De maandag na het Erasmus rapidtoernooi. Deels nog een beetje terug mijmerend naar deze mooie zaterdag. Op de website heeft Jaap van Meerkerk weer een prachtig sfeerverslag gemaakt en op de website is ook een mooie fotocollage te vinden!

Maar er werd ook meteen weer hard gestreden voor de punten in de verschillende finalegroepen. In deze ronde stonden drie partijen op het programma in de A-groep, drie partijen in de B-groep en 19 partijen in de C-groep.

Schaakmatch tegen KGSRL

In het weekend van 25-26 maart komt de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez naar Rotterdam toe. Op zondag 26 maart komen zij naar schaakvereniging Erasmus toe voor een gezellige middag en een schaakmatch tussen beide verenigingen. Het is de verwachting dat tussen de 20 en 25 schakers uit Gent (met een rating tussen de 1150 en 2150 langs komen). Het is dus van belang dat er voldoende Erasmianen meedoen aan deze match. Wil je ook meedoen? Geef dat dan even door aan Leo Verhoeven (secretaris@sv-erasmus.nl).

Uitslagen finalegroepen

In de A-groep raakten beide koplopers Armantos Tzanis en Henk van der Velde hun 100% score kwijt. Leo Verhoeven was na goed spel in het middenspel te sterk voor Armantos en Aernout Markus speelde remise tegen Henk. Leo de Jager speelde zich met een remise tegen Jesus Canedo.

In de B-groep begint Pieter Sturm afstand te nemen van de rest van de groep. Pieter was de enige die won (tegen Jan Hoek van Dijke) en liep daardoor een half puntje uit op de rest van de groep, waar de overige partijen in remise eindigden.

In de C-groep deden Jeroen Landsheer (winst tegen Wim Posthumus) en Kiebron Yohannes (winst tegen Kes Kromhout) goede zaken en zij voeren met 5 uit 6 de ranglijst aan in de C-groep. Direct daarachter volgen Henk Ochtman en Ruud Neumeijer. Deze week veel verslagen van de koplopers in de C-groep!

Inzendingen van de spelers

Ook deze week weer verschillende leuke inzendingen van de spelers zelf, met dank aan Henk, Jeroen, Paul, Peter en Ruud.

Paul Wilhelm – Cander Flanders

Paul schreef: Tegen Cander Flanders had ik wat nieuws bedacht: een pionoffer in de opening. Cander nam die echter niet aan, speelde zijn gewone blokje met pionnen op c6, d5 en e6 en na mijn pion e5 bleek er zowaar een echte opening te zijn ontstaan, en wel de PAULsenvariant van het Frans.

Cander ging met Da5 op pionnenjacht, dat was te gevaarlijk, zwart moest terug en wit voerde de druk zodanig op dat zwart totaal niets kon ondernemen. En toen ging het minder voor wit: in plaats van met een tijdelijk pionnenoffertje mijn paard mee te laten spelen bleef wit hangen in het idee van die pionwinst op a5. Die won ik ook wel , maar zwart won de vrijpion op c7 terug en ondanks dat wit twee stukken voor een toren kon krijgen bood hij toch remise aan, wat Cander meteen aannam omdat hij vond dat hij verloren stond. En met hem ook wat anderen die dat ook vonden. Nou dat was echt niet zo; Mijn achtergebleven loper op h2 deed nog niet mee en ik denk dat ik gewoon wat had moeten ruilen met een gelijkspel als gevolg.

Wim Posthumus – Jeroen Landsheer

Jeroen blikte terug: In mijn partij tegen Wim Posthumus maakte ik na de opening de iets te optimistische zet 18. .. f5? wat niet goed afgestraft werd. Daarna had ik wel een comfortabele stelling met sterke centrumpionnen. In plaats van 24. Ld3 was het beste geweest om te slaan op d5 en het toreneindspel in te gaan met waarschijnlijk een remise. Na 24. Ld3 werd het lastig en ik won een stuk uiteindelijk met 30. .. Ld7. Hieronder is de partij na te spelen.

