Vorige week zaterdag stond voor KNSB-team 1 de uitwedstrijd tegen Woerden 1 op het programma. Teamleider Arno van Houten genoot van een verdiende vrije dag, waardoor schrijver dezes (Martin Rensen) als plaatsvervangend teamleider belast werd met het maken van het verslag. Vaak is zo’n verslag geen enkel probleem, maar na een gevoelige nederlaag ligt dat toch wat anders.

Tel daarbij op dat de maandag erna RSB-team 1 tegen het sterke Krimpen aan den IJssel 1 eveneens tegen zo’n gevoelige nederlaag aanliep, en u begrijpt dat deze teamleider met frisse tegenzin aan dit verslag begon. Maar om het niet een volledig mistroostig betoog te laten worden, deel ik graag de zeker aanwezige lichtpuntjes van deze wedstrijden met u.

Woerden 1 – Erasmus 1: 6½-1½

De uitslag zegt eigenlijk al genoeg, een nederlaag zonder overwinning van Erasmus en slechts drie halfjes. Onder het mom van: beter goed gepikt dan slecht verzonnen, vindt u hier het verslag van de tegenstander. Olivier Vrolijk raakte redelijk vlot een stuk kwijt en liep daarna snel mat. Marvin Dekker, Wim Westerveld en ondergetekende zorgden vervolgens voor de halfjes, maar daarna stokte de teller voor Erasmus. Leo de Jager gaf een iets betere stelling weg, Cander Flanders was al de hele middag een achtergebleven pion aan het verdedigen en bezweek uiteindelijk onder de druk. En Eric Hoogenes zag een bijna zeker halfje door zijn vingers glippen.

Partij van de middag was voor Henk van der Velde, die met zwart tegen de sterke Sten Goes speelde. Henk verslikte zich in de opening en speelde een stukoffervariant niet goed, waardoor hij maar liefst twee stukken achter kwam tegen wat pionnen. Henk vocht zich echter knap terug in de partij, maar wist de weg naar remise, die er zeker was, helaas niet te vinden.

Nog maar nauwelijks van bovenstaande schrik bekomen, mochten de meeste spelers twee dagen later alweer aanschuiven voor de volgende wedstrijd.

Krimpen aan den IJssel 1 – Erasmus 1: 6-2

Ook hier een puntloze nederlaag tegen ditmaal een veel sterkere tegenstander. Invaller Aernout Markus kreeg geen grip op de Maroczy van zijn jonge tegenstander, en moest opgeven nadat zijn koningsstelling open werd geofferd. Niet veel later gebeurde op mijn bord ongeveer hetzelfde en moest ook ik de handdoek werpen. Pieter Sturm speelde een uitstekende partij tegen Stefan Tabak en leek lang gewonnen te staan. Maar volgens hemzelf was het een klein plusje en in een toreneindspel werd hier de vrede getekend. Kopman Henk van der Velde speelde een wat minder enerverende, maar wel weer erg goede partij en behaalde een keurige remise tegen Michiel Besseling.

Marcel Tillemans verslikte zich in een combinatie, welke geen pionwinst maar juist torenverlies opleverde, en moest zich na nog wat zetjes gewonnen geven. Marvin Dekker speelde zoals altijd een vreselijk ingewikkelde partij met kansen voor beide kanten, maar liep in tijdnood in een matnet. Cander Flanders herstelde zich van zaterdag en speelde een goede remise in een symmetrische stelling waarin wit het lang probeerde, maar er toch echt niets viel te halen. En datzelfde gold voor Leo de Jager die moest bewijzen dat hij wist hoe een toreneindspel remise te houden.

Op zaterdag 11 maart komt RSR Ivoren Toren 1 op bezoek voor de volgende KNSB-ronde, en donderdag 23 maart komt Dordrecht 1 de volgende RSB-ronde spelen. Laten we hopen dat we dan wat betere resultaten kunnen neerzetten.

Kijk hier voor de uitslagen en stand in klasse 3F van de KNSB-competitie en voor de uitslagen en stand in de Hoofdklasse van de RSB-competitie.

Martin Rensen