Gedeeld eerste met Frank van Zutphen

Maandag 19 juni stond het tweede en laatste deel van de rapidcompetitie op het programma, ronde 5 tot en met 8. Zes spelers stroomden met 4 byes in ronde 5 in.

In ronde 5 stond de topper tussen Henk Ochtman en ondergetekende op het programma, die na 4 ronden beiden nog op 100% stonden.

Na een lange en spannende strijd eindigde dat duel in remise. In ronde 5 had Peter Torczynski zich met een overwinning op Lucian Mihailescu bij de koplopers gevoegd. In ronde 6 was Henk echter te sterk voor Peter, waardoor Peter weer op achterstand kwam. Ondergetekende kwam ondertussen niet verder dan een halfje tegen Paul Wilhelm.

In ronde 7 wonnen Henk (tegen Pieter Sturm) en ondergetekende (tegen Dick Straathof) en zo ging Henk met een halfje voorsprong de laatste ronde in.

Jan de Korte hield in de laatste ronde Henk knap op remise en ik wist een eindspel met een goed paard tegen een slechte loper te winnen van Peter Torczynski. En zo eindigden wij gebroederlijk bovenaan met 7 uit 8, waarbij Henk wel een half weerstandspuntje extra had.

Snelschaken met een speeltempo van 3 minuten + 2 seconden dus over twee partijen, waarbij bij een gelijkspel de weerstandspunten de doorslag zouden geven. In de eerste spannende en lange partij trok Henk uiteindelijk aan het langste eind en daarmee is hij de nieuwe rapidkampioen van Erasmus! Felicitaties voor Henk!

Op een gedeeld derde plaats met een score van 5½ uit 8 eindigden (in volgorde van weerstandspunten) Peter Torczynski, Jeroen Landsheer, Pieter Sturm en Leo Verhoeven. Leo had de eerste avond niet meegespeeld, maar de tweede avond deed hij het heel goed met 3½ uit 4! En ook Jeroen en Pieter deden het erg goed met 3 uit 4 op de tweede avond!

Een blik op de ranglijst laat zien dat er veel spelers waren die over de acht ronden heel goed gescoord hebben ten opzichte van hun rating. Naast kampioen Henk Ochtman (plusscore van 1,51 punten) haalde Jonathan van Es een plusscore van 1,23 punten, Art Hogendijk zelfs een plusscore van 1,24 punten en Bernhard Ruimschoot ging zelfs daar nog net iets overheen met een plusscore van 1,25 punten!

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand van de rapidcompetitie.

Programma komende periode

Volgende week is de laatste reguliere schaakavond van het seizoen met het snelschaakkampioenschap. Het speeltempo is dan 3 minuten + 2 seconden per zet. Er wordt gestart met een voorronde en na de voorronde volgt de finaleronde. Voor de indeling het verzoek aan iedereen om er iets voor achten te zijn.

Daarnaast is het de bedoeling om in de zomerperiode ook dit jaar weer eens in de twee weken zomerschaak te organiseren (op de maandagen 10 juli, 24 juli en 7 augustus). Eén van de sterkere spelers van Erasmus bereidt dan een workshop, clinic of training voor over uiteenlopende onderwerpen. Te zijner tijd volgt meer informatie hierover op de website.

Frank van Zutphen