Gert Timmerman alleen op kop

Ons mooie toernooi ging op maandag 1 mei om 20.00 uur zijn vierde ronde al weer in. De vijfde ronde zullen we vooraf iets bijzonders gaan beleven, dus opgelet!

Maar voordat ik in mijn eigen valkuil ga trappen – het niet onder de pet kunnen houden van geheimpjes – stap ik rap over op hét gesprek van de dag in Rotterdam.

Nee, niet over de nieuwe wereldkampioen Ding.

Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik de match tussen Nepo en Ding nauwelijks heb gevolgd. Dat had en heeft redenen. Maar die doen nu niet ter zake. Ook ging dat gesprek onder de Rotterdammers niet echt serieus meer over: Komt ie wel of komt ie niet. Ja Zerrouki komt, werd vrijdag duidelijk. Maar was dat nieuws? Het sloeg hooguit in als een miniminibommetje, nieuws waar we niet van wakker liggen. Dat Feyenoord kampioen wordt, dat was en is het gesprek van de dag.

Ik moet dat nog zien, overigens. Letterlijk dan. En ik ga het zien, denk ik. Maar niet, zoals in 2017 rond het plein waarvoor onze burgervader de Hofpleinregeling of -prijs al vast heeft klaargezet. Speciaal voor in de war geraakte voetbalfans die een duik in de beroemde vijver als spektakelprijs zien. Ik blijf thuis. En zal de flink uit de hand lopende festiviteiten aan me voorbij laten gaan, net zoals ik die na het WK-schaken aan me voorbij liet gaan. Nooit, nee nooit kreeg een WK minder aandacht. En dat terwijl een gigantische hoeveelheid jong schaaktalent zich thuis het schaken al lang eigen heeft gemaakt.

“Sinds 1998 organiseert SV Erasmus ieder jaar aan het einde van het seizoen (april / mei / juni) het Watertorentoernooi. Hiermee begint dit toernooi, dat oorspronkelijk is begonnen in de tijd dat NRSG Wilhelm Steinitz nog speelde op het watertorenterrein De Esch en daaraan zijn naam ontleent, inmiddels een klassieker te worden in het Rotterdamse schaakcircuit.” Alzo wordt op onze website het toernooi waaraan jij meespeelt geduid.

Daarna wordt er op de website nog wat over het al maar toenemend aantal deelnemers gebabbeld. Ja, inderdaad er spelen weer veel schakers mee. Ik ken inmiddels veel deelnemers en ervaar het als een ware reünie. Halverwege ronde 4 zaten we precies halverwege jullie toernooi. En wat hebben we allemaal trek, nee honger naar meer, meer punten. We gaan weer genieten van diverse partijfragmenten en verslagen, van anekdotes en valkuilen, van afstraffingen en vooral geen saaie remises.

Hoe staan we er voor?

Ik bespreek slechts de stand aan kop en even daaronder. De top-10 dus. Voor de hele ranglijst, en vooral hoe jij er zelf bijstaat, zie alle de stand van het Watertorentoernooi 2023.

Gert Timmerman gaat na vier speelronden met 4 uit 4 alleen op kop na zijn winst op alweer een opkomend Erasmiaans talent Jeroen Landsheer. Het verslag van Gert kan ik je aanbevelen. De remises van zijn directe concurrenten Frank van Zutphen, Henk van der Velde, Martin Rensen en Rob van der Plas zorgen ervoor dat hij nu – zoals dat heet – los staat van zijn achtervolgers.

Martin en Henk deelden het punt in een onderling duel. Zie het verslag dat Martin van deze partij heeft opgetekend. Frank moest tegen één van de verrassingen van het toernooi, Yari Baars genoegen nemen met remise. Moest, want dat meende ik halverwege de avond al van zijn gezicht af te lezen. Yari beweegt zich steeds vrolijker met een glimlach onder het aanwezige schaakvolkje. Logisch. Hij presteert uitstekend en staat nu in de top 10! Rob kreeg een bye.

Marvin Dekker schaarde zich bij het viertal directe achtervolgers na zijn winst op Joop van ‘t Hoenderdaal. Beide ex-titelhouders, Andrzej Pietrow en Nathanaël Spaan remiseerden tegen elkaar en staan in de subtop met 3 punten. Ook Kees van Toor doet het goed en herstelde zich van zijn verlies in ronde 3 van Gert. Hij was te sterk voor Cor van As.

