Altijd weer een uitdaging, de organisatie van ons druk bezette Watertorentoernooi. Terwijl de jeugdlessen van 18.45 tot 19.45 uur groepsgewijs ongehinderd (nou … ongehinderd) doorgang vinden.
De twee visitekaartjes voorin, zeg maar wedstrijdleiders, moeten het tot hun schijnbare ontevredenheid stellen met een kleinere tafel. Loodzwaar ook nog.
Tja, alle andere tafels zijn hard nodig voor ons toernooi. Prachtig toch?
Maar een heel klein beetje mopperend aan de pittige klus van het indelen van ronde 2 beginnen, terwijl juist een overdreven mate van tevredenheid en ontspannenheid van hen wordt verlangd, ik geef het je te doen. Wat onze sympathieke wedstrijdleiders niet weten is dat er voorafgaande aan hun komst de zwaarste tafel ooit gebouwd al om 19.00 uur speciaal voor hen is binnengereden.
Een viertal clubgenoten, waarschijnlijk vol spijt van besluit. Hun leven zou daarna een definitieve wending nemen. Meehelpen met de zaalinrichting, een hels karwei. Hun besluit moet in een vlaag van verstandsverbijstering zijn genomen.
En juist degene die hen overhaalde gaat rustig een weekje op vakantie en schittert door afwezigheid bij ronde 3. Zoeken jullie het maandag even uit? Karel de Neef vroeg nog of ik er vertrouwen in had, in een goede afloop. “Nee”, zei ik, maar ja elk antwoord op dergelijke vragen is gelogen.
Wie overigens die wedstrijdleiderstafel in zijn eentje kan tillen vertilt zich nog erger dan mijn zoon zich leek te doen aan de marathon. Leek, want met een tijd van 3 uur en 43 minuten heeft hij wel een familierecord te pakken. Mijn zoon, net als ik bepaald geen geniale schaker, wel ooit de geniale fotograaf voor het geruisloos ter ziele gegane Erasmus-smoelenboek.
Nee, dat inrichten van de speelzaal, ook een marathon, je loopt wat af, doen wij, werkploeg sneller. Wij zetten wekelijks in 40 minuten voor 90 schakers alles spic en span klaar. Zonder vrijwilligers geen toernooi. Met dank aan Marcel Tillemans, Harry Stroosma, Karel de Neef, en als het even kan ook Jan Smit.
Overlijden John Helstone
Maar voor we verder gaan naar het schaken, eerst nog een moment om stil te staan bij het overlijden van John Helstone op donderdag 6 april.
Een zeer aimabele schakers zoals wij hem vooral zullen herinneren, maar ook een topviolist. Op de website van het Rotterdam Philharmonisch Orkest is een prachtige In Memoriam John Helstone geplaatst.
Of kijk hieronder naar een interview met John Helstone uit 1968!
Bijdragen van de deelnemers
Ook in ronde 2 kwamen de verrassingen als vanzelf. Degenen die daarvoor hebben gezorgd werden uitgenodigd voor een partijverslag. En zij niet alleen.
Hieronder staan hun bijdragen, met dank aan: Derk Brus, Jeroen Peper, Rob van der Plas, Nathanaël Spaan, Emine Taytas, Pieter Visser en Arjen Zuurmond.
Rob van der Plas – Jan de Korte
Rob schreef: Na zwarts laatste zet 14. .. Lf5 keek ik lang naar ingewikkelde varianten, startend met 15. Lf4 of 15. dxe5.
Al mijmerend over mijn aanstaande spektakelprijs 😊 zag ik na een kwartier pas de eenvoudigste oplossing: 15. Df3! met stukwinst. Zwart gaf gelijk op.
Johan van de Griend – Nathanaël Spaan
Nathanaël Spaan won met zwart van Johan van de Griend. Nathanaël mailde: Na de partij verzuchtte Johan “Wat stond ik slecht.” Alleen de loper op d4 stond goed in deze stelling.
Na eenvoudige zetten als Pg3 en daarna Te8 en Ld6 zou de winst voor zwart geen probleem zijn.
Toch wist Johan, na enkele slappe zetten mijnerzijds, als een ware Houdini nog te ontsnappen naar een ongelijk lopereindspel met een pion minder. Dankzij tijdnood en de hoge moeilijkheidsgraad (voor de verdedigende partij dan) wist ik rond 23.30 uur alsnog te winnen.
“Had je niet eerder kunnen winnen?” klonk enigszins verwijtend na afloop, en een terecht verwijt natuurlijk.
Arjen Zuurmond – Cor de Wit
Arjen speelde verrassend remise tegen Cor de Wit. Arjan deed verslag: Inleidend schreef hij: Eigenlijk was mijn partij helemaal niet zo bijzonder. Ik was gedwongen te vereenvoudigen en hield daarna zonder al te veel moeite remise, maar meer heeft er ook nooit ingezeten.
