Het maken van het zesde rondeverslag viel deze keer niet mee. Vragen spookten door mijn hoofd. Vragen die aan feestende Rotterdammers op zondag en maandag werden gesteld.  Moeilijke vragen. Ze zaten me en beetje in de weg.

Hoe blij ben je? Deze ingewikkelde vraag kwam vaak langs tijdens het live tv-verslag van feestend Rotterdam. Altijd handig trouwens als het antwoord al in de vraag zit. Kennelijk is het de  bedoeling van de verslaggever slechts de mate van je blijdschap te omschrijven. Best lastig. Het zal je maar gevraagd worden. Eh, nou, heel blij natuurlijk.

Wat doet het met je? Weer zo’n moeilijke trendy vraag. Vreugde om alle blijdschap, de uitgelatenheid, de gekte. Hoe gek van blijdschap kun je worden. Dat werd ik ook na het  kampioenschap van ons derde team van Erasmus, eind vorig seizoen. We juichten, maar sprongen niet. We schreeuwden, maar niemand hoorde. Merkwaardig hoe schakers hun blijdschap  verwerken. Zelfs na die 8-0 zege in de slotronde. Jazeker, gek werden we, maar wel onhoorbaar. De vreugde spatte alle kanten op. Ingetogen, bij het verlegene af.

Hoe geraakt was je? Nou, best wel geraakt. Geraakt door het intense geluk van een doodzieke supporter. Op zijn sterfbed vlak voor het bordes. Hij had genoten. En na afloop doodop. Dat  hij dit feest nog mocht meemaken.

Hoe verbaasd was je? Best wel verbaasd over de nuchterheid en trouw van supporters na hun autorit uit Portugal :”Je gáát gewoon!” (let op dat ‘je’).

Beetje boos op mezelf, toen Pim Kleinjan, die huldigingen live vanuit zijn huiskamer volgt, vroeg waarom ik er niet bij was, net als zes jaar geleden. Waar mijn enthousiasme was gebleven. Waarom liep ik niet rond in het centrum om Het mee te beleven? Ik koos de buis, waarop alles veel beter te volgen is. Tijdens moederdag zat de kamer vol, en we genoten van de spanning,, van de wedstrijd.

Hoe koud was het?, vroeg de TV Rijnmond verslaggever op het Hofplein aan een joch van zes. Hij hield zijn micro vlak voor de mond van het verbouwereerde kind, dat drijfnat van het  bijna bevroren doopwater, nabibberend, in de armen van zijn stoere pappie hing. Het hield zijn blik angstvallig op diens gelaat gericht. “Koud!” floepte opgelucht zijn mond uit als een augurk de te volle pot. Waarna de twee hun tocht door het fonteinwater hervatten. Echte blijdschap straalde het tweetal niet meer uit, zich inmiddels schamend voor hun verzopen gedrag, zo leek het. Ik had met ze te doen en was blij dat hun verplichte leed geleden was.

Grensoverschrijdend gedrag? Echt niet. Wel knuffels overal. Mannen met vrouwen die elkaar het hele jaar door politiek naar het leven staan, vielen knuffelend in elkaars armen, las ik. Niks  ongewenst aan, samen huilend de fontein in. Ik noem geen namen, lees de krant.

Nooit zal ik die laatste wedstrijd van ons derde team in 2022 vergeten. We moesten met 7-1 winnen. Dan waren we kampioen. Anders zouden onze tegenstanders het worden. Die waren het natuurlijk in gedachten al, want met 7-1 van Erasmus 3 verliezen kan alleen op papier. Wij wonnen. En pakten na een 8-0 zege het kampioenschap. Hoe blij was ik? Heel blij. Hoe verbaasd? Nogal. Hoe onwerkelijk? Zeg het maar. Nee, niemand vroeg gelukkig wat het met me deed. Stiekem ben ik stik jaloers op die twee, die pappa en zijn joch van zes uit die vijver.

Dinsdag spelen wij, de helden van ons derde team, tegen De Willige Dames van Dordt. Kampioen kunnen we net niet meer worden. Maar wij gaan wel winnen, alleen met hoeveel is de vraag. En dan de Dordtse Kil in. Best koud, die Kil.

De stand aan kop

Gert Timmerman heeft goede zaken gedaan door zijn overwinning op Frank van Zutphen. Frank vocht tot laat in de avond en tot diep in het eindspel voor zijn kans op de toernooizege.  Vorig jaar lukte hem dat met 7 uit 7. Nu liep het anders. Maar bloedje spannend, dat was het. Gert leidt nu de dans in de strijd om het eremetaal. Met 5½ uit 6 staat hij een halfje los en  heeft aan een remise in de laatste ronde genoeg om het toernooi op zijn naam te schrijven.

Henk van der Velde won van Armantois Tzanis en Nathanaël Spaan van Oscar Koppenens en kunnen Gert nog van zijn eindzege afhouden. Ik voorspel dat Gert het gaat opnemen tegen Nathanaël en wellicht speelt Henk van der Velde wel tegen Henk Ochtman, als ik het Swiss programma nog kan volgen. Maar we gaan het zien!

