Eerste team eindigt op knappe zesde plaats

Zaterdag 22 april stond al weer de laatste ronde van de KNSB-competitie op het programma, het eerste team ontving thuis het tweede team van Spijkenisse.

Voor beide teams stond er in deze laatste ronde eigenlijk niets meer op het spel, ons eerste was al veilig en Spijkenisse 2 kon degradatie al niet meer ontlopen.

Onze tegenstanders kwamen slechts met zes spelers opdagen, waardoor Henk van der Velde (bord 2) en Leo de Jager (bord 8) helaas niet konden spelen, maar er om 13.00 uur wel een 2-0 voorsprong op de borden stond.

Het volgende punt volgde niet veel later. Marvin Dekker (bord 4) speelde weer een spectaculaire partij met een prachtige koningsaanval. Of het allemaal goed was? Zijn tegenstander wist het in ieder geval niet te vinden en al snel kon Marvin zijn tegenstander mat zetten: 3-0.

Niet veel later won ook Eric Hoogenes (bord 5). In een stelling met tegengestelde rokades gingen zijn pionnen hard richting de koningsstelling wat leidde tot stukwinst en later nog tot meer materiaal: 4-0.

Niet veel later haalde Martin Rensen (bord 6) het beslissende punt binnen. Hij won al snel een pion, maar belangrijker was dat zijn stukken het bord domineerden. Een strakke overwinning en een 5-0 tussenstand!

Ik (Frank van Zutphen) haalde het volgende punt aan bord 3 binnen. In het middenspel won ik een kwaliteit, maar ik kreeg wel een sterke aanval door het centrum over mij heen. Ik moest zorgvuldig manoeuvreren om de stelling te keepen, maar toen mijn tegenstander in tijdnood het niet helemaal goed speelde kon ik toeslaan en het punt binnen halen: 6-0.

Cander Flanders (bord 7) had een lastige middag. Er kwam een paard versus loper eindspel op het bord met een sterke loper en een kreupel paard. Dat in combinatie met twee gevaarlijke vrijpionnen op de g- en h-lijn waren niet te keepen voor Cander. Tussenstand: 6-1.

Als laatste was onze kopman Wim Westerveld (bord 1) nog bezig. Hij probeerde het nog lang in een dame-toreneindspel, maar kwam helaas niet verder dan remise. En zo stond er aan het einde van de middag een 6½-1½ eindstand op het scorebord.

En daarmee eindigde Erasmus netjes in de middenmoot in de derde klasse met negen matchpunten. Een prachtresultaat met overwinningen tegen Charlois Europoort 2, Overschie 1, Krimpen aan den IJssel 2 en Spijkenisse 2 en een gelijkspel tegen RSR Ivoren Toren 1.

Met 5½ punt werden Marvin Dekker (uit 8 partijen, plusscore van 1,34 punten) en Henk van der Velde (uit 9 partijen, met een plusscore van 0,86 punten) topscorer. Overall scoorden bijna iedereen op of boven zijn rating, per saldo dus vooral een mooi teamresultaat!

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in klasse 3F van de KNSB-competitie.

Frank van Zutphen