Koningsaanval en strategie

Maandag 10 juli was de eerste avond zomerschaak bij Erasmus.

Henk Ochtman had een interessant programma voorbereid voor de ongeveer 20 tot 25 aanwezigen, waarbij werd ingegaan op de verschillen in de speelstijlen van twee oud-wereldkampioen: Michail Tal en Anatoli Karpov.

Michail Tal, ook wel de Tovenaar van Riga, was de achtste wereldkampioen en stond vooral bekend om zijn aanvallende speelstijl. Zijn offers waren zeer gedurfd en misschien niet altijd correct, maar hij zorgde er altijd wel voor dat remise nog wel mogelijk was bij het best mogelijke tegenspel van zijn tegenstander.

Anatoli Karpov was de twaalfde wereldkampioen en had een meer behoudende strategische speelstijl, soms vergeleken met een boa constrictor vanwege de manier waarop hij zijn tegenstander verstikte.

Aan de hand van verschillende partijen van beide spelers werd op enkele cruciale momenten stil gestaan bij de keuzes die zij destijds in hun partijen maakten. Hieronder zijn de partijen na te spelen. Bij de partijen is een annotatie/vraag opgenomen bij de cruciale stellingen. Kijk dan eerst zelf even goed naar de stelling en speel pas daarna de volgende zet.

Maandag 24 juli is er weer zomerschaak. Frank van Zutphen geeft dan een presentatie voor de aanwezigen. Hou de website hiervoor in de gaten.

Koningsaanval

Strategie

Henk Ochtman