Bijdragen deelnemers

En dan nu de bijdragen van onze deelnemers, met dank aan Oscar Koppenens, Ruud Bosch, Yari Baars, Unger Beerends, Paul Wilhelm, Martin Rensen, Gert Timmerman, Bram de Knegt, Derek Zuurmond en Hans Ranft.

Jeroen Landsheer – Gert Timmerman

Allereerst aandacht voor dé partij. En dan bedoel ik die van bord 1. Daar zit Gert Timmermans die nu ongeslagen aan de leiding gaat. Wie tegenover hem mag plaats nemen heeft niets te verliezen. Leerzaam hoe Jeroen Landsheer in een korte partij na een ‘ongelukkige zet’ in de opening werd opgebracht. Lees en zie. Gert doet verslag: Op verzoek van Jaap becommentarieer ik mijn partij tegen Jeroen Landsheer uit de vierde ronde. Jammer genoeg voor de witspeler begaat Jeroen na een tamelijk rustige opening op de 12e witte zet een daarna niet meer te repareren uiterst ongelukkige zet.

Martin Rensen - Henk van der Velde

Martin vertelde: Afgelopen maandag mocht ik in de vierde ronde van het Watertorentoernooi tegen Henk van der Velde. Leuk is dat de voorlopige indeling al op vrijdagavond op de website te vinden is, dus kan er flink voorbereid worden. En aldus geschiedde. Ik speelde met de witte stukken en opende met 1. e4. Ingewijden weten dat dat op zich al erg ongebruikelijk is voor mij. Henk, op zijn beurt, verraste mij op de vierde zet met een pionzet die ik in mijn voorbereiding nergens was tegengekomen. Geen materiaal voor de spektakelprijs, maar het werd zeker wel een meer dan interessant strategisch gevecht, geheel in de geest van de opening. Waarbij we beiden ook nog eens erg veel tijd investeerden. Na de twintigste zet van zwart bood Henk in de diagramstelling remise aan.

Beiden hadden we al minder dan tien minuten bedenktijd, en ik besloot na enig nadenken het aanbod te accepteren. Ik zag geen duidelijk plan hoe het zwarte centrum aan te kunnen tasten, maar ook niet hoe zwart verder moest komen. Volgens de engine is de stelling ook volledig in evenwicht, net zoals in de hele partij het evenwicht nergens verbroken werd. Voor mij een partij en een resultaat waar ik erg tevreden mee ben.

Yari Baars - Frank van Zutphen

Yari Baars rukt op. Lees zijn verslag, waaruit ook zijn eigen verbazing blijkt. Over zijn goede spel, voor alle duidelijkheid. Na mijn prestatie van de week ervoor (winst tegen Henk Ochtman, red.), bevond ik me afgelopen maandag plotseling op bord 3. Dit keer speelde ik met de witte stukken tegen onze voorzitter Frank. De partij begon redelijk rustig. Na de opening had ik een klein voordeel vanwege de geïsoleerde pion op d5. De volgende zetten waren er dan ook op gericht om deze pionnen te blokkeren en uiteindelijk te winnen. 9. a3 a5 10. Dc2 La7 11. Td1 Pe4 12. e3 Le6 13. Pc3 Pxc3 14. Dxc3 0-0.

Een aantal zetten later ruilden we een paard af en rokeerde Frank om zijn koning in veiligheid te brengen en de g7-pion te dekken. Tijdens mijn analyse na de partij kwam ik erachter dat Dxc3 niet de juiste keuze was. Hoewel bxc3 mij een geïsoleerde c-pion gaf, opende het kansen voor een toren op b1. Vanuit praktisch oogpunt was dit een mooie kans geweest om zwart al vroeg in de partij onder druk te zetten.

