Erasmus 1 gaat voor kampioenschap

Al eerder op deze website werd in het verslag van Jaap vermeld dat de spelers van Erasmus 1 afgelopen maandag afwezig waren. Er stond een verplaatste wedstrijd in de Hoofdklasse van de RSB-competitie tegen Messemaker 1847 op het programma.

Als die 1847 de gemiddelde rating van de tegenstanders was geweest, dan was het allemaal wel losgelopen. Zij konden echter bij een overwinning kampioen worden en kwamen op volle oorlogssterkte opdraven met een gemiddelde rating van maar liefst 2091! De 1909 van de onzen verbleekte daarbij enigszins.

Niet verrassend kregen we dan ook met 7-1 een flink pak op de broek en kon Messemaker overtuigend het kampioenschap gaan vieren. En wij volgend jaar ook, want na het behalen van een degradatieplaats dit seizoen, gaan we natuurlijk onze uiterste best doen om weer terug in de Hoofdklasse te komen.

Een beknopt rondje langs de borden, want ik was zelf als laatste klaar en heb niet alles meegekregen wat er om me heen gebeurde.

Marcel Tillemans verloor op bord 5 in de opening al een pion. Hij probeerde te compliceren en kwam een aardig eind, totdat de tegenstander met een kwaliteitsoffer op f3 er snel een eind aan maakte.

Pieter Sturm wist het enige punt van de avond te noteren. Op bord 6 kwam hij wat gedrukt uit de opening, maar toen de tegenstander te agressief werd, wist Pieter daar bekwaam gebruik van te maken.

Frank van Zutphen speelde op bord 2 tegen FM Peter IJpma. Peter kon vanuit de opening druk zetten op de stelling van Frank en laatstgenoemde bezweek na lang en taai verdedigen onder de druk.

Cander Flanders speelde op bord 8 en leek lange tijd wel aardig te staan. In mijn eigen tijdnood moest hij toch het punt aan zijn tegenstander laten. Wat er gebeurd is, zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.

Marvin Dekker speelde op bord 3 een boeiende partij waarin hij zeker niet kansloos was. Beide koningen dreigden mat te kunnen lopen. Erg ingewikkeld, zoals we van Marvin gewend zijn. De tegenstander was net iets gehaaider, meldde na afloop nog dat hij goed was weggekomen, maar won toch.

Henk van der Velde speelde op bord 1 tegen IM Peter Scheeren. Henk trok fel ten aanval, maar het werd vakkundig opgevangen en Henk moest de spreekwoordelijke handdoek werpen. In de analyse bleek dat er wat zetjes omgedraaid hadden moeten worden, maar daar koop je achteraf natuurlijk niets meer voor.

Invaller Jeroen Landsheer speelde op bord 7 en had ook voor de passanten een vreselijk ingewikkelde stelling waarin beide spelers aan het aanvallen waren. Jeroen verloor, ook hier heb ik niet meegekregen waarom.

Ikzelf (Martin Rensen) speelde op bord 4 een scherpe partij. Mijn koning bleef lang in het centrum en halverwege de avond was ik best tevreden. Na de afwikkeling naar het eindspel bleek pas hoe kwetsbaar mijn koning in het centrum stond en ik verloor in korte tijd twee pionnen. In verloren stelling liet ik het me nog wel even bewijzen, maar de tegenstander maakte het vakkundig af.

Vanaf deze plek felicitaties aan de spelers van Messemaker met het behalen van het kampioenschap. Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in de Hoofdklasse van de RSB-competitie.

Martin Rensen