Daverende overwinning van Erasmus 2

Op de winst tegen Dordrecht 2 valt weinig aan te merken, alhoewel het aan het slot nog heel spannend werd.

Winnen om in de eerste klasse te blijven: dat was de insteek van de wedstrijd. Een sterke bezetting met als pinchhitter Ruurd Ouwehand gaf de teamleider op voorhand hoop op een goede afloop.

De borden in volgorde van de uitslagen:

Armantos Tzanis (bord 2) kreeg van Hans Berrevoets een omgeklapt Hollands tegenover zich. Lastig om daar vlot doorheen te lopen; het evenwicht werd niet doorbroken en remise was het resultaat.

Arno van Houten (bord 3) had een goede stelling, zeker toen ik de zwarte koning op f8 zag staan. Winst voor Arno.

Paul Wilhelm (bord 4) speelde een Konings-Indische opstelling met druk op de witte stelling. De computer vond het allemaal wel goed voor wit (Victor van Blommestein), maar de vereiste positionele counter kwam niet en toen zwart een pion won was het vlug bekeken.

Maar niet alles ging goed: Joop van ‘t Hoenderdaal (bord 5) kwam na vroege dameruil in Oud-Indisch in de favoriete stelling van Conchita Dwars terecht. Een misrekening kostte hem twee pionnen met verloren eindspel.

De andere borden stonden wisselend: Aernout Markus (bord 1) stond moeilijk, Wim Posthumus (bord 8) had het lastig tegen Henk Timmermans, maar Ruurd Ouwehand (bord 7) had een enorm veldoverwicht en Jeroen Landsheer (bord 6) had nog een bord vol stukken staan.

We gingen het laatste kwartier in: Wim verloor. Ruurd won doordat de problemen zijn tegenstander over het hoofd liepen en deze door de vlag ging. Aernout had zijn stelling knap naar een stelling met een ongelijke lopers met pion minder gemanoeuvreerd en bracht een zeer nuttig halfje binnen. En zo stond het 3-4 voor ons.

Nu alle aandacht naar Jeroen: een eindspel met goed paard voor onze man tegen een kromme loper voor wit. Jeroen won een pion op de damevleugel en had daar een meerderheid. Nu alleen nog promoveren. Helaas verzuimde hij de enige kans van wit – doorbraak op de koningsvleugel – te herkennen en eigenlijk was het toen te laat om de zaak te redden.

Jeroen vulde aan: “Het voelde inderdaad verloren, maar ik heb het later nog met de computer nagekeken en ik kon het nog net remise houden. Ik zou dan twee vrijpionnen krijgen die behoorlijk snel zouden zijn en als wit niet heel precies zou spelen zou het zelfs verliezen. Hij had het eerder ergens dicht moeten gooien, dan is het potremise.” Maar dat deed hij niet en Jeroen kon weer terug met zijn koning om de witte pionnen op te rapen en de zaak uit te schuiven.

Door deze 5-3 winst kunnen we ons wellicht handhaven in de eerste klasse, waar alles heel dicht bij elkaar staat; zowel qua bordpunten als matchpunten.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van Erasmus 2 in klasse 1A van de RSB-competitie.

Paul Wilhelm