Ook niet leden zijn welkom

Presentatie door Wim Westerveld met als gast GM Gert Timmerman, de 15e wereldkampioen correspondentieschaak

Eind augustus congresseert de International Correspondence Chess Federation (ICCF) in Amsterdam. En nu vraagt u wellicht: ‘Correspondentieschaak, bestaat dat nog?’ Jazeker, maar het is wel de vraag voor hoe lang nog.

Want correspondentieschaak heeft lang niet meer de grandeur die het tot begin van deze eeuw had, toen op het hoogste niveau het menselijke schakersbrein nog altijd superieur was aan de kracht van de schaakcomputer.

Die tak van de schaaksport werkte destijds als een magneet op sterke schakers. Om mee te doen, maar ook om partijen van spelers, die op de hoogste trede van het correspondentieschaak acteerden, te bestuderen op jacht naar interessante openingsnieuwtjes. De topspelers van het bordschaak deden dat laatste vrijwel zonder uitzondering.

Gert Timmerman ging correspondentieschaak spelen om zichzelf te trainen en beter te worden. Dat is op een wonderbaarlijke manier uit de hand gelopen. Vanaf het Nederlands kampioenschap in 1981/1982, waar Max Euwe tot zijn dood nog aan meedeed, en dat Timmerman ongeslagen en met grote voorsprong op nummer twee won, heeft Gert 20 jaar lang zijn stempel op de nationale en internationale correspondentieschaakwereld gedrukt en vanaf begin jaren negentig heeft hij regelrecht gedomineerd. De internationale invitatie toptoernooien van toen won hij bijna allemaal, vaak met grote voorsprong op de rest.

De strijd om het wereldkampioenschap wilde Gert echter aan zich voorbij laten gaan, want dat zou jarenlang geploeter door voorwedstrijden vergen en daar had hij domweg geen zin in. Gerts Elorating was aan de vooravond van het toernooi om het wereldkampioenschap in 1996 verreweg de hoogste en had de duizelingwekkende hoogte van 2700+ bereikt. Zonder Timmerman zou de nieuwe wereldkampioen daardoor niet diegene worden met de hoogste Elorating. Nu was het wel vaker voorgekomen dat de wereldkampioen niet de hoogste rating had, maar enkele leden van de Nederlandse Bond van Correspondentieschakers (NBC) en met name Henk Mostert, de toenmalige ICCF-president, wilden het zover niet laten komen. En zo bood de ICCF Gert een wildcard aan. De rest is geschiedenis.

Op 7 augustus is Gert te gast bij Erasmus. Samen met ondergetekende, gastheer Wim Westerveld, zal hij de afsluitende aflevering van zomeravondschaak 2023 verzorgen. Aan de hand van partijen en partijfragmenten gaan we Gerts triomftocht naar het wereldkampioenschap volgen. Daarbij zullen we de aanwezigen in de zaal uitdagen om de oplossingen te vinden van stellingsproblemen die in de partijfragmenten besloten liggen.

We hopen op een mooie en leerzame schaakavond met een grote opkomst. Voor de gelegenheid is deze avond ook toegankelijk voor niet-leden. Wees welkom!

Zomeravondschaak met GM Gert Timmerman begint op maandag 7 augustus om 20:00 uur in het clublokaal van Erasmus. Adres: Apollostraat 211A, Rotterdam (Schiebroek)

Wim Westerveld