Voor meest spectaculaire partij tijdens Watertorentoernooi

De keuze was dit jaar moeilijker dan ooit. Er werden dit jaar maar liefst 16 partijen ingestuurd voor de spektakelprijs van het Watertorentoernooi. Daarbij was het spektakelniveau en het niveau van de partijen ook zeer hoog.

Winnaar werd Martin Rensen met zijn fraaie overwinning tegen Homayoun Mohtaat, die hem een prijs van € 50 opleverde!

Na de Meer Lezen is het juryrapport te lezen!

Ronde 6: Henk van der Velde – Armantos Tzanis

Een prachtige partij van Henk! Armantos maakt geen grote fouten, maar heeft toch geen kans tegen de aanval van Henk. Schaken lijkt dan zo simpel. Maar zoals Neerlands ‘grootste’ filosoof ooit stelde: “Voetbal is simpel. Wat moeilijk is, is simpel voetballen.” Met een fraai dameoffer maakt Henk het definitief af.

Ronde 6: Emilian de Kievit – Jan Willem Koelmans

Koffiehuisschaak avant la lettre! Een prachtig voorbeeld hoe dodelijk en snel een aanval kan zijn als alle stukken goed samenwerken én tegelijk een voorbeeld van de ‘zwakte’ van een dame als zij alleen haar werk moet doen.

Ronde 6: Pieter Sturm – Dick Straathof

In het middenspel slaat de vlam in de pan! Wie is nu eigenlijk aan het aanvallen? Een mooi voorbeeld van de aanval is de beste verdediging. Remise is dan ook het terechte resultaat.

Ronde 6: Robbert Ritsma – Bernhard Ruimschoot

Het Koningsgambiet staat natuurlijk garant voor spektakel! Zeker als de pion op f4 dan ook nog wordt verdedigd met g5. Dat is het begin van een onorthodoxe partij van beide spelers. Met een stukoffer (die achteraf overigens niet goed blijkt te zijn), wat trouwens (terecht) geen reden is om aanval dan maar af te breken. Een fout in tijdnood brak zwart op.

Ronde 4: Jeroen Landsheer – Gert Timmerman

Een zeer fraaie partij! Met daarin een diepe combinatie, die start met committerende zet 12. .. f5! waardoor de witte koningsstelling wordt opengereten. In het vervolg heeft Jeroen geen reële mogelijkheden om de aanval te stoppen.

Ronde 4: Homayoun Mohtaat – Oscar Koppenens

Het grootste spektakel is misschien wel de uitslag. Het jeugdtalent Oscar verslaat de sterke Homayoun. Het thema van deze partij is de penning, eerst wint Homayoun hierdoor een pion, later wint Oscar hierdoor een pion terug. De witte stelling ligt daarna wel open en dan is het een mooi stukje techniek waarbij Oscar de vis op het droge brengt!

Ronde 4: Aad van Dop – Derek Zuurmond

Als je op zoek bent naar spektakel, dan is de Two Knights Attack het antwoord. Na een paar zetten kan het dan alle kanten op! Materiaal doet er dan niet toe, hoe de witte koning veilig te houden is de uitdaging! Derek offert met zwart een toren, daarna een loper en alsof het nog niet genoeg is, ook nog een paard. Met goed spel wint hij vervolgens een dame en nog meer materiaal. Prachtige partij!

Ronde 4: Unger Beerends – Gerrit Boer

Unger gaat vol voor het centrum, waarna Gerrit met een leuke combinatie een kwaliteit wint. De fraaie zet 18. Lg5! lokt een fout uit bij Gerrit, waarna Unger met een fraaie slagenwisseling een dame overhoudt tegen een toren en paard.

Ronde 4: Bram de Knegt – Harry Stroosma

Na een hele mooie aanval door het centrum wint Bram twee lichte stukken tegen een toren. Het loperpaar in combinatie met de sterke pionnen op c5 en d5 geven een prachtige uitzicht op meer! Dat blijkt, met een paar krachtzetten is het heel snel daarna uit. Zeer fraai gespeeld!

Ronde 3: Martin Rensen – Homayoun Mohtaat

Een prachtig gespeelde partij. Meteen vanuit de opening zet Martin zware druk op de zwarte stelling met de opmars d4-d5-d6. Als tegenspel dreigt dan offert Martin nog een kwaliteit. Een fout van Homayoun aan het einde maakt een mooi matnet mogelijk.

Ronde 3: Marvin Dekker – Arjen Zuurmond

Van Marvin weet je het zeker. Een garantie op spektakel! En vorig jaar ook gedeeld winnaar van de spektakelprijs met Arend Bongers. Een partij waar je als mens heel klein van wordt. Slechts 14 zetjes, maar wat blijkt er dan verschrikkelijk veel in zo’n partij te zitten.

Ronde 3: Henk Ochtman – Yari Baars

En ook Henk Ochtman staat altijd garant voor spektakel! Hij lijkt een stuk te winnen, maar Yari countert prachtig waardoor de witte stelling toch wat wankel blijkt te zijn. Met een paar krachtzetten bezegelt hij het lot van Henk en haalt hij de de overwinning binnen! Een heel erg knappe prestatie van Yari!

Ronde 3: Emilian de Kievit – Pieter Visser

Poets – wederpoets. Pieter valt met zijn witveldige loper een witte toren aan, maar die is eenvoudig te ontwijken. Iets later wint Emilian wel een kwaliteit. Een paar zetten later wordt die witveldige loper ook nog eens ingesloten en geeft Pieter op.

Ronde 3: Hans Koedam – Kiebron Yohannes

Een zeer overtuigende koningsaanval van Hans! Met dame en toren als grof geschut op afstand sloopt het h-pionnetje van Hans via h2-h4-h5-hxg6-g7 de zwarte koningsstelling waar niet veel tegen te doen valt. Een lekkere aanval op de zwarte koningsstelling!

Ronde 3: Shau-Ming Yuen – Cander Flanders

Prachtig samenspel tussen de dame en torens van Shau-Ming! Daardoor resulteert een toreneindspel met een pionnetje extra voor Shau-Ming wat hij op een mooie manier uitmaakt! Een pardoes mat maakt een versneld einde aan de partij.

Ronde 2: Emine Taytas – Shau-Ming Yuen

Een partij met tegengestelde rokades is altijd een recept voor spektakel! De stukken van Emine (dame, toren, paard) werken op een prachtige manier samen om de zwarte koningsstelling te slopen. Heel netjes gespeeld!

Kijk hier nog eens om alle inzendingen voor de spektakelprijs van het Watertorentoernooi te bekijken en na te spelen.

Arno van Houten, Jaap van Meerkerk & Frank van Zutphen