Desalniettemin zorgde ik er na 15. b3 De7 16. Lb2 f6 voor dat er een diagonaal naar de zwarte koning opende. 17. Dd3 Tfd8 18. Db5 Lf7 19. Pd4 Lxd4 20. Lxd4 Td7. De partij vorderde en langzaam nam de druk op d5 toe. Ik had echter nog altijd geen manier gevonden om de pion te veroveren. 21. Td2 De6 22. Tad1 Lh5 23. Tc1 Lg6 24. Lb6 Le4 25. f3 Lg6 26. Tcd1 Lf7. Het volgende belangrijke moment kwam toen ik op het punt stond d5 te slaan. Helaas had zwart door de zwakke pion op b3 de mogelijkheid om d4 te spelen. Na veel wikken en wegen speelde ik Kf2 om de infiltratie van de dame op e3 te voorkomen. 27. Kf2 d4 28. exd4 Dxb3 29. Dxb3 Lxb3 30. Tb1 a4 31. f4 Ta6 32. Lc5 Pa5. In de resulterende positie stond ik beter maar een duidelijk doelwit was verdwenen.

Ik merkte dat ik langzaam mijn concentratie verloor en accepteerde stiekem al dat dit waarschijnlijk zou resulteren in een remise. Had ik dat maar niet gedaan, want na 33. Lf1 Te6 miste ik volledig dat ik materiaal kon winnen met Lh3. In plaats daarvan speelde ik Lb5. Een enorme blunder, dit was de uitgelezen kans de partij te winnen. 34. Lb5 Td8 35. Te1 Txe1 36. Kxe1 Pc6 37. Lxc6 bxc6 38. Kf2 Kf7 39. Te2 Td7 40. h3 Tb7 41. Lb4 Le6 42. g4 f5 43. Kg3 Td7 44. Lc5 Tb7 45. Lb4 Td7. Een aantal zetten later was het dan toch inderdaad remise. Ik was erg blij dat ik tegen een sterke speler als Frank een remise heb kunnen behalen. Tegelijkertijd baalde ik enorm, dat ik Lh3 gemist heb. Volgende week weer een kans.

Homayoun Mohtaat - Oscar Koppenens

Het jeugdtalent Oscar Koppenens doet wederom van zich spreken. Hij maakt een supersnelle schaakontwikkeling door. Zijn overwinning op Homayoun Mohtaat (2019) is een prestatie die meteen opvalt en waarop hij terecht trots mag zijn.

Oscar schreef: Mijn tegenstander opende met Engels, dus koos ik Hollands als opening. Op zet 12 maakte ik een fout; na zet 14 kon ik niet terugslaan want dat zou me een loper kosten. Een pion achter dus! Met 22. .. Pb5 wilde ik a4 ontlokken zodat ik daarna een sterk veld had met het paard op b4. Lange tijd leek wit de overhand te hebben. De koningspionnen leken sterk. Zet 41. e6 was echter geen sterke zet want de pion kon geslagen worden. Daarna zwakte het offensief aan de koningszijde wat af. De vrijpion op de d-lijn werd ondertussen steeds sterker. Even later speelde ik 53. .. d3+ want met de koning op g2 kon ik wel op g5 slaan en even later een dameruil opzetten. Inmiddels stond ik één pion voor en door dat slim uit te spelen gaf mijn tegenstander op na zet 64.

Paul Wilhelm - Robbert Ritsma

Paul vertelde: Een vierpionnen Ben-Oni opening. Wit speelde vlot zijn pion naar e5 en e6, Robbert ruilde en nam met de toren. Niet heel goed. Wit vervolgde met Pg5 en zwart stak er een kwaliteit in: Let wel: Als de computer het prima vindt voor wit moet ik wel de rapid deployment force van zwart kunnen counteren. Die ontwikkeling had ik kunnen verhinderen door na h6 van zwart er één of twee stukken in te steken om zo van het totale gebrek aan ontwikkeling bij zwart gebruik te maken. Maar niet gedaan dus.

We waren bij zet 23: wit had een kwaliteit en een pion meer, twee dekkende paarden en een gat op f2. Hij moest toen besluiten tot ontwikkeling: goed was Lc3 en de dame naar e1, in ieder geval naar rechts. Ik speelde eerst Dc3 en daarna Lc3. Daarna kwam Robert op met zijn strijdpaard en na Pb4 kon wit met de dame via a4 naar d7 en f5 ontsnappen. Als Robbert zijn paard naar d4 had gespeeld (en niet naar b4) dan was mijn paardenconnectie na verplichte ruil verbroken en was het gat op f2 nog prangender geworden.

