Ruime 5½-2½ voor het derde

Helaas, helaas. Ons optimisme, onze spirit, of was het de gedachte aan een aanstaand kampioenschap nadat onze directe concurrenten punten tegen elkaar hadden gemorst dat ons de das omdeed? Nee, CSV trad op 23 maart aan tegen Erasmus 3 met een jeugdteam dat ons schaakles gaf.

Tja, ik weet zeker dat we de volgende keer revanche gaan nemen, maar daarvoor is het nu in deze competitie in klasse 2B van de RSB te laat. De eerste drie borden gingen kopje onder, de borden, Remco Claessens redde de eer met een vol punt, als enige, en de borden 6, 7 en 8 kwamen niet verder dan remise. Onze kansen op het kampioenschap, een prestatie die ons team in het vorige seizoen zo fraai wist te bewerkstelligen, zit er nu definitief niet meer in. Maar wie weet komen we toch nog ergens in de top uit.

Ruurd Ouwehand (bord 2) deed verslag: Ik trad op bord 2 met wit aan tegen Elmar Bottema. Ik kwam iets actiever uit een verder rustige openingsfase en stelde mijn stukken op voor een aanval op de zwarte koningsstelling. Het was lastig om een goed plan te vinden, dus ik zocht complicaties op. Ik won een pion, de stelling ging open, maar dat bood mijn tegenstander de mogelijkheid tot scherp tegenspel. Ik kwam een pion achter en kreeg twee verbonden vrijpionnen tegen op de damevleugel. De stelling was onhoudbaar geworden, al gaf de computer nog aan dat ik een (diepe) remisecombinatie gemist heb. Deze nederlaag was uitermate teleurstellend.

Ik (Jaap van Meerkerk) speelde als teamcaptain aan bord 3, kwam met zwart in het middenspel een pion voor en kreeg winstkansen. Maar helaas. Ik dacht met de opstoot van de c-pion een kleine combinatie in te leiden en het per direct uit te maken, maar speelde echter te snel en bleek het niet goed doorgerekend te hebben. Was het een onderschatting van mijn tegenstander? Ik weet het niet. Daarna, zoals zo vaak gebeurt na een misgreep, kwam ik direct verloren te staan.

Remco Claessens (bord 4) won fraai en deed verslag. Ik mocht op bord 4 aantreden met de witte stukken. De zwarte speler schotelde me een Leeuw voor, een agressieve opening. Ik besloot vuur met vuur te bestrijden en ik zette een aanval op de koningszijde op. Mijn tegenstander wist zich geen raad en ik stond al vrij snel veel beter zonder materiaalwinst. Aangezien zijn koning nog in het centrum stond, besloot ik het centrum open te gooien, maar daarvoor kwam er wel een dameruil. Hoewel Stockfish niet echt gelukkig was met mijn keuze, bleef ik beter staan en toen mijn tegenstander dacht zijn koning uit het centrum te halen met een rokade verloor hij met een combinatie een stuk. Meteen daarna gaf hij op.

Emil Verhoef (bord 7) vertelde: Na vorige keer de koploper kopje onder geduwd te hebben werden we nu tegen het laaggeplaatste CSV 3 het slachtoffer van onze overmoed. Er bleek sprake van een groepje jongeren met een lage of nog geen rating, kortom een eitje voor de ervaren rotten van Erasmus 3. Niet dus. Op bord 7 liet ik met zwart mijn favoriete opening maar weer eens los maar mijn jonge opponent had op alle valletjes het juiste antwoord en door constant af te ruilen, stierf de partij een stille dood en krabbelden wij naar een potremise stand. Ik schaam me diep maar kon er ook niet meer van maken. Volgende keer beter.

Mijn partij was niet om over naar huis te schrijven, dus daarom schreef ik het maar aan onze altijd optimistische ‘ploegkapitein’. Karel de Neef beschreef in stijl zijn belevenissen aan bord 8. Het begon zoals zo vaak met het zorgvuldig betrekken der stellingen. Dit alles in de hoop op een spoedige doorbraak, of het slaan van een bres in een wankele verdediging. Niets werd echter minder waar. Nadat wat paardenvolk naar de stal was vertrokken, werden raadsheren op pad gestuurd om de contreien aan de overzijde te beschouwen, hetgeen resulteerde in het dringende advies om wat torens elders te plaatsen. Voorgaande manoeuvres leverden echter van beide zijden geen klaroenstoot op van de strijdende koningen. Zij verzonken steeds langer in diep gepeins en besloten uiteindelijk, toen zij zich gewaar werden van de voortschrijdende tijd die het einder hunner dagen aankondigde, tot het vreedzaam en minzaam staken der schermutselingen. Aldus geschiede op de 23e maart des jaren 2023.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 2B van de RSB-competitie.

Jaap van Meerkerk