Voor elk wat wils

Alleen gelaten door onze toppers. Die van ons eerste RSB-team. Ze zaten in Gouda te schaken. En dus mocht de jaarplanning een week opschuiven. En wij, wij moesten ons zien te vermaken met potjes voor de kat zijn viool. En wat bleek? Die kat componeerde een mooi stuk.

Op wat aanvankelijk een zo-zo-avond leek te gaan worden, of een mwah-avond, kwamen maar liefst 30 clubgenoten af. Binnenkomende clubgenoten en enkele nieuwe gezichten (leuk!), maakten hun keuze voor een snel, rapid, of normaal tempo direct bekend.

Pim Kleinjan en ik belastten ons met de inschrijving en om 20.10 uur was de groepsindeling bekend. Leo Verhoeven maakte de groepen bekend.

Voor snelschaken moest een groep 10 worden teruggebracht naar 8. Zodoende kwamen we precies uit voor de overige groepen van 4. Vier voor het rapidschaak (20+5) en 1 voor de normale variant (90 minuten).

Finalegroep A

Voor de A-finale speelde Jesus Canedo en Aernout Markus in alle rust een inhaalwedstrijd in onze analyseruimte. Jesus won en eindigde hierdoor op de derde plaats met 4 uit 7. De eindstand van de A-finale is inmiddels aangepast. De A-groep was al gewonnen door Henk van der Velde (met 6 uit 7) en Aernout Markus was al zeker van de tweede plaats met 4½ punt.

Het snelschaken

De snelschakers: Peter Ruimschoot, Henk Ochtman, Remco Claessens, Paul Wilhelm, Bernhard Ruimschoot, Karel de Neef, Jan Hoek van Dijke en Jan Smit, op volgorde van binnenkomst.😊

Henk Ochtman stond slechts één remise toe en won de rest van de potjes met 6½ punt uit 7. Henk werd de onbetwiste nummer 1 van de snelschaakgroep. Gefeliciteerd. En plotseling bleek daar een prijsje voor Henk, die zich aan het einde van de avond over een fraai schaakbord met evenzo fraaie schaakstukken zou ontfermen.

Op de tweede plaats eindigde Remco Claessens, die remise speelde tegen Henk. Remco scoorde 5 uit 7 en pakte ook een aardigheidje mee. Een boekje over schaakgrootmeesters. Logisch.

Paul Wilhelm werd derde met 4½ uit 7. Bernhard, Jan en Jan deden met 4 uit 6 prima mee. De overigen moesten in dit geweld wel vaak lachen en niet blij wezen. En ik weet nu zeker dat snelschaken niets meer voor me is als ik de uitslagen bekijk. 😊

Deze groep was verreweg het luidruchtigst. En ja, wie lol heeft laat dat horen. Snelschaken is super leuk!

Het rapidschaak

Groep 1: Art Hoogendijk, Gerwin de Jong, Joey de Jager en Unger Berends. Art en Gerwin scoorden 2 uit 3 en werden gedeeld eerste.

Groep 2: Carel Keller, Gerrit Boer, Harry Stroosma en Anton van Bokhoven. Harry werd met 2 uit 3 de beste van deze groep.

Groep 3: Leo Verhoeven, Wim Posthumus, Yari Baars en Jaap van Meerkerk. Wim Posthumus scoorde 2½ punt en werd keurig eerste. Omdat Wim helemaal tot het einde bleef kon ook hij een attentie in de wacht slepen en koos voor een fles rode wijn.

Groep 4: Pim Kleinjan, Jan de Korte, Peter Weeda, Daan Gijsbertse. Zowel Pim, Jan en Peter scoorden 2 punten. Alle spelers uit de groep, op Daan na, arriveerden op de eerste plaats. Heel speciaal.

Normale tempo van 90 minuten

Ruud Neumeijer, Wilfred van der Kooy, Ronald van Schaik en Dirk Terlouw speelden een partij met het normale tempo van 90 minuten. Ruud Neumeijer won van Wilfred van der Kooy en Ronald van Schaick was te sterk voor Dirk Terlouw.

Aardigheidjes waren er voor de winnaars die nog aanwezig waren, en dat bleken er drie te zijn. Zie foto. En zo kijken we terug op een gezellige schaakavond die om herhaling schreeuwt. Maar dan moeten we op een jaar van 53 weken gaan wachten. Of op Messemaker uit Gouda die ons eerste team op een inhaalwedstrijd trakteert.

Jaap van Meerkerk