Wit bleef wel veel beter staan, maar moest er dan nog goed voor schaken en het vinden van de oplossing voor het stellingsprobleem was niet eenvoudig geworden. Kortom, met een kwaliteit minder in de Ben-Oni kom je nog een heel eind.

Wim Posthumus - Hans Ranft

Hans mailde: Na een lange partij met veel voorzichtig manoeuvreren ontstond het volgende eindspel.

Wit hield stand en zwart was op zoek naar een opening. De volgende variant durfde ik niet aan omdat ik niet kon inschatten waar de witte toren zou uitkomen: na .. hxg3 kon wit de zwarte toren op h8 slaan, maar zwart doorzetten met g2, waarna wit de toren moest geven met Td1. Na .. g1D, Txg1 en Txg1 kon wit op avontuur met zijn eigen toren met Tc8 bijvoorbeeld. Ik kon dan met .. Th1 of zoiets ook verder met een spannend vervolg... Maar niet gespeeld.

De partij vervolgde in tijdnood (ondertussen waren we de nog laatst spelenden) met .. f6, exf6 Kxf6 en liquidatie met Txh4 en torenruil.

Het leek een gelijke stand en Wim had compensatie met de h-pion die dreigde te gaan lopen. Als ik terug zou gaan om de h-pion onschadelijk te maken zou de witte koning naar voren komen, waarna de witte koning veel beter zou staan en de partij voor mij verloren zou gaan. Op zoek naar een list. Ik heb nog een vleugel. Eerst de opmars van de pion stoppen met Th7. Na een afruil van veel pionnen had ik een pion voorsprong en ontstond de volgende positie.

Dit was een bekende positie, ik geloof dat als wit de zogenaamde Philidor-positie inneemt zwart niet verder komt. Vanuit deze positie speelde wit de toren op de derde rij en de koning op f1, waarna zwart in theorie niet verder komt. Wit speelde de toren echter naar c6 waarna zwart de koning naar de onderste rij kon dringen.

Na nog wat snelle zetten kon ik de witte koning verdrijven en met hulp van de toren vluchtvelden vinden voor mijn koning. Dit was dan weer een variant op de Lucena-positie, waarbij zwart bij de beste verdediging van wit, een zogenaamd bruggetje kan bouwen. Hier ergens overschreed wit de tijd en bleek dat de zaal al bijna in de beginstand stond, Niets van gemerkt, veel te spannend allemaal. Een leuke partij die ook best remise had kunnen worden.

Aad van Dop - Derek Zuurmond

Derek stuurde de spectaculaire partij in voor de spektakelprijs waarbij hij drie stukken offerde tegen Aad. Derek schreef: Deze partij is een mooi voorbeeld van dat materiaal is niet alles. De witte koning is over heel het bord gelopen waarbij zwart alle stukken de koning stonden gericht. Zwart offerde maar liefst een loper, een paard en een toren.

Aad Jan Roos - Ruud Bosch

Ruud doet verslag: Met een kopje koffie in de hand voordat de wedstrijd begon, raakte ik in gesprek met Cor van As. Tegenover hem zat nog een schaker. Nadat mij gevraagd was tegen wie ik deze avond volgens de voorlopige indeling mag spelen, bleek hij mijn tegenstander te zijn. Belangstellend vroeg hij of wij de WK ook gevolgd hadden. Het was dus niet zo vreemd dat de partij met een Spaanse opening begint. Een soort herhaling van Nepo tegen Ding, maar dan met leukere en grotere foutjes 🙂

Unger Beerends - Gerrit Boer

Unger deed goede zaken door van de sterkere Gerrit Boer te winnen. Unger doet verslag. De partij tegen Gerrit Boer was erg spannend. Er zaten goede en slechte zetten in. De stelling van zet 18 tot 23 was spannend. Komt ie:

Bram de Knegt - Harry Stroosma

Bram speelde een heerlijke aanvalspartij tegen Harry en stuurde de partij ook in voor de spektakelprijs. Hieronder is de hele partij na te spelen!

Dat was het weer voor deze week. Op naar ronde 5. Ik wens alle lezers veel succes en spektakel toe en vooral veel schaakplezier.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van het Watertorentoernooi 2023.

Jaap van Meerkerk