Dominique Taapken - Ruud Neumeijer

Ruud vertelde: Ik speel het hele seizoen al niet zo heel erg lekker, af en toe er wel een aardige partij maar over het algemeen is het niet best. Dieptepunt was (in elk geval voor mijzelf) de nederlaag in de KNSB-competitie van vorige week. Deze maandagavond tegen Dominique, we kennen elkaar al jaren, en hebben regelmatig tegen elkaar gespeeld. Maar hier bij Erasmus heb ik nog nooit tegen Dominique gespeeld; trouwens, hij hier ook nog nooit tegen mij.

Ik zat aan een hoger bord dan ik had verwacht, maar spelen aan bord 3 in de zesde ronde was helemaal niet zo verkeerd. Het zou waarschijnlijk een lange en stugge partij gaan worden. Pff, ik kwam weer dramatisch uit de opening, ik stond een (centrum)pion achter en ik wist eigenlijk niet wat ik moet doen... Volgens Stockfish heb ik (in de hele partij) 1 fout gemaakt en 6 ‘mindere’ zetten. Mijn laatste ‘mindere’ zet (volgens Stockfish) was de rokade op zet 12. Het computerwonder vertelde mij (achteraf!!) dat ik daarna alles goed heb gedaan, nou ja, geen heel opvallende fouten denk ik dan maar...

In de stelling hieronder had ik zojuist een pionnetje geslagen op d4. Ook Dominique speelde het niet geheel foutloos, hij was nog niet helemaal klaar met de opening en daar maakte ik nu gebruik van. Zijn toren op e1 stond ongedekt, dus mijn paard slaan met de pion vond ik niet zo heel erg. Ik had mijn pion weer terug en daar kwam er later nog eentje bij. Vanaf de 17e zet is de partij verder na te spelen. Na de 28e zet van zwart zag Dominique het na enig nadenken niet meer zitten en gaf op.

We waren het er tijdens de analyse over eens dat het slaan met het paard op d4 de partij deed kantelen waardoor zwart de winstpremie kon opstrijken! Misschien komt de vorm dan toch weer terug, met een up & down hier en daar... Hopelijk net op tijd voor het Watertorentoernooi, maar we gaan het zien!

Henk Ochtman - Martin Rensen

Henk vertelde: Tegen Martin Rensen gooide ik de knuppel in het hoenderhok. Na 5. g4 volgde korte rokade, een zet die ik zelf nooit zou spelen. Er volgde een leuke aanvalspartij. Een pion van Martin kwam tot e2 wat extra bescherming gaf aan mijn koning op e1. De koning van Martin raakte echter zijn verdedigers kwijt. De computer vond achteraf een fraaie verdediging met 13. Pxe4. Leerzaam want die mogelijkheid had ik als per abuis als het weggeven van een paard ingeschat. Een onderschatting van de diagonaal van de loper op b7. Zie hieronder de partij.

Peter Ruimschoot - Cor van As

Peter schreef: Ik open vaker met c4 als ik wit heb, maar Cor wist daar in eerdere partijen goed mee om te gaan. Dit resulteerde altijd in winst voor Cor. Ik besloot afwachtend te openen en later het ingenomen centrum aan te vallen: 1. d3 antwoord hierop was 1. .. d5. Hierop volgde 2. Pf3 Pf6 3. c3 e5 4. Pd2 c5. Hiermee hoopte ik allerlei lastige openingen te voorkomen en dat lukte. Verdere ontwikkeling van de stukken ging goed zonder verder voordeel voor mij of voor Cor.

Toen begon het schaken. Achteraf denk ik dat ik uit de aanval op de koningsvleugel meer voordeel had kunnen halen na ongeveer de 30e zet. Maar ja, tijd begon voor mij weer te dringen. Na ongeveer 45 zetten en met minder dan een minuut op mijn klok bood ik remise aan omdat ik die remise situatie aan zag komen. Cor probeerde het nog een paar zetten en ging bij 50 zetten akkoord met remise. Fijn gespeeld!

Tot zover ronde 6! Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de finalegroep A, finalegroep B en finalegroep C.

Frank van Zutphen