Heeft ù geblunderd afgelopen maandag? Wees gerust, het zal vaker gebeuren. Zelfs grootmeesters kunnen het niet laten. Weet u nog, die bloedstollende momenten uit de laatste ronde in Wijk aan Zee?

Hét moment van het Tata Steel Chess Tournament. De blunder van de Hongaarse grootmeester Richard Rapport in de laatste ronde. De commentatoren Robert Hess en Daniel Naroditsky hadden de zet op het bord al afgeserveerd.

Tot hun opperste verbazing deed Richard hem toch! Ze werden bijkans hysterisch bij het uitvoeren van de zet der zetten. De een zijn dood is de ander zijn brood. Met deze zet werd niet alleen de partij van Anish Giri direct in zijn voordeel beslist, ook de uitslag van het toernooi. Op YouTube kunnen we nog eens nagenieten van deze waanzinnige momenten in de slotronde.

https://youtu.be/yZMGP5dbFYI

Arme Richard, om zo voor even wereldberoemd te mogen worden en blijvend zal worden herinnerd aan de zet der zetten. De beste Nederlandse schaker van dit moment schreef geschiedenis en zijn portret zal worden toegevoegd aan de fotogalerij der groten, de winnaars van het grootste schaaktoernooi ter wereld.

Maandag 13 februari spelen twee teams een uitwedstrijd. Genoeg reden om wat extra handen van onze clubgenoten te vragen bij het klaarzetten van borden, klokken en stukken en inrichten van de speelzaal.

Voor de overwinning schaakten de heren van het derde team zich het pimpelpaarse apelazarus. Ze hakten, beukten, zaagden en pookten op de tegenstander in. Herkent u de schrijfstijl? Het zijn de sterke overdrijvingen, de hyperbolen van Thijs Zonneveld die zo lekker eigenwijs kan overdrijven in zijn beschrijvingen van wielerrondes. Ook in zijn verslag van het WK veldrijden van het afgelopen weekend was het weer een aaneenrijging van ironische hyperbolen. Komende maandag speelt ons derde team uit tegen De IJssel 1 in Moordrecht. Ik hoop dat hun teamcaptain zijn spelers ziet hakken, beuken en zagen. Dat hij ze pimpelpaars zich het apelazarus ziet spelen en ziet zegevieren. Dan komen de hyperbolen van Thijs vanzelf bij me op.

A-finale

Henk van der Velde doet het prima en heeft na winst op Jan de Korte ook Leo de Jager op een nul getrakteerd en voert met 2 uit 2 de ranglijst aan, samen met Armantos Tzanis die respectievelijk Eric Hoogenes en Aernout Markus in het stof deed bijten.

Jan de Korte streek zijn tweede halfje op tegen Leo Verhoeven en staat op 1 uit 3. Leo Verhoeven staat op ½ uit 2 en moet nog op stoom komen.

Clubkampioen Eric Hoogenes deelde het punt met Jesus Canedo en herstelde zich na een verliespartij tegen Armantos met twee halfjes en staat op 1 uit 3.

B-finale

De ranglijst wordt met 2 uit 3 aangevoerd door Pieter Sturm, Cander Flanders en Arno van Houten.

Jan Smit, Pim Kleinjan en Paul Wilhelm doen het grootmeesterlijk rustig aan, verliezen niet maar halen elke ronde een resultaat en staan dus op 1½ uit 3.

Jan Hoek van Dijke volgt met 1 uit 3, Remco Claessens heeft tussen de grote jongens zijn draai nog niet gevonden en staat op ½ uit 3.

Toen ik op zaterdag dit verslag afmaakte realiseerde ik me geen gesloten finalisten te hebben gevraagd een partijverslag in te leveren. Bescheiden als ze zijn hebben de heren uit zichzelf ook geen verslagen ingeleverd. Maar ongetwijfeld zitten er pareltjes van partijen bij. Kom op heren laat uw bescheidenheid varen en laat ons meegenieten.