Jeroen Peper - Jan Willem Koelmans
Jeroen Peper (1580) speelde verrassend (als je puur naar rating kijkt) remise tegen Jan Willem Koelmans (1818). Jeroen schreef: De negende wereldkampioen Tigran Petrosian zei ooit: “Na een winst is het slim om een remise te spelen, zodat je weer op kracht kunt komen.” Nu is dat in een toernooi waarin je volgende partij pas een week later plaatsvindt natuurlijk onzin, maar door omstandigheden zou een snelle remise mij deze week toevallig goed uitkomen.
We speelden een ruilvariant in het Slavisch, waarin wit iets beter stond wegens zijn betere loper. Zoals verwacht volgde hierna geen vuurwerk; het remiseaanbod van mijn tegenstander kwam vrij snel en we waren beiden - naar omstandigheden - tevreden.
Volgende keer weer spelen voor meer.
Mijn partij uit de eerste ronde was een stuk boeiender, jammer dat een verslag daarvan al te laat is... Te laat? Nee hoor, helemaal niet, die zien we graag tegemoet! En aan allen: Het is nog mogelijk om partijen in te zenden voor de spektakelprijs!
Het verslag van de partij tussen Pieter Sturm en Jeroen Peper is inmiddels ook toegevoegd aan het verslag van ronde 1 van het Watertorentoernooi.
Pieter Visser - Wijnand Rijnders
Pieter Visser (1535) verraste met een remise tegen de sterke Wijnand Rijnders (1825). Pieter schreef: Ik begon de partij met 1. Pf3 (Reti-opening) waarna mijn tegenstander antwoorde met 1. .. Pf6 en vervolgens de Kings Indian Defence speelde. 2. g3 g6 3. Lg2 Lg7 4. 0-0 d6 5. d4 Pbd7 6. c4 0-0 7. Pc3 waarna mijn tegenstander 7. .. e5 speelde waardoor ik 8. e3 speelde omdat ik graag na een eventuele ruil het centrum onder druk wilde houden. 8. .. c6.
Hier speelde ik 9. a4 wat volgens de computer een wat onnauwkeurige zet is, maar ik wilde druk gaan zetten met mijn pionnen op zijn stelling. 9. .. Dc7 10. b4 a6. Hier had ik eigenlijk a5 moeten spelen maar ik ging voor een solide 11. Lb2 waarna mijn tegenstander ging druk zetten op mijn pion op c4 met 11. .. Pb6 vervolgens speelde ik 12. Dd3 wat een slechte zet was. Mijn tegenstander had hier in een goede positie kunnen komen maar gelukkig profiteerde hij hier niet van. 12. .. Le6 13. Pfd2 exd4 14. exd4 d5 15. c5 Pd7.
Toen speelde ik 16. a5 met als doel om mijn paard op b6 te krijgen wat uiteindelijk niet lukte. 16. .. Tae8 17. Pf3 Lf5 18. Dd2 Pe4 19. Pxe4 Lxe4 20. Tfe1 h6 21. h4 f5. Vervolgens speelde ik 22. Ph2 wat een slechte zet was, want ik had beter 22. Pe5 kunnen spelen waarna eventueel deze zetten zouden kunnen volgen. 22. Pe5 Pxe5 23. dxe5 Lxe5 24. Lxe5 Dxe5 en dan 24. Dxh6 wat mij in een prima positie zou brengen maar het ging helaas anders. 22. .. Lxg2 23. Kxg2 Pf6 24. Txe8 Txe8 25. Te1 Pe4 26. De3 Pf6 27. Dd2 Pe4 waarna we tot remise besloten.
De hele partij is ook hieronder na te spelen.
Derk Brus - Cander Flanders
Derk Brus (1707) won op bord 24 van Cander Flanders (1830). Derk leverde het volgende verslag in: In de tweede (voor mij eerste) ronde van het Watertorentoernooi mocht ik met wit spelen tegen Cander Flanders. Vorig jaar had ik van hem verloren in de KNSB-bekerwedstrijd en dus wist ik dat het een zware avond ging worden.
Na de opening offerde ik een loper door op g7 te slaan. Nadat zijn koning terugsloeg speelde ik mijn dame naar g3. Hierdoor was zijn paard op g4 gepend en kon ik die via pion h3 weer ophalen. Dit was uiteindelijk toch slechter voor mij dan ik had ingeschat. Zwart had telkens wat meer zetten.
Onze koningen stonden niet heel veilig en er waren een aantal lijnen open. Desalniettemin konden we beiden niet tot een succesvolle aanval komen. Onze stukken hadden telkens nog te veel verdedigende taken om naar voren te gaan.
Mijn tegenstander had in het eindspel nog weinig tijd over. Nadat hij eerst een fout maakte, viel uiteindelijk zijn vlag.
Emine Taytas - Shau-Ming Yuen
Emine deed uitgebreid verslag! In ronde twee van het Watertorentoernooi trof ik een bekend gezicht: Shau-Ming. Sinds april vorig jaar ben ik lid bij Onésimus en daar heb ik Shau Ming weleens gezien, maar we hadden nog niet eerder klassiek tegen elkaar gespeeld.
Ik vond het een vrij spannende partij met rokades aan verschillende kanten.
Dat was het weer voor deze week! Kijk hier voor alle voor alle uitslagen en de stand van het Watertorentoernooi 2023.
Jaap van Meerkerk