De finales beginnen richting het einde te gaan. Na 8 van de 11 ronden in de C-groep en 7 van de 10 ronden in de A- en B-groep zijn er in alle groepen nog maar een paar spelers die voor de winst in de verschillende finalegroepen strijden.

In de A- en de B-groep traden alle acht spelers aan voor een partij en in de C-groep waren er 18 partijen. Dus wederom volle bak bij Erasmus!

En ook deze week weer verschillende verslagen van de spelers. Met dank aan Gerwin, Harry, Jan, Jesus en Jonathan voor hun erg leuke bijdragen!

Finale A

In de A-finale waren er overwinningen voor Aernout Markus (tegen Jan de Korte) en Jesus Canedo (tegen Armantos Tzanis). Regerend clubkampioen Eric Hoogenes speelde remise tegen Henk van der Velde en het onderonsje tussen beide Leo’s eindigde ook in remise.

Henk van der Velde gaat aan de leiding met 4 uit 5. Daarachter is een gaatje gevallen. Andere kanshebbers voor het clubkampioenschap zijn Aernout Markus (met 2½ uit 4), Jesus Canedo (met 2 uit 3) en Eric Hoogenes (met 2½ uit 5), al moeten zij dan wel hun resterende partijen gaan winnen.

Komende maandag staat de directe confrontatie tussen Jesus en Henk op het programma. Gaat de beslissing dan al vallen in de A-groep?

Aernout Markus – Jan de Korte

Jan deed weer uitgebreid verslag!

Ondanks verlies toch maar weer een partijannotatie. Als laatste geplaatst voor de A-finale probeer ik er het beste van te maken. Onder andere via openingsvoorbereiding, soms lukt het een tegenstander te verrassen, en anders is het een investering voor toekomstige partijen.

Tegen Aernout Markus werd het een Siciliaanse partij met een ‘overhoring’ van de Löwenthal, waarin ik met zwart een scherpe variant uitkoos, daarbij aansturend op het (tijdelijk?) afgeven van een kleine kwaliteit.

Na de eerste 12 zetten stond mijn klok nog op de beginstand, waarna het graven werd in mijn geheugen naar het vervolg van de bestudeerde theorie. Aernout had voor zijn de eerste 15 zetten ongeveer drie kwartier nodig, maar wist met enige moeite de juiste antwoorden en zetvolgorde te vinden. Het blijkt dat we tot zet 17 van wit aansluiting hadden met 21 meester- of grootmeester partijen, waarna de overhoring eindigde.

Voor het vervolg verwijs ik naar de partij annotatie inclusief mijn commentaar (zie hieronder).

De Löwenthal is een echte boekvariant, waarbij zwart naast de hoofdvariant (8. Dd1) rekening moet houden met de vier belangrijkste sub-varianten (8. Dxf6, Dd2, Dc7 of Da3). Wat me ook opvalt is dat paarden een hoofdrol opeisen.

Jesus Canedo - Armantos Tzanis

Jesus vertelde: In mijn eerste partij voor de interne had ik ook al met wit tegen Armantos gespeeld en verloor ik na een lange partij door een helpmat. Hij speelde toen de Pirc, maar koos deze keer voor het Scandinavisch met 3. .. Dd6. Ik heb dit jaren geleden ook al eens een keer tegen gehad, maar ik kon me er helemaal niets meer van herinneren. Vanaf zet vier moest ik het dus zelf allemaal verzinnen.

Ik koos voor een opstelling met Lc4 en Pe5 omdat ik daar eerder wel eens succes heb gehad tegen deze opening. Er zitten dan vaak tactische grappen in bij het pionnenduo f7 en e6. En inderdaad, ik moest het een beetje voorbereiden met Lb3, Lf4, 0-0 en De2, maar daarna kon ik toeslaan met g4 gevolgd door het correcte stukoffer Pxf7. Armantos speelde daarna niet de meest hardnekkige voortzetting en ik kon al snel het punt binnen slepen.

B-Finale

In de B-groep is het beeld heel anders. En waar het in deze groep tot nu toe remises regende, was ronde 7 een bloedige ronde. Vier overwinningen!

Pieter Sturm won de clash tegen Cander Flanders en gaat met 5 uit 6 overtuigend aan de leiding! Pieter kan alleen nog ingehaald worden door Arno van Houten (die te sterk was voor Paul Wilhelm). Arno staat nu op 3½ uit 5, maar kan met winst op Pim Kleinjan (komende maandag) en op Pieter Sturm in de laatste ronde op 27 maart nog net over Pieter heen wippen in de stand! Nog twee finales dus voor Arno!

Op een zeer fraaie derde plaats staat Jan Smit met een score van 3½ uit 6! Hij won afgelopen maandag van Pim Kleinjan. En Jan Hoek van Dijke behaalde zijn eerste overwinning in de B-groep tegen Remco Claessens.