Met 4½ punt uit 6 doen nog zes deelnemers mee in de strijd om de tweede en derde plaats: Frank van Zutphen, Rob van der Plas, Marvin Dekker, Jesus Canedo, Markus Aernout en Henk Ochtman.

Het wordt zeker een spannende slotronde! Zorg dat je erbij bent!

Ratinggroepen bekend

Maar naast de prijzen om de toppositie zijn er ook drie ratingprijzen te winnen. De ratinggroepen zijn deze week vastgesteld. Er zijn drie ratingprijzen. Dus drie ongeveer even grote groepen met kandidaten daarvoor.

De eerste groep bestaat uit de spelers met een rating tussen 1700 en 1850. Bij de tweede ratinggroep gaat het om spelers met rating tussen 1550 en 1700. De derde ratinggroep bestaat uit spelers met een rating lager dan 1550. Bij de ratings gaat het om de rating bij de aanvang van het toernooi.

Spelers met een rating van 1850 of meer worden geacht te strijden om de hoofdprijzen.

Spektakelprijs

En dan is er natuurlijk ook nog de spektakelprijs. Er zijn dit jaar heel veel prachtige spektakelprijzen ingeleverd. De jury heeft nog niet eerder zo’n mooie ingewikkelde puzzel opgediend gekregen! Kijk hier om alle inzendingen voor de spektakelprijs van het Watertorentoernooi 2023 te bekijken. De spektakelprijs wordt maandag tijdens de prijsuitreiking uitgereikt en volgende week komt het juryrapport ook online te staan.

Bijdragen van de deelnemers

En dan nu de bijdragen van onze deelnemers, met dank aan Emilian de Kievit, Marco de Koning, Robert Ritsma, Dick Straathof, Gert Timmerman, Henk van der Velde en Shau-Ming Yuen.

Gert Timmerman – Frank van Zutphen

Gert blikte in de mailwisseling met mij eerst nog terug op een partij uit de eerste ronde tegen Bernhard Ruimschoot. Deze stelling was heel duidelijk zichtbaar op de laatste foto in het verslag van ronde 1, met onder andere aan het bord jou als één van de aandachtige toeschouwers! Bernhard en ik zaten beiden toen onder de 5 minuten op de klok. Je kunt aan de stand van de hendel van de klok zien dat ik aan zet was.

Het grappige is dat een aantal niet-deelnemende schakers per mail mij later heeft gevraagd of ik vanuit deze stelling op de foto mat in 3 zetten met een dameoffer heb gespeeld?! Dat kon ik aan hen bevestigen, er is inderdaad geforceerd mat met 38. Df6+Tg6 39. Dxg6+! Kxg6 40. T1f6# gevolgd. Blijft altijd leuk zo’n dameoffer, zoals pas ook Henk van der Velde er één in zijn partij uit ronde 6 kon uitvoeren! Verder een goed teken dat de verslagen op de Erasmus-website ook aandachtig worden bekeken buiten het veld van de deelnemende schakers…

Maar nu dan de partij in ronde 6. Voor deze partij hadden Frank en ik in dit toernooi een welhaast identieke uitgangspositie als voor onze partij uit het vorige Watertorentoernooi. Toen, op 20 juni 2022, beiden gedeeld bovenaan met uit 4 uit 4, nu gedeeld eerste met 4½ uit 5. In 2022 dacht ik op zet 24 in onze onderlinge partij een pion te winnen, maar verloor door een fraaie tussenzet van Frank een kwaliteit. De partij was nog niet direct beslist, maar de daarna nog aanwezige kansjes werden ook niet meer door mij optimaal waargenomen.

Zo won Frank deze partij en twee partijen later het Watertorentoernooi 2022! In de actuele partij was ik vooral beducht voor tactische intermezzo’s… Hieronder is de partij na te spelen.

Henk van der Velde - Armantos Tzanis

Henk van der Velde won in een prachtige aanvalspartij van Armantos Tzanis. Hij stuurde deze dan ook in voor de spektakelprijs!

Emilian de Kievit - Jan Willem Koelmans

Emilian schreef: De partij verliep redelijk goed al heb ik denk ik ook wel beetje mazzel gehad. Nu moet ik toch ook al wel zeggen dat dit toernooi uitzonderlijk goed verloopt. Het enige wat ik aan voorbereiding doe is regelmatig de openingen opnieuw bekijken. De rest is toch improviseren en mijn kennis toepassen.

Hieronder de partij. Graag wil ik deze ook aanbieden voor de spektakelprijs.

Pieter Sturm - Dick Straathof

Dat remises niet saai hoeven te zijn, laat onderstaande partij zien! Dick stuurde de partij ook in voor de spektakelprijs! Hieronder is de partij na te spelen.

