de jeugd! En voor het Erasmus rapidtoernooi is er inmiddels een wachtlijst waar al 10 mensen op staan!

Interne competitie

Ook in de interne competitie was het weer een volle bak met in totaal 23 partijen (1 in de A- groep, 4 in de B-groep en 18 in de C-groep). In de A-groep speelden Eric Hoogenes en Jan de Korte remise tegen elkaar (het slot van de partij is hieronder te lezen). In de B-groep deden Cander Flanders (met een overwinning op Jan Hoek van Dijke) en Arno van Houten (met een overwinning op Remco Claessens). Beiden zijn de startblokken uitgekomen met een half puntje voorsprong. En voor Jan en Remco dus een valse start. Toch opmerkelijk dat de term valse start dan toch  verschillende betekenissen kan hebben afhankelijk van de sport. Jan en Remco zouden willen dat de start opnieuw over gedaan zou moeten worden 😉

In de C-groep zijn er na 3 ronden nog twee  spelers met een 100% score! Jeroen Landsheer (winst tegen Alik Tchavalechvili) en Kes Kromhout (winst tegen Art Hoogendijk) hebben al hun partijen tot op heden gewonnen. Een erg knappe prestatie!

Los daarvan waren er ook verschillende verrassende uitslagen. Ben Koppenens was te sterk voor Ruud Neumeijer! Lees hieronder hoe dat ging. Nieuwkomer Stephan Tromer won al zijn tweede partij op rij, ditmaal was hij te sterk voor Anton van Bokhoven. Maar laat je overigens niet in de war brengen door de term nieuwkomer. Stephan is vaste klant bij het NK Schafeltennis. En voor de liefhebbers: dat is een combinatie van schaken en tafeltennis! Een andere nieuwkomer Martine Kot wist heel knap van Carel Keller te winnen!

Bijdragen leden

En ook deze week weer een paar zeer interessante bijdragen van onze leden, te weten door Jan de Korte, Ben Koppenens en Henk Ochtman.

Eric Hoogenes – Jan de Korte (finale A)

Jan vertelde: Het toeval wil dat ik bijna altijd zwart heb tegen Eric en de onderlinge score in klassieke partijen laat van mijn kant veel te wensen over en dat is zacht gezegd een understatement. Niet gesomberd, want na iedere nederlaag komt de overwinning een stap dichterbij!

In de voorbereiding op de A-finale ben ik voor de zwartpartijen tegen Henk (2060) en Eric (1960) op zoek  gegaan naar degelijke defensieve systemen. Tegen Eric werd het een try-out van de Rat Defence waarin zwart na 1. d4 d6 2. c4 e5 3. dxe5 dxe5 4. Dxd8 Kxd8 na dameruil de rokade opgeeft en vanaf dat moment ‘gelijkspel’ bereikt. De zwarte koning verdedigt mee als een soort vrije verdediger, althans dat is de theorie.

Het speelplan van de voorstelling was dus duidelijk, maar de première had ik beter nog even kunnen uitstellen, want tijdens het eerste bedrijf ging het bepaald nog niet vlekkeloos. De koning veroorzaakte pionverlies zonder compensatie en hoewel ik me met hand en tand probeerde te verdedigen, was het een kansloze strijd.

In de stelling hieronder ging ook de pion op e5 verloren en kreeg wit twee verbonden vrijpionnen, maar ook een laatste zwarte schwindel (zeg maar bliksemschicht) te weerleggen. Na 42.Txe5 sloeg het tot dan toe kreupele paard op hol en sprong via c6 (penning) en b4 a-tempo naar a2 waarna wit de loper moest geven om promotie te voorkomen, een tempo verspeelde en zwart met enig fortuin toch nog een half punt incasseerde.

Ruud Neumeijer - Ben Koppenens (finale C)

Ben schreef: Door het oog van de naald.

Ik hoorde gisteren iemand zeggen: Bij schaken krijg je geen geluk, maar dat geluk moet je zelf veroorzaken/afdwingen (of iets dergelijks). In mijn partij tegen Ruud was het Ruud zelf die vergat mij mat te zetten dus volgde een onwaarschijnlijke comeback. Zet 25 was het mat voor wit, althans als je de loper op c5 buiten beschouwing laat. Ik dacht, mis ik iets? Maar na Lxf8 zag ik wel dat ik niet iets had gemist, maar Ruud. Vervolgens was het nog goed opletten want er waren nog wel wat vorkjes mogelijk. Ik dacht, ik moet wel een mat kunnen realiseren op de achterlijn. Dat was niet zo simpel dus uiteindelijk maar met de a- en b-pion gaan lopen.

De laatste zetten heb ik niet opgeschreven, want ik kwam onder de 5 minuten, maar met wat geschuifel was mat uiteindelijk  onafwendbaar en gaf Ruud op. Inmiddels was het 23:30 uur. De partij is hieronder na te spelen.

Karel de Neef - Henk Ochtman (finale C)

Henk schreef: Een analyse van mijn stukoffer tegen Karel de Neef. Met zwart was ik aan zet in de stelling hiernaast. Na 19. .. Pxe4 20. dxe4 Dd2+ 21. Kf1 De3 22. Dc1 Dxg3 23. Ta2 Td1 was het snel over. Bij de analyse van de partij was het volgens Karel helemaal uit na het stukoffer zodat we dat niet hoefden te bekijken! Dus moest de analyse ervan thuis plaatsvinden.

Na 23. Db2 zou weinig anders resten dan met Df4+ en Dxe4 een derde pion voor het stuk te pakken met een licht voordeel voor zwart. Een andere verdediging was 22. Tg1 Td1 23. Dxd1 Lxd1 24. Txd1 Dxe4 met een leuke materiaalverhouding en ook maar een klein plusje voor zwart. Nog kansrijker voor wit was 22. Db4! Na 22. .. Lc6 kon tegen mat verdedigd worden met 23. Tg1 Td2 24. Tg2! Na 22. .. Td2 kon volgen 23. Dxa4+ Kf7 24. Th2 Txh2 25. Lg2! met complicaties.

Voor het vinden van het beste alternatief voor 19. .. Pxe4 bood de computer uitkomst. Het openen van de f-lijn zou de aanval versterken doordat de toren mee zou gaan doen. Na 19. ..
f5! 20. Lxf5 g6 21. Lh3 wou Pxe4 wel snel winnen. Na 20. exf5 e4! Was de witte stelling ook niet te redden, bijvoorbeeld 21. d4 Dxg3 22. dxc5 0-0 23. Ta2 e3 24. Kf1 Td2 25. Txd2 exd2
en de pion zou promoveren.

En tot zover dit ronde verslag. Kijk hier voor alle uitslagen en de standen in finalegroep A, finalegroep B en finalegroep C.

Frank van Zutphen