Maandag 20 maart was al weer de voorlaatste ronde van de finales. Dat er echt wordt gestreden om de prijzen blijkt uit het gegeven dat er één ronde voor het einde nog geen spelers zijn die hun finalegroep al hebben gewonnen.

De oplettende lezer zal het gemerkt hebben. Er is een nieuwe look and feel (en dynamiek!) als je naar de uitslagen en de standen in de A-groep en B-groep kijkt. Jan Hoek van Dijke heeft een hele mooie functionaliteit voor de website gebouwd waardoor het nog eenvoudiger is om uitslagen in te voeren en de actuele stand ook direct laat zien wie bovenaan staat! En daar is ook meteen de TPR van alle spelers te vinden. Een hele mooie aanvulling op onze website! Vanaf deze plek dan ook een dankwoord voor dit mooie werk voor Jan! Kijk hier direct voor de uitslagen en stand in de A-groep en de uitslagen en stand in de B-groep.

Finale A

In de A-groep won Aernout Markus in een spannende partij van Leo de Jager. In het middenspel won Leo een kwaliteit, maar toen ik wat later ging kijken had Aernout een pion zwarte pion op de tweede rij weten te krijgen die alleen tegen gehouden kon worden door de toren te geven. Daarna was het zoals dat zo mooi heet techniek en won Aernout de partij.

Eric Hoogenes was te sterk voor Leo Verhoeven, in een dubbel toreneindspel gaven activiteit de doorslag. Jan de Korte en Jesus Canedo speelden remise.

Met 5 uit 6 staat Henk van der Velde op pole position. Alleen Aernout Markus kan Henk nog inhalen als hij met nog twee partijen te spelen (tegen Jesus Canedo en Eric Hoogenes) anderhalve punt meer haalt dan Henk in de laatste ronde. Als beiden gelijk eindigen dan geeft het betere resultaat in de voorronde de doorslag voor Aernout. Dat belooft maandag dus een spannend slot te worden in de A-groep!

Finale B

In de B-finale waren er deze avond geen partijen, volgende week de laatste ronde waarin Pieter Sturm en Arno van Houten gaan strijden om de winst in de B-groep!

Finale C

In de C-groep deed koploper Henk Ochtman goede zaken met een overwinning op Arend Bongers. Hij staat met 8 uit 10 met nog één ronde te gaan een vol punt voor op zijn naaste concurrenten. Drie spelers hebben nog een kans op een gedeeld eerste plaats: Harry Stroosma, Martin Rensen en Kiebron Yohannes.

Harry Stroosma was in ronde 10 te sterk voor Ruud Neumeijer en heeft een prachtige plusscore van maarliefst 1,68 punten (en TPR van 1891). Martin Rensen doet het ook goed in de C-groep met een overwinning op man in vorm Jeroen Landsheer (plusscore van 1,1 en een TPR van 1975!). Kiebron Yohannes had een bye in de voorlaatste ronde en heeft ook een prachtige plusscore van 1,69 punten. Dat belooft dus nog een spannende laatste ronde te worden!

En daarnaast ook weer verschillende verslagen van de spelers, met dank aan Art en Jelle.

Jelle Engelberts – Gerrit Boer

Jelle schreef: Je kan zien dat ik goed uit de opening kwam met een pion meer. Vervolgens maakt ik een grote fout en verloor weer een pion. Toen kwam het eindspel waar het leek dat het een remise zou gaan worden, maar Gerrit onderschatte mijn sterke koning waardoor ik uiteindelijk de partij won.

Art Hoogendijk - Jaap van Meerkerk

Art deed uitgebreid verslag! Tijdens deze lopende competitie lijkt mijn voorgevoel voor de treffen tegenstander ongekend goed te zijn. Al vier keer eerder ‘raadde’ ik mijn te treffen tegenstander op basis van de huidige competitie stand. Na een heftig overleg aan de Griekse tafel met de feestcommissie afgelopen vrijdag, lees: heerlijk ontspannen, zei ik nog tegen Jaap: “Wij zullen maandag wel tegen elkaar spelen!” “Oh ja?” reageerde Jaap verbaasd. “Ja Jaap, let maar op.” En ja hoor, maandag mochten Jaap en ik het tegen elkaar opnemen.

Vaak heb ik langs het bord van Jaap gelopen en menigmaal was ik onder de indruk van wat ik zag. Niet gek ook, met een ratingverschil van 315! ratingpunten. Ik wist dus, ik kon aan de bak. Ik speelde met wit en opende getrouw met e4. Na de c5 van Jaap wist ik dat de partij alle kanten op kon gaan. Ik speel met regelmaat de Alapin, maar op de club nog maar 1x eerder.
De opening kwamen we solide door waarin we keurig zeven zetten theorie speelden. Hierna begon er een uitwisseling van stukken waarna er al snel duidelijk werd dat beide stellingen stonden als een huis en beide heren geen mogelijkheden zagen om ergens potten te breken, zonder het eigen huis in te laten storten. Na wat heen en weer gezet tussen de dames en paard besloten we tot remise. En ondanks dat er geen vuiltje aan de lucht was voelde dit voor mij toch als een kleine overwinning. Al hou ik van spannende partijen waarin een hoop gebeurt en was dit een relatief saaie partij, toch een goed resultaat! En ook Jaap was niet ontevreden, na 20 zetten remise, lekker op tijd naar bed!

Kijk hier voor alle uitslagen en de standen in finalegroep A, finalegroep B en finalegroep C. Volgende week de laatste ronde en vanaf maandag 3 april gaat het Watertorentoernooi dan al weer starten!

Frank van Zutphen