Robbert Ritsma - Bernhard Ruimschoot

Robbert stuurde me vooraf een mailtje ter inleiding. Dat paste mooi bij zijn verslag. Van tevoren maakte ik me zorgen. Bernhard had al twee clubgenoten weten te verslaan en slechts van sterke tegenstanders verloren. De partij ging niet hoe ik het had verwacht, en het werd heel snel chaotisch. Hier wist ik niet helemaal goed mee om te gaan en Bernhard kreeg een steeds groter voordeel. Op het eind, wat nog steeds een middenspel was, probeerde Bernhard af te ruilen, maar dit werd hem fataal. Na het afruilen stonden de stukken niet meer goed, waar ik gebruik van kon maken en een overwinning er uit kon slepen.

We vonden allebei aan het eind dat het een hele leuke partij was en ik zat dat ook al te denken toen ik er slecht voor stond. Robbert heeft deze partij ingeleverd voor de spektakelprijs.

Marco de Koning - Murdoch Mac Lean

Marco vertelde: Ik was een paar dagen geleden al gewaarschuwd voor de sterkte van Mac Lean. Mij werd gezegd dat dat een zeer ervaren speler was en dat ik er een moeilijke aan had. Gelukkig ben ik niet zo gauw bang en altijd zeker van mezelf. Daarom durfde ik het wel aan om een van de meest gevaarlijke openingen te spelen. Ik speelde de Bird opening; 1. f4. Ik had al verwacht dat zijn kennis met deze opening goed op peil was en mijn gevoel was waar, want hij antwoordde met 1… e5. Nadat ik sloeg op e5 speelde hij 2. .. d6. waarna ik sloeg en hij met loper terugsloeg. Een lijn die je moet kennen als je de Bird opening speelt.

Ik antwoordde hierop met 4. Pf3, waarna er nog een aantal zetten theorie werden gedaan; 4. .. g5 5. g3 h5 6. d4 f6 7 Dd3 Ph6. De Laskar variant. Deze eerste paar zetten waren binnen een minuut gespeeld. Maar na de laatste zet van zwart (Ph6), dacht ik eventjes na waarop Mac Lean zei tegen mij: “Het is allemaal theorie hè.” Vanaf dat moment wilde ik keihard winnen. (Op de een of andere manier werd ik door die opmerking gepikeerd. Niks tegen Mac Lean overigens). Ik antwoordde met 8. e4 waarna hij zijn eerste miniscule foutje maakt; 8. .. De7. Het leek alsof ik mijn e-pion door wilde duwen naar e5 maar dat was totaal niet mijn plan daar ik dan het veld f5 opgaf. Door De7 stond kwam ik voor te staan in de ontwikkeling, terwijl ik ook nog eens een pion voor stond.

Vanaf dat ogenblik kon ik rustig ontwikkelen en won ik op zet 16 nog een pion waardoor ik twee pionnen voor stond. Vanaf dat ogenblik kon ik heel rustig aan beginnen met de aanval. Maar tot mijn verbazing begon Mac Lean aan te vallen. Eigenlijk een aanval om een beetje terug proberen te komen. Maar gelukkig heb ik niet echt zetten van hem over het hoofd gezien en kon ik dus ook rustig aan alles afruilen. Toen alles afgeruild was stond ik drie punten materieel voor. Ik had ook nog eens een vrijpion in het centrum. Dus ik begon mijn goed voorbereide aanval op zijn koningsstelling waarna hij uiteindelijk zag dat het niet meer te houden was. Hij gaf wel merkwaardig op. Hij wilde eerst de score opschrijven en zijn handtekening zetten voordat hij echt opgaf. Hierna maakte hij nog de opmerking: “Een echte koning wint altijd.” Waar hij mijn achternaam mee bedoelde.

Pascal Cialdella - Shau-Ming Yuen

Shau-Ming schreef: Ik heb dit toernooi al drie keer puntverlies geleden tegen op papier zwakkere tegenstanders. Een keer kan gebeuren, een tweede keer kan pure pech zijn maar bij een derde keer begin je serieus af te vragen wat er aan de hand is. Het vergt veel van mijn mentale weerbaarheid.

Ik stond in bijgaande stelling hartstikke gewonnen. De laatste zet van wit met Pg3-h5 had ik niet verwacht. Ik had T(f of h) d8 overwogen maar vond geen duidelijke voortzetting. Besloot daarom toch maar 1. .. g6 te spelen maar had 2. Dd7 overzien. Daarna begon ik in paniek te raken. Ik zou nog steeds beter staan na 2. .. Tf7 maar speelde 2. .. gxh5. Daarna kwam 3. Pg5 Lxg2+ 4. Kxg2 f3+ 5. Txf3 Dxg5?? 6. Tg3 en stond ik verloren. Op het laatst bood mijn tegenstander remise aan wat ik dankbaar in ontvangst nam.

Dat was het weer voor deze week! Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van het Watertorentoernooi 2023.

Jaap van Meerkerk