C-finale

In de C-groep won Henk Ochtman van koploper Jeroen Landsheer, al had dat zo maar anders uit kunnen vallen. Henk offerde een stuk, maar dat bleek achteraf niet correct te zijn. In tijdnood ging Jeroen echter toch onderuit, waardoor Henk weer een punt aan zijn totaal kon toevoegen. Met 6½ uit 8 gaat hij nu met een half puntje voorsprong aan de leiding.

Kiebron Yohannes won knap van Wim Posthumus en staat met 6 uit 8 heel knap in de top van het klassement.

Martin Rensen, Harry Stroosma en Ruud Neumeijer kloppen na hun overwinning afgelopen maandag ook actief op de deur van het podium met 5½ uit 8. Met nog drie ronden te gaan spelen zij nadrukkelijk ook mee om het kampioenschap in de C-groep!

Karoly Kiss – Harry Stroosma

Harry stuurde zijn overwinning (met commentaar in). De partij is hieronder na te spelen.

Carel Keller - Gerwin de Jong

Gerwin blikte terug: De partij die ik speelde tegen Carel Keller was degelijk van beide kanten, geen van beiden heeft ooit voorgestaan en na het ruilen van een aantal stukken besloten we tot een remise. Hier kort het verslag.

Carel had de witte stukken en opende met 1. d4. Ik speelde 1. .. d5 en na het spelen van zijn paard, loper en mijn paard op de f-lijn stond het London systeem op het bord. Ik speelde 3. .. e6 en hij 4. e3. Ik ontwikkelde mijn paard naar 4. .. Pd7 om het centrum te ondersteunen en hij speelde zijn paard ook naar binnen uit: 5. Pd2. Ik speelde 5. .. c5 en hij speelde 6. c4. Ik speelde 6. .. b6 en fianchettode mijn loper met 7. .. Lb7. Hij speelde 7. Le2 en 8. h3. Na mijn loper op 8. Le7 te hebben gezet, rokeerden we beiden kort. Hij zette zijn toren op 10. Tc1 en toen zag ik een kans om een geïsoleerde pion te kunnen veroorzaken voor hem op de d-lijn. Ik sloeg 10. .. cxd4 en hij sloeg 11. exd4. Daarna volgde 11. .. dxc4 en 12. Pxc4. Hij had nu een geïsoleerde pion en ik besloot mijn paard ervoor te zetten: 12. .. Pd5. We waren allebei uitontwikkeld en de positie was precies in evenwicht.

Hij viel mijn loper aan met 13. Ld6 en ik besloot hem te nemen met 13. .. Lxd6. Hij sloeg met zijn paard 14. Pxd6 en viel daarbij tegelijkertijd mijn loper op b7 aan. Ik verdedigde met 14. .. Tb8. Hij sloeg mijn loper met zijn paard en ik sloeg terug met mijn toren. Hij viel mijn toren aan met 15. La6 en ik speelde mijn toren op de open c-lijn, oog in oog met zijn toren. Hij speelde 17. a3 en ik viel zijn loper aan met 17. .. Pb8 met het idee om mijn paard, na terugtrekking van zijn loper, later op c6 te zetten en zo zijn geïsoleerde pion aan te vallen. Hij trok zijn loper terug naar 18. Le2 en we ruilden een toren op het c1 veld, hij sloeg terug met zijn dame. In deze positie hadden we beiden nog vier stukken en zes pionnen en Carel bood remise aan. Gezien de situatie op de klok (ik had minder tijd) en het totale gelijke speelveld besloot ik te accepteren.

Peter Ruimschoot - Jonathan van Es

Jonathan schreef: Peter en ik grappen weleens wanneer wij weer eens tegen elkaar mogen spelen sinds we allebei in dezelfde punten range zitten. Afgelopen maandag was het dan zover: de clash.

Er werd met het Engels geopend, waarbij het lang druk bleef op het bord. Het neveneffect hiervan was dat de tijd als sneeuw voor de zon verdween. Zoveel lijnen om rekening mee te houden. Het was dus niet gek dat we rond zet 35 allebei onder de 10 minuten zaten. Toen ging de tijd dus ook meespelen. Het lijkt altijd zo veel, die anderhalf uur! Een aantal zetten later kwamen we zelfs even onder de 10 seconden, maar met een paar snelle zetten en wat schaakjes kwam er weer wat meer speling.

In de stelling hiernaast had wit 24. Dg4 gespeeld: een aanval op de toren. Helaas miste ik hier een tactiek. Ik speelde 24. .. Tce8. De toren dubbelen op een vrije baan zag eruit als een natuurlijke zet. Echter, de pion op d4 kon worden geslagen: 24. .. Dxd4 vanwege 25. Dxc8+ Te8+ (blokkeerde het schaak van de dame en gaf schaak met de dame).

Dit zat dus in de stelling, maar het werd niet gespeeld. Een aantal zetten later, op zet 31, kon zwart de witte dame alsnog winnen tegen een loper en toren. Na deze ruil was het alleen nog een kwestie van uitspelen en kon zwart met het punt naar huis fietsen.

Kijk hier voor alle uitslagen en de standen in finalegroep A, finalegroep B en finalegroep C.

Frank van Zutphen