C-finale

Ik nodigde een achttal spelers uit voor een partijverslag, maar ontving er slechts twee (dank Kes en Arend!). Dat kan beter, heren. Of hoort dit bij een soort van tactiek?

Kes Kromhout versloeg in 17 zetten Jeroen Landsheer en staat na vier overwinningen en een TPR van 2332 stoer aan kop van de ranglijst. Reden genoeg om hem voor een partijverslag uit te nodigen, vond ik.

Met een halfje minder maar toch heerlijk op de tweede plek staat Kiebron Yohannes met 3½ uit 4. Hij won deze ronde van Ben Koppenens.

Ruurd Ouwehand – Jaap van Meerkerk

Met het zien van de video van de laatste ronde van het Tata (zie de inleiding) kon het niet anders of ik dacht weer terug aan mijn blunder van afgelopen maandag.

Ruurd Ouwehand zei de opening niet te kennen, maar deed sterke zetten. Ik zwakke. Speel altijd c5 in de Grünfeld, ook als het niet goed is. Dat roep ik, riep ik en doceerde ik. En u raadt het al, ik liet het na, nadat Ruurd zijn loper op c1 met een voorzichtig maar stevig en vroegtijdig e3 had ingesloten. Niet Ruurd kwam passief te staan, maar ik. Ruurd posteerde twee monsters van raadsheren richting mijn benauwde koningsveste en ik kon de druk van het paard op e5 (ook nog) en de dame op f3 (ook nog) niet weerstaan.

Knap gespeeld, Ruurd! De vorige keer blunderde jij de dame op de 10e zet, nu ik. Maar jij was die partij van 2 jaar geleden vergeten (lees: had het leed ervan verdrongen), ik vrees mijn slechtste partij van deze interne competitie niet te kunnen vergeten.

Jeroen Landsheer – Kes Kromhout

Koploper Kes schreef: Op 6 februari speelde Jeroen Landsheer (wit) tegen Kes Kromhout (zwart). De partij begon met e4 e5, de eerste paar zetten werden volgens het Italiaanse systeem gespeeld. Nadat zwart de pion op d4 sloeg met zijn pion, speelde wit e5 waarna mijn kennis over deze opening ophield.

Hier maakte zwart een fout door de dame naar e7 te spelen. Dit leek mij in eerste instantie een goed idee maar dit creëerde op de lange termijn een zwakte in mijn positie aangezien de dame en de koning op dezelfde lijn stonden. Na cxd4 door wit stonden twee stukken van mij op het punt geslagen te worden.

Zwart sloeg de pion op d4 met zijn loper waardoor het leek dat zwart zijn loper zou verliezen voor twee pionnen. Ik wist echter druk op de positie van wit te houden en na een paar zetten en een onnauwkeurigheid van wit de positie naar mijn voordeel zetten met d5. In deze positie was het onvermijdelijk dat zwart een loper of paard terug zou winnen. Hierdoor kon de witte dame wel een pion op c7 slaan maar verder dreigde de dame niet veel meer. Nadat zwart zijn loper ontwikkelde en wit zijn paard terugzette naar zijn startpositie was de positie van wit erg passief vergeleken bij de positie van zwart.

Wit speelde Td1 met het idee de zwarte dame aan te vallen, zwart blokkeerde dit door zijn paard voor de dame te zetten, waar tegelijkertijd f2 aangevallen werd. In deze positie maakte wit een fout door zijn paard naar c3 te spelen, dit stond zwart toe de pion op f2 te slaan met de zwarte dame en na Kh1 en Pe1, was schaakmat in 2 zetten onvermijdelijk. Zwart won tijdens zet 17 door opgave.

Arend Bongers - Joop van ‘t Hoenderdaal

Arend stuurde zijn partij in tegen Joop. Deze is hieronder na te spelen met zijn commentaar.

Dat was het weer voor deze ronde, op naar de vijfde finaleronde! Kijk hier voor alle uitslagen en de standen in finalegroep Afinalegroep B en finalegroep C.

Jaap van Meerkerk