Eerste team speelt zich veilig

Op zaterdag 1 april speelden we de één na laatste wedstrijd van dit seizoen.

Voor Charlois Europoort 2 was het vooraf duidelijk: handhaving in de derde klasse, geen vuiltje aan de lucht. Erasmus 1 daarentegen moest nog aan de bak om degradatie te voorkomen.

Toch leverde het eerste team van Erasmus een opvallende prestatie. Tegen de Rotterdamse teams deden we het tot nu toe opvallend goed: 4-4 tegen RSR Ivoren Toren 1, winst tegen Overschie 1, winst tegen Charlois Europoort 2 en winst tegen Krimpen aan den IJssel 2. De laatste wedstrijd in de Rotterdamse reeks is op 22 april tegen Spijkenisse 2.

Arno van Houten bracht het team vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Door een penning moest Timo Verschoor kiezen tussen een stuk voor twee pionnen of een dame voor een toren en een paard. Na keuzemogelijkheid twee kwam er snel een tweede penning op het bord met het eerste punt voor Erasmus.

Eric Hoogenes speelde met wit tegen Johan Monster. In een lastig toreneindspel koos Eric voor de veilige weg en nam genoegen met remise.

Henk van der Velde speelde tegen Andrzej Pietrow. Henk stond voor een moeilijke beslissing: een kwaliteit offeren met als compensatie een octopus op het veld d6 of het aannemen van het remiseaanbod. Na een zoektocht naar de teamleider werd het aanbod aangenomen.

Ook Olivier Vrolijk moest een soortgelijke knoop doorhakken. Op de overige borden stond Frank van Zutphen beter, de situatie op de borden van Leo Verhoeven, Wim Westerveld en Martin Rensen: in evenwicht. Met een punt voor in de wedstrijd op naar een gelijkspel of winst. Op deze algemene gronden besloot Olivier tot remise.

In de partij Lendert van den Ouden – Wim Westerveld stond er inmiddels een gelijkstaand toreneindspel op het bord. Ook deze partij eindigde in remise.

Frank van Zutphen moest het in goede stelling waar gaan maken tegen Pearl Uyttenhove. De situatie op de klok was zorgelijk. Met minder dan 3 minuten op de klok en nog 20 zetten te gaan moest Frank de winnende combinatie vinden. De investering in tijd betaalde zich met het volle punt terug.

Leo Verhoeven had het moeilijk tegen Kees van Drunen. De blokkade op b6 handhaven was waarschijnlijk beter dan tegenspel zoeken op de koningsvleugel. Het eerste winstpunt voor Charlois was binnen. Met nog één wedstrijd te gaan was de stand in de wedstrijd 4-3 voor Rotterdam Noord.

En voor de tweede achtereenvolgende keer moest Martin Rensen het gaan waarmaken. Met dit verschil dat Martin in de wedstijd tegen RSR Ivoren Toren 1 moest winnen, in deze wedstrijd was 4-4 ook voldoende. Tegen Kresna Soerjadi was Martin in een vervelend toreneindspel beland. Twee pionnen (h en g) op de koningsvleugel (voor Kresna) tegen 1 h-pion op de koningsvleugel (voor Martin).

Martin wikkelde handig af naar een toreneindspel met nog 1 pion (Kresna) op de h-lijn. Natuurlijk probeerde Kresna het eindspel te verzilveren. De spelers en toeschouwers wisten het al, remise was onvermijdelijk. De partij eindige met een grappige tactische wending: een torenoffer en pat. Met deze prestatie werd Martin voor de tweede keer op rij de man van de wedstrijd.

De volgende wedstrijd is op 22 april (thuis) tegen Spijkenisse 2. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 3F van de KNSB-competitie.

